+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 18 z 18

Temat: Zmiana biosu w Pioneer DVR-110 bez literki

Szeregowy miropion ma szanse

Domyślnie Zmiana biosu w Pioneer DVR-110 bez literki

Witam.

Mam problem tego typu, że posiadam nagrywarkę Pioneer DVR-110 bez literki na koncu!

Nagrywarka nie obsługuje a raczej nagrywa z dużo mniejszymi prędkościami wszystkie obecne nośniki np. DVD + - RW + - DL + - DVD - Ram

Nigdy nie aktualizowałem biosu nie wiem czy podejdzie od innych modelów z literkami na koncu / np.BK D itp./
    Nigdy się nie spotkałem z biosem do tej nagrywarki Pioneer DVR-110 bez literki.
    Dodam iż ten model był specjalnie zamawiany i sprowadzany przez sklep.
    W tamtym czasie występowały tylko w sklepach Pioneer DVR-110D lun BK itp.

Ten model posiadał inną obudowę niż modele BK i D i różnił się w tamtym czasie iz nagrywał DVD RAM pozostałe nagrywarki obsługiwały nagrywanie DVD RAM dopiero po około pół roku /chyba po aktualizacji biosu/ lub dopiero model DVR - 111

I moje pytanie czy można wgrać nowszy Bios od nagrywarki Pioneer DVR-BK DVR-D

Nigdzie nie można ściągnąć biosu do modelu Pioneer DVR-110 bez literki.

Drugie pytanie:

Jakim programem ściągnąć stary oryginalny bios, gdybym chciał powrócić do niego w przypadku gdyby nowy bios mi nie pasował.

Jakim programem wgrać bios do tego Pioneera.

Dlaczego większość nowych biosów powodują iż tacka po resecie się zamyka
    /np. Nec i Pioneer z literą D i BK/
    nie jest to ustawiane w bisie z jakiegoś powodu

Dlaczego w tym Pioneerze nie można zmniejszyć prędkości odczytu i zapisu w programie Clone CD.

Z góry dziękuję za wszelkie rady

Młodszy chorąży sztabowy Druss zero jak zero Avatar Druss

Domyślnie

Bo pewnie nawet nie szukales dlatego nie mogles znalezc Firmware DOWNLOAD : PIONEER CORPORATION
    Czasami jest tak, a nie inaczej.
    Pioneer DVR-115D
    Liteon IHaS-124

Domyślnie

Byłem na tej stronie oczywiście i proszę nie wypisuj bzdur że nie szukałem.

Posiadam nagrywarkę DVR - 110 bez literki

i nigdzie w ewidentny sposób nie jest napisane że mogę go wgrać

a tam są końcówki

DVR-110(BK,SV,CH,CHE,CHG)

DVR-110D(BK,SV)

Dlatego konkretnie chcę uzyskać informację że mogę wgrać do tego modelu jeden z biosów / i konkretnie który / od osoby która to robiła i jest pewna że mi szlak nie trafi nagrywarki.

A nie odpowiedz, wgraj to się przekonasz lub każdy podejdzie, wszędzie jest.

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

i właśnie tak jest , wgraj pierwszy możliwy i testuj czy nagrywa , jak nie to wgraj następny i aż do skutku
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Młodszy chorąży Czarcik ma szanse Avatar Czarcik

Domyślnie

Nie do końca. O ile pamiętam z literą D jest najuboższa wersja - nie obsługuje zdaje sie DVD-RAM - w sumie to wszystko jedno bo wersje te różnią się właśnie tylko firmware'm. BK S ro zdaje się kolor panelu reszty nie wiem. Poszukaj na stronie amerykańskiej lub u "Niebezpiecznych braciszków". Od nich ja wziąłem bios do DVR 111D, którą przerobiłem na 111L. Jeżeli ściągniesz oryginalny to nie powinien ci pozwolić się zainstalować jeśli nie będzie odpowiedni dla twojej nagrywarki - wyjątek stanowią zdaje się tylko nagrywarki zewnętrzne.
    Pozdrawiam
    Certum est, quia impossible est

Domyślnie

Cytat Napisał miropion Zobacz post
    Byłem na tej stronie oczywiście i proszę nie wypisuj bzdur że nie szukałem.

Posiadam nagrywarkę DVR - 110 bez literki

i nigdzie w ewidentny sposób nie jest napisane że mogę go wgrać

a tam są końcówki

DVR-110(BK,SV,CH,CHE,CHG)

DVR-110D(BK,SV)

Dlatego konkretnie chcę uzyskać informację że mogę wgrać do tego modelu jeden z biosów / i konkretnie który / od osoby która to robiła i jest pewna że mi szlak nie trafi nagrywarki.

