Witam
Zgodnie z tym:
Nagrywarka nie nagrywa, diagnozowanie, testowanie, naprawianie.
Wymieniam:
System: Windows XP sp3.
1. Nagrywarki: Samsung sh-182M, Pioneer DVR-112D
2. Wiek: oko³o 3 lat.
3. Podczas nagrywania dvd, róznych p³yt
4. nie wiem o co chodzi
5. Mobo
6. W Biosie jest wszystko w³±czone
7. P³yta g³: Asus M2V Chipset: VIA K8T890 + VIA VT8237A
8. Zasilacz: Tracer 4life 400W
9. filmy, mp3...
10. No¶niki g³ownie dvd+r, ale i -, Sony, TDK, Verbatim.
11. Brak
12. Nero 7 Ultra, CDBURNERXP i przez windows.
13. Problem jest nastêpuj±cy:
Od nowo¶ci u¿ywa³em nagrywarki Samsung 182-M, nie by³o ¿adnych problemów z nagrywaniem p³yt dvd, nagle - ni z gruchy, ni z pietruchy jakie¶ trzy tygodnie temu w obojêtnie jakim programie do nagrywania dochodzi³o do 3% i wywala³o niepowodzenie. Niekiedy wyskakuje "b³êdny adres bloku". Popróbowa³em ró¿nych rzeczy, takich jak firmaware itd. nic nie pomog³o.
Kupi³em na allegro Pioneer dvr 112D. Nagra³a 2 p³yty po czym zrobi³o siê to samo, czyli do 3% i po zabawie.
Pod³±cza³em ro¿ne konfiguracje slave, master. Spróbowa³em czy czasami stara nagrywarka nie nagrywa - iiii, o dziwo nagra³a jedn± p³ytê ! bêd±c na slave po czym kolejna p³yta do 3% i tyle. Na obu nagrywarkach testowane by³y rózne p³yty.
Cd siê nagrywa, aha z odczytem plyt dvd nie ma problemu.
Nic nie da³o:
Istalowanie sterownikow ASPI.
W menadzerze urzadzen usuniecie i zaistalowanie podstawowych i pomocniczych kontrolerow.
Reinstalka windowsa.
W biosie nagrywarki s± widoczne.
Innej tasmy IDE nie sprawdzalem. Wkrótce sprawdze na innym kompie, ale nowa nagrywarka Pioneer raczej na 100% sprawna.
Nie wiem co jeszcze zrobiæ. Pozostaje chyba zaniesc kompa do serwisu... jakies rady?
Znalazlem na necie podobny problem:
Nagrywarka nie nagrywa DVD LG. Mam Nero 7 PL
I widzê ¿e czeka mnie to samo?
Jedyne co by³o robione w kompie przed jakim¶ miesi±cem to wymiana karty graficznej z Nvidii 7300gt na Radeona 4670.
...

LinkBack URL
About LinkBacks
Odpowied¼