+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 22 z 22

Temat: Dziwne płyty TDK !

SebNET
    Gość

Domyślnie Dziwne płyty TDK !

Witam

Od niedawna jestem posiadaczem nagrywarki DVD NEC ND-3500A i jest to wszystko dla mnie narazie nowości. Dzisiaj za namową znajomego zakupiłem sobie pięć płyt TDK DVD+R 4x i jedną TDK DVD-R 8x. Chciałem kilka porządnych płyt, żeby nagrać najważniejsze rzeczy z dysku. Po włożeniu ich do napędu zdziwiło mnie, że płytki 4x mogę nagrywać tylko 4x, a ponoć można nawet 8x, tak samo jest z tą jedną TDK 8x, też moge ją nagrać tylko z maksymalną prędkością 8x, a nie 16x. Gadałem z kolegą i kazał mi przeskanować płyty. Okazało się, że to jakieś podróbki (tak mi się wydaję). U kumpla na oryginalnych TDK jest Media code/Manufacturer ID - TDK 001, a u mnie Media code/Manufacturer ID - CMC MAG F01. Kolega włożył TDK kupione w Łodzi i ma jeszcze inaczej. Już nie wiem o co w tym wszystkim myśleć. Boję się na tych płytach nagrywać, bo służą mi do bardzo ważnych danych. Powiedzcie co myślicie. Płyty skanowałem programem DVDInfoPro 3.29. Poniżej screeny.

1.TDK DVD+R 4x

2.TDK DVD-R 8x

3.Płyty kolegi - TDK DVD-R 4x (Nagrywarka NEC 2500)

A poniżej zdjęcia tych płyt, przepraszam za jakość, ale robione są na szybko:
    http://img61.exs.cx/img61/9199/cd13.jpg
    http://img60.exs.cx/img60/5087/cd23.jpg

Nie wiem co teraz robić, czy wawalić je czy nagrać, lecz obawiam się o dane. No i gdzie kupować te markowe TDK

Pozdrawiam

Szeregowy Łukasz ma szanse

Domyślnie

Zapewne nie były to płytki w pudełkach tylko ze szpuli. Wcześniej podobna sytuacja była z Verbatimem, później przeprosili (nawet ten sam producent). To nawet nie są podróbki, zapewne TDK zlecił wykonanie partii płyt tej firmie. Jak dla mnie jeśli już firmówki, to w pudełkach, mniejsze prawdopodobieństwo takich przygód.

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Płyty które wybieramy do testów pochodzą z pułek sklepowych. Wyraźnie kto inny robił tego -R x8, gdyż nasze testowe egzemplarze pochodzą od Maxella i noszą oznaczenie TTH01. Najprawdopodobniej o wyborze innej firmy zdecydowała lepsza cena, lub może starsza partia...

Nie chcę się jednak wypowiadać negatywnie na temat płyty którą masz, gdyż to nadal TDK, więc jakość powinna być ok.

Nasz test dotyczący TTH01 jest tu:
    http://cdrlab.pl/Kilgor-Artykuly-Art...lStrona-1.html

Jeżeli znajdę płyty o których mówisz w pobliżu, to na pewno dokonam zakupu kontrolowanego

A teraz wracam do testów Verbatim DVD+R9 DL x2.4... Chryste jakie to sa dopiero mozolne testy... zapis 58 minut, odczyt 30 minut... powiesić się można pięć razy...

SebNET
    Gość

Domyślnie

Płytki starałem się kupić jak najlepsze. Zapłaciłem 3 zł za sztukę, a kupiłem 5 sztuk 4x oraz jedną sztukę 8x. Powiedzcie mi jeszcze czy nagrywać na nich czy nie ruszać ich wogóle, bo boję się o dane. Dane są dla mnie ważniejsze niż 3 zł. Proszę o odpowiedź

pS. Drugim razem będę kupował w pudełkach plastikowych !

