Witam. Posiadam nagrywarkę dvd NEC ND-3540A - soft najnowszy ze strony producenta. Do tego świerzo zainstalowany system Windows XP Prof SP3. Płyta Gigabyte GA-K8U-939, 512 MB DDR, Sampron 3000+.
Na jednej taśmie mam podłączony dodatkowy dysk twardy (master/ostatni na tasmie) i nagrywarke(slave/pierwsza na tasmie). Dysk twardy Windows wykrywa jako Ultra DMA tryb 5. Nagrywarke jednak wykrywa jako "Tylko PIO". Nie pomaga wywalanie z menadżera urządzeń kanałów IDE. Nie pomaga zamiana trybu transferu na "DMA jeżeli dostępne". Reinstalowałem system. W biosie jest DMA enabled. Bios wykrywa dysk jako ATA-100, nagrywarke zaś ATA-33 - według mnie więc Win powinien pokazac UDMA tryb 2. Taśmy HDD zmieniane. Nagrywarkę próbowałem odpalać w masterze na osobnej tasmie. Dziś nawet kupiłem nowiutką w sklepie. Zmiana kontrolera na płycie głównej tez bez rezultatu.Dadam jeszcze że nagrywarka kiedys chodziła normalnie. Od jakiegos czasu przestała. Nigdy mi to nie przeszkadzalo bo wypalalem max 2 plyty w miesiacu ale teraz ta liczba sie zwiekszyła no i troche te 30 min na jedna plyte zaczyna mnie irytowac. Co jeszcze moge zrobic macie jakies pomysły? Z Góry dziękuje za wszelkie podpowiedzi.
PS DOszedłem do tego iż po deinstalacji sterownika IDE czyli ALi M5229 PCI Bus Master IDE i restarcie komputera Windows wykrywa moja nagrywarke w UDMA 2. Niestety przy probie włożenia płyty do napędu lub przy starcie nagrywania znów przestawia sie w PIO - tak sama od siebie... Sciagnolem najnowsze stery do tego ster. ALI ale tez nie pomogło...

LinkBack URL
About LinkBacks
Odpowiedź z Cytatem