A nie odpowiedz, wgraj to się przekonasz lub każdy podejdzie, wszędzie jest.
    Przestan sie napinac bo nie od dzisiaj bawie sie z pionkami. Jak widzisz jest tylko jeden plik do sciagniecia DVR-110(BK,SV,CH,CHE,CHG) a te oznaczenia literowe to kolor panelu przedniego. Bios jest do 110 wiec sciagaj i instaluj.
    Pioneer DVR-115D
    Liteon IHaS-124

Domyślnie

Ps asterix
    za tak idiotyczny pomysł dziękuję, lepiej się nie wypowiadaj

Posiadam nagrywarkę co na zdjęciu jakaś dziwna wersja, bo nawet made in japan

Czy do tej wersji można wgrać bios od DVR-110(BK,SV,CH,CHE,CHG)

Druss dzięki ale to nie chodzi o zabawę tylko o odpowiednie wgranie biosu
    po drugie interesuje mnie również powrót w ostateczności do starego biosu który jest w nagrywarce.
    Nowszy nie oznacza lepszy, nagrywanie szybciej też nie oznacza lepiej.

jakiś czas temu po podobnych radach forumowiczów została uszkodzona moja nagrywarka w notebooku
    Załączone obrazki Załączone obrazki Zmiana biosu w Pioneer DVR-110 bez literki-pioneer-110.jpg  
    Ostatnio edytowane przez miropion ; 06.Jan.2009 o 20:38

Domyślnie

jeśli twierdzisz że mam idiotyczny pomysł to czemu zadajesz kolejne pytanie , otrzymałeś "geniuszu" odpowiedź od @Drusa i powinieneś jej się trzymać , moim zdaniem powinieneś sprawdzić jakigo koloru masz panel przedni palnika , jak czarny to wgraj BK , jak szary to SV , jak brązowy to zmień olej bo już przepalony
    p.s. jeśli uważasz że made in Japan to dziwna wersja to kup inną , made in krzak , będzie działać jak ta lala
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Domyślnie

Dalej z twojej wypowiedzi nic nie wynika.
    Nie chcę kupić nowej nagrywarki tylko wgrać nowszy bios a ten na stronie jest z maja 2006 roku chyba ? /DVR110_FW141EU.EXE (1.2MB)
    updated May 25, 2006 / wiec nic nie da gdyż współczesnych krążków dalej nie obsłuży /szybsze nagrywanie/ "Geniuszu" kumasz ?
    Według twojego rozumowania bez litery, w ogóle mam nie wgrywać biosu.
    Po drugie olej mam nowy a ty masz chyba pusty baniak .
    Krzak to taki polski zespół nie Marian Mariana już niema na scenie politycznej jak i Ciebie w tym wątku.
    Dziwną wersję miałem na myśli, że ty zapewne posiadasz nagrywarkę skośnookiego o niższym ilorazie, czego - domyśl się. Ale za 100 lat może przegonią Samurajów Więc dobre samopoczucie również posiadam.
    Pozdrawiam mimo tego Ciebie bardzo.
    Również jak już wcześniej pisałem chciałbym powrócić do starej wersji bo nowszy nie oznacza lepszy !

Wersja nagrywarki jest taka jak na zdjęciu.
    Ostatnio edytowane przez miropion ; 06.Jan.2009 o 21:28

Domyślnie

to wróć tam skąd przybyłeś i tam pozostań , widać do Twojego nietypowego egzemplaża nie robią już biosu , może potrzebny jest specjalny - japoński
    @Drus podał przeca jaki bios masz wgrać
    Ostatnio edytowane przez asterix ; 06.Jan.2009 o 21:46
    Pozdrawiam

Domyślnie

Bios _FW141EU.EXE (1.2MB) na taki sam to jaki sens jest go zmieniać nie kumam dalej o co Ci chodzi

CZyli jednak jest to model nie typowy

Naprawdę nie ma nowszego ? już raz zmieniłem na nowszą PIONEERA ! /115 lub 116 i czym dalej od produkcji pierwszej nagrywarki coraz większy szajs jest robiony. Niestety dlatego dalej pozostaje przy tym wynalazku DVR 110
    DL X2,4
    DVD-RAM X2
    DVD RW X 4
    DVD R + - to maksymalnie X 8

szybciej nie udało mi się nagrać płyt czasami X 8 jest tylko X 6

To trochę wolne prędkości nagrywania ale czasami do testu sprzydaje się nagrać szybciej bo do normalnej pracy nie ma potrzeby szybciej nagrywać.
    Kiedyś na starym TEAC-u miałem problemy z Audio był maksymalnie X 4
    a nowe krążki przy tej prędkości żle się nagrywały.
    Być może z DVD jest podobny problem że przy zbyt wolnym nagrywaniu żle się nagrywają. Zapewne może to zależeć również od Nośników.

