+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: HL-DL-ST DVDRAM GSA-T-10N - problem z nagrywaniem czegokolwiek

Amator nagrywania writer ma szanse

Domyślnie HL-DL-ST DVDRAM GSA-T-10N - problem z nagrywaniem czegokolwiek

Witam! Bardzo proszę wszystkich obeznanych w temacie o pomoc.

Z góry chciałem zaznaczyć, że jestem całkowitym laikiem jeżeli chodzi o nagrywarki i sprawy związane z nagrywaniem płyt CD/DVD itd. Ponad to stwierdzam iż przeszukałem ten dział w miarę dokładnie i nie znalazłem odpowiedzi na mój problem. A jest on taki:

Niedawno kupiłem płytkę DVD+R (Double Layer; 8,5 GB; 8x speed, esperanza) i chciałem nagrać na nią dane (pojedyncze foldery z filmem i napisami). Niestety nie dość, że nie nagrało mi nic to jeszcze od tego czasu nie mogę nagrać także nic na zwykłe DVD. Mój sprzęt to: komputer: Acer Aspire 3690 a nagrywarka: HL-DL-ST DVDRAM GSA-T-10N (przepisane z Nero Burning ROM SE). Po tej próbie więcej nie "testowałem" już płytek 8,5 GB. Potem zwykłe DVD próbowałem nagrywać za pomocą w/w Nero Burning ROM SE jak także Nero Express czy Burn Aware Free. Nadmienię także, że przed próbą z płytą 8,5 GB wszystko było OK. Poniżej przedstawiam screeny z poszczególnych etapów nagrywania (zwykłej płytki DVD):

Rozpoczynam w Nero Express (rozpocząć od razu w Nero Burning ROM SE się nie da bo wyskakuje taki komunikat), a następnie przełączam do Nero Burning ROM SE tym przyciskiem "Nero" na dole.

Rozwinięta lista nagrywarek

Rozwinięta lista prędkości nagrywania

JUŻ W NERO BURNING ROM SE:

Informacje o nagrywarce

Wybór z listy nagrywarek

Informacja o płycie 1

Informacja o płycie 2

Okienko z opcjami, które wyświetla się po naciśnięciu klawisza "Burn" na górze w Nero Burning ROM SE

Gdy 2 raz nacisnę "Burn" w tym okienku z opcjami, potem najczęściej daję Burn Multi. Anyway (zresztą nie nagra i tak i tak...)

Błąd w nagrywaniu

Jeżeli potrzeba więcej informacji proszę napisać dokładnie jakich i gdzie to mogę znaleźć w programie/komputerze to wrzucę.

Być może poza rozwiązaniem problemu jakieś rady co do zmiany programu, jego wersji czy np. link do instrukcji jak nagrywać na płytki 8,5 GB żeby czegoś nie zepsuć itd. Ogólnie byłbym wdzięczny za wszelką pomoc i rady.

Pozdrawiam i z góry dziękuję.
    Ostatnio edytowane przez writer ; 13.Apr.2009 o 01:56

Moderator lee99 ma szanse Avatar lee99

Domyślnie

Na początek tak w wielkim skrócie to kupuj Verbatimy a nie jakieś dziadostwo i to konkretnie Made in singapore (napis na pudełku x8 z przodu z tylu na dole Madein)
    Druga sprawa wałkowana z 10000 tyś. razy nie dla nagrywania płyt DL tym badziewnym programem nero - zamień nero na ->>> The Official ImgBurn Website (aktualna wersje 2.4.4.0)
    Trzecia sprawa sprawdź na stronie LG czy jest nowy bios do nagrywarki i jeżeli jest to go wgraj

Po czwarte odinstaluj to nero i wrzuć chociaż Nero 7 kompletne bo to zdaje się było dołączone do napędu ale jakieś chyba bardzo stare jest cy cuś

Pzdr
    NEC ND 4571A@1.02BT+RPC1(Nówka z serwisu od 2008/02/25 ) oraz GH20LS10@FL01(+riplock patch)

http://www.freetibet.org/

Domyślnie

Zainstalowanie Nero 7 nic nie pomogło, ciągle jest tak samo. Co do biosu - proszę mnie tylko nie odsyłać do google albo opcji "szukaj" bo tak też zrobiłem, ale nie znalazłem... Gdzie taki bios można znaleźć? Jakaś pomoc...? No i jeszcze pytanie, co oznacza to short lead-out bo zdaje się, że podczas nagrywania to właśnie w tym momencie następuje błąd.

Dziękuję lee99 za odpowiedź i proszę także innych obeznanych o pomoc. Pozdrawiam.

Moderator lee99 ma szanse Avatar lee99

Domyślnie

Cytat Napisał writer Zobacz post
    Zainstalowanie Nero 7 nic nie pomogło, ciągle jest tak samo. Co do biosu - proszę mnie tylko nie odsyłać do google albo opcji "szukaj" bo tak też zrobiłem, ale nie znalazłem... Gdzie taki bios można znaleźć? Jakaś pomoc...? No i jeszcze pytanie, co oznacza to short lead-out bo zdaje się, że podczas nagrywania to właśnie w tym momencie następuje błąd.

Dziękuję lee99 za odpowiedź i proszę także innych obeznanych o pomoc. Pozdrawiam.
    wyluzuj dzisiaj lany poniedziałek jest chyba nie chcesz żebym Cię odwiedził z wiadrem pełnym zimnej wody!?

Zainstaluj odpal... prawdopodobnie pobierze sie jakaś aktualizacja i przeszuka net czy niema nowego biosu do tego LG'ka (najprościej i najłatwiej)

Szukałem na necie na pl.lge.com w dziale oprogramowanie ale kurcze odechciało mi się coś ten tego

Jak będzie to zapodaj i sprawdź ponownie
    Attached Files
    NEC ND 4571A@1.02BT+RPC1(Nówka z serwisu od 2008/02/25 ) oraz GH20LS10@FL01(+riplock patch)

http://www.freetibet.org/

Redaktor Filon by A-men ma szanse Avatar Filon by A-men

Domyślnie

Cytat Napisał writer Zobacz post
    short lead-out
    To jest krótsza od standardowej wersja obszaru (to moje określenie) zamykającego nagrany nośnik, Użycie tej opcji zwalnia trochę miejsca na dane lecz nie każdy napęd jest w stanie odczytać taką płytę.
    Lee99 dobrze prawi ten Nero, którego używałeś to był OEM do napędów Teac (tylko).
    Pozdrawiam

Filon by A-men
    SAM440 (AmigaPPC klon) + AmigaOS 4.1 + Radeon

ORAZ PC
    CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Crosshair IV Formula | RAM: 4 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD6970 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021 | BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA

Zapraszam na zakupy WWW.ALT-COMPUTER.PL

Domyślnie

OK - pomajstrowałem jeszcze trochę przy tym Nero 7 i wszystko zaczęło hulać. Także myślę, że już będzie OK - zwłaszcza, że chciałem pozgrywać z zapchanych dysków wszystko i zrobić formata. Także w przyszłości na pewno zastosuje się do rad

Dzięki lee99 i Filon by A-men za odpowiedzi

Jakby coś jeszcze to się odezwę.

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

i przede wszystkim pamietaj o dobrych płytkach , zwłaszcza na przechowanie danych , Verby , Verby i jeszcze raz Verby , staraj się zdobyć Made in Singapore jak już koledzy parę razy wspominali , nie w tym poście oczywiście , ewentualnie dysk zewnętrzny ale to już większy koszt
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)