Vosh
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał SebNET
    Płytki starałem się kupić jak najlepsze. Zapłaciłem 3 zł za sztukę, a kupiłem 5 sztuk 4x oraz jedną sztukę 8x. Powiedzcie mi jeszcze czy nagrywać na nich czy nie ruszać ich wogóle, bo boję się o dane. Dane są dla mnie ważniejsze niż 3 zł. Proszę o odpowiedź

Spokojnie możesz na nich palić! Fakt, że z moich doświadczeń wynika, że jakość jest ciut gorsza ale i tak bardzo dobra. Możesz następnym razem spróbować Platinum 4.7GB x8 tylko te na RICOH (o ile są inne). Nagrasz je x12 i również bardzo ładna jakość a cena poniżej 2 zł/szt.

Starszy szeregowy tomaszek71 zero jak zero

Domyślnie

Witam.Całe zamieszanie chyba przeze mnie.rozmawiałem wczoraj z Sebnetem i miedzy Bogiem a prawdą po raz pierwszy "widziałem" takie TDK.Kupuje tylko TDK.Wypaliłem około 100 sztuk.Kupuje zawsze ze szpindla i zawsze są takie jak poniżej.Przepraszam za zamieszanie ale takie cudo jakie kupił Sebnet moje oczy widziały pierwszy raz
    Załączone obrazki Załączone obrazki Dziwne płyty TDK !-tdk-rx4.jpg  

Starszy plutonowy pietrek zero jak zero Avatar pietrek

Domyślnie

Cytat Napisał SebNET
    ...Powiedzcie mi jeszcze czy nagrywać na nich czy nie ruszać ich wogóle, bo boję się o dane. Dane są dla mnie ważniejsze niż 3 zł. Proszę o odpowiedź

pietrek mowi: nie nagrywaj
    because: strasznie sie oszukalem na cmc, zle to wygladalo - koncowki plytek

jak mozesz zakupic nowe plytki to kupe je. jak mozesz sprawdzic manufacture przed zakupem, sprawdz

ale badz tu madry jak verbatimy z mcc sa z indii
    tdk - tez nie wiadomo co i jak

dla mnie plantium x8 sa niezle bo od rihocha, japan
    w sumie wazny jest nosnik a nie nazwa firmy, czy pudelko

jesli dane sa szczegolnie cenne i wypalisz na dobrym nosniku to wykonaj od 1 do 5 % danych naprawczych par2 [przy uzyciu quickpara]
    nic lepszego nie wymyslono, to cos jak macierz hdd te pliki par2
    cos sie zrypie - mozesz naprawic [w pewnym ograniczonym zakresie, zaleznym od ilosci % danych naprawczych]

ja dla wszystkich bez wyjatku danych wykonuje 1% danych naprawczych. padlo pare plytek - naprawilem
    zestaw: cdroller + par2
    to jest potega - jesli chodzi o dane komputerowe
    do plyt np cd-audio .... tez sie da ale to inny temat i inna kwestia

bezpieczenstwo ponad wszystko - to nawet bezpieka mowila
    ejoy
    ps. przyzwoite te posty robisz, az milo sie wypowiadac.
    Z powazaniem,
    pietrek
    ( lossless audio hub forever http://www.lossless.prv.pl )

Nol
    Gość

Domyślnie

SebNet-> zrob tak: włóż nagraną płytę TDK do napędu, ściągnij i uruchom program Nero CDSpeed oraz wcisnij F2. Poczekaj do konca testu i zapisz jego rezultat (ikonka dyskietki na gornym pasku po prawej stronie). Umiesc go tutaj. Zobaczymy jak to wyglada.

SebNET
    Gość

Domyślnie

Witam !