Również chciałbym zgrać biosa z nagrywarki, jaki pogram proponujecie
    Ostatnio edytowane przez miropion ; 06.Jan.2009 o 22:24

Domyślnie

hhmmm , masz dziwne informacje co do nagrywania dvd , jedni nagrywają na maxa i potem szukają tu pomocy bo nie mogą odczytać albo coś nie działa , dostają info coby nagrywać wolniej , max 8x , po tych testach okazuje się że jest lepiej , jednak Twój egzemplaż jest wyjątkowy skoro przy prędkościach x4 czy x8 źle znosi nagrywanie , a może to nie wina palnika
    Pozdrawiam

Domyślnie

Nie napisałem przecież że za wolno nagrywa.

Napisałem że czasami przydaje się większa prędkość do testów np. DVD-RW X 8 np. do sprawdzenie czy dobrze jest przygotowana płyta przed wypaleniem na krążku za 8 zł . Płyty nagrywane X 4 trzeba czekać 2 X dłużej.

A problem z Teac-em może oczywiście niekoniecznie być adekwatny do Pineera

Te prędkości są wystarczające oprócz właśnie DVD RW i ten DVD Ram niestety tylko X 2 chociaż w specyfikacji piszą więcej.

W pozostałych przypadkach prędkości są wystarczające, nawet X 6 da się przeboleć.

Może wymiana biosu pomogła by w korekcji bo oryginalny ma trochę kiepską lub przeciętną.

Domyślnie

Panowie spokojnie to tylko nagrywarka... Nie podałeś jaką masz wersję firmware a ta podana przez Druss jest ostatnią oficjalną, jeżeli masz taki firmware to fakt nie ma potrzeby go wgrywać. Jak koniecznie chcesz coś zrobić z tą nagrywarką to możesz ją przerobić na model DVR-A10XL wg tego artykułu. Taj jak napisałem wyżej ja w podobny sposób z 111D zrobiłem 111L - czyli nagrywarkę z LabelFlashem . W artykule są wymienione zalety wersji A10XL i sam musisz ocenić czy warto.
    PS. Czasami jednak wgranie tego samego Firmware może pomóc. Być może te ostatnie różnią się od tych pierwszych - tak jak w przypadku programów tej samej wersji - ważna jest data kompilacji (wersja).
    Pozdrawiam

Domyślnie

Przede wszystkim chciałbym powrócić do starego biosu to jest podstawa
    Czyli zgrać go jakimś programem. Co proponujecie.

A póżniej będę się zastanawiał nad wgraniem nowego.

Dzięki za linka ale się wstrzymam z przeróbką gdyż podobno label flash strasznie zużywa laser i długo wypala - nawet kilkadziesiąt minut / podobno gdyż sam osobiście tego nie testowałem / po drugie dobre i niezawodne płyty będą drogie do kwadratu.

Domyślnie

115 to bardzo dobry palnik, mialem wczesniej 110d ktorego przerobilem na a10xl i nic sie z napedem nie dzialo. Twierdzisz ze label strasznie zuzywa laser, a teraz pytanie kto ci kaze go uzywac Tu chodzi tylko o wgranie firmware i sprawdzenie czy nie beda wystepowaly anomalie ktore cie to tak draznia w ostatniej wersji oficjalnego firmware. Co do powrotu do poprzednich wersji firmware musisz znalezc takowe i oprogramowanie do wgrywania ile tylko kosc flash na to pozwoli razy, nazywa sie dvrflash DVRFlash v2.6.0 Home Page
    Pioneer DVR-115D
    Liteon IHaS-124

Domyślnie

Dobry napęd to TEAC W54 służy mi od 9 lat do wypalania CDR - aktualnie tylko Audio co prawda X4 tylko ale w niczym to nie przeszkadza.
    Solidna konstrukcja z szklaną optyką , czyta wszystko w porównaniu do współczesnych DVD.Wadą jest brak bufora w nagrywarce ale nigdy lub prawie nigdy nie wywaliło mi płyty z tego powodu.

115 na dzisiejsze czasy chyba taki sobie , mam go od ponad roku i leży w pudełku
    nie wiem nawet jak to wypala płytki ale z czytaniem płyt kiepsko wypadał.
    110 radziła sobie lepiej.W tym samym czasie miałem samsunga i pod względem czytania chyba było jeszcze lepszy.

Czy to prawda że skomplikowane obrazki potrafi wypalać na płycie z kilkadziesiąt minut

dzięki za linka.
    ale czy jest program do zczytania biosa z tej mojej nagrywarki
    Ostatnio edytowane przez miropion ; 07.Jan.2009 o 22:39

Domyślnie

Zdaje się że DVRFlash to potrafi przynajmniej tak podaje CDRLab ...

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)