Przepraszam wszystkich, że dopiero teraz odpowiadam, ale wcześniej byłem niedostępny. Nagrałem jedną płytkę TDK DVD+R 4x i zrobiłem test odczytu programem Nero CD-DVD Speed. Test wykonałem w nagrywarce DVD oraz w DVD-ROMie Lite-On. Przypomnę, że moja nagrywarka to NEC ND-3500A z wgranym nowym firmware 218btrpc1.rar. Poniżej screeny z płytki.

1.TDK DVD+R 4x - odczyt przy użyciu NEC ND-3500A

2.TDK DVD+R 4x - odczyt przy użyciu DVD-ROM firmy Lite-On

Nic nie rozumiem z tych wykresów, ale może wy coś się wypowiedzie.

@pietrek o co chodzi z tym "wykonaj od 1 do 5 % danych naprawczych par2 [przy uzyciu quickpara]". Nie wiem o co w tym chodzi. Możesz napisać coś więcej, bo powoli się uczę w tym temacie i jestem narazie ciemna masa

Co do płytek to teraz będę kupował tylko TDK w pudełkach zafoliowane wszystko pięknie ładnie, a nie w kopertach. Muszę wypróbować jedno platiniuma 8x to sprawdzę jak to wygląda i czy ma manufakturę RICOH, a nie jakiś inny CMC lub coś w tym stylu.

Lecę spać. Życzę dobrej nocy

Nol
    Gość

Domyślnie

Witam.

Linia przedstawiająca prędkość odczytu nie jest poszarpana, co świadczy o braku konieczności uruchamiania systemów korekcji błędów. Idąc dalej - płyta w pewnym przybliżeniu prezentuje przyzwoitą jakość. Póki co nie obawiaj się o dane.

SebNET
    Gość

Domyślnie

OK dzięki, ale ja i tak na przyszłość kupię TDK w plastikach. A tak wogóle to czemu tych płyt nie da się nagrywać większą prędkością niż mają tj. 4x to tylko 4x, a nie wyżej. Przecież z tego co wiem to można. To wina płyt chyba ?

pS. To tylko pytanie. I tak pale plytki na 4x, więc mi to rybka :>

Domyślnie

Cytat Napisał SebNET
    OK dzięki, ale ja i tak na przyszłość kupię TDK w plastikach. A tak wogóle to czemu tych płyt nie da się nagrywać większą prędkością niż mają tj. 4x to tylko 4x, a nie wyżej. Przecież z tego co wiem to można. To wina płyt chyba ?
    Płyty TDK x4 można wypalać x8, pod jednym warunkiem, gdy są to TDK 001, a u tutaj masz do czynienia z CMC MAG F01, te da rade tylko x4. Tak to już jest w biosie zapisane.

Domyślnie

@sebnet
    soft do robienia *.par2 nazywa sie quickpar [znajdziesz latwo na googlu, jest freeware]
    tworzysz nim pliki par2 np. 10%
    teraz mozesz naprawic dowolne 10% danych do ktorych masz 10% par2
    potrenuj sobie, to prosty soft , na www jest opis

potem mozesz uszkodzic sobie pliki na hdd i naprawic dla treningu.
    super sprawa - daje slowo
    psujesz oczywiscie kopie !
    wniosek: z uszkodzonej plyty zgrywasz pliki, nawet uszkodzone, naprawiasz i masz je juz ok.
    bez par2 bylyby one nic nie warte.
    pliki par2 sa powszechnie stosowane w usenecie, na grupach binarnych.
    cos tam zniknie , ktos niezdazy sciagnac, to poprawia par2 i ma komplet.
    koledzy z forum na pewno to potwierdza.
    Z powazaniem,
    pietrek

SebNET
    Gość

Domyślnie

OK popróbuje. Dziękuje wszystkim za odpowiedź

Domyślnie

Cytat Napisał SebNET
    OK popróbuje. Dziękuje wszystkim za odpowiedź
    no problem
    polecam sie na przyszlosc
    na kilku rzeczach sie jako tako znam
    na innych jestem jak noworodek

no ale przeciez mamy forum.
    damy sobie rade
    Z powazaniem,
    pietrek

SebNET
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał pietrek
    no ale przeciez mamy forum.
    damy sobie rade
    No a jak

A tak wogóle to planuje jutro zakup testowo 2 płytek. Jedna z nich to Platinium DVD+R 8x oraz Verbatim DVD-R 4x. Musze potestować i sprawdzić jak to chodzi i czy uda mi się wreszcie nagrać płytę 4x prędkością 8x

A po za tym muszę potestować płytki, bo niedługo kupuję XBOX'a i muszę znalęść jakieś dobre nośniki.

Pozdrawiam !

SebNET
    Gość

Domyślnie

Witam

Dzisiaj z ciekawości dla testu kupiłem sobie dwie płyty. Pierwsza to Verbatim DVD-R 8x oraz Platinium DVD+R 8x. Poniżej podaje wykresy:

Verbatim DVD-R 8x

---------------------------------------------------------------------------
    Unique Disc Identifier : [DVD-R:MCC 02RG20 ]
    Disc & Book Type : [DVD-R] - [DVD-R]
    Manufacturer Name : [Mitsubishi Chemical Corp.]
    Manufacturer ID : [MCC 02RG20 ]
    Disc Application Code : [Unrestricted Use : Consumer Purpose]
    Recording Speeds : [1x , 2x , 4x , 6x , 8x]
    [6x And Higher Might Not Always Be Detectable]
    Blank Disc Capacity : [2,298,496 Sectors = 4,489.3MB = 4.38GB (4.71GB)]
    [ DVD Identifier - http://DVD.Identifier.CDfreaks.com ]

Platinium DVD+R 8x

Unique Disc Identifier : [DVD+R:RICOHJPN-R02-003]
    Disc & Book Type : [DVD+R] - [Not Available]
    Manufacturer Name : [Ricoh Company Ltd.]
    Manufacturer ID : [RICOHJPN]
    Media Type ID : [R02]
    Product Revision : [003]
    Disc Application Code : [General Purpose]
    Recording Speeds : [1x , 2.4x , 4x , 6x-8x]
    Blank Disc Capacity : [2,295,104 Sectors = 4,482.6MB = 4.38GB (4.70GB)]
    [ DVD Identifier - http://DVD.Identifier.CDfreaks.com ]

Możecie mi powiedzieć czy dobrej jakości są te płyty, bo Verbatimy chce używać do gier na XBOX ?

A teraz pytanko. Kupiłem te płyty dla testu, żeby sprawdzić jakimi prędkościami będę mógł je nagrać i mam tak samo jak z poprzednimi TDK tj. mogę nagrywać je na takiej prędkości jak pokazuje producent. Czyli max speed - 8x, a nie 16x ? Cos jest z moja nagrywarka ?

Pozdrawiam

Starszy szeregowy tomaszek71 zero jak zero

Domyślnie

Verbatimki mniamuśne ale Platynki powinny sie nagrywać x12

SebNET
    Gość

Domyślnie

Sorry za zamieszanie. Włożyłem płytkę tylko do DVD Identifiter, a nie sprawdziłem w NERO. Oto co pokazuje:

Platinium DVD+R 8x

Tylko jestem ciekaw czemu 12x, a nie 16x
    Ostatnio edytowane przez SebNET ; 25.Nov.2004 o 16:45

Domyślnie

A niby dlaczego miałaby nagrywać x16 Prędkość jaka jest zapisana dla tych nośników w biosie to x12.

SebNET
    Gość

Domyślnie

Nie wiem, nie znam sie na tym zbytnio. Czytalem gdzies, ze poprostu mozna 8x palic na 16x. Ja i tak pale wszystkie plyty na 4x, wiec mi wszystko jedno, ale z ciekawosci sie pytam

Domyślnie

Jak chcesz sprawdzić prędkości zapisu dla poszczególnych nośników, zawsze możesz użyć programu NecDump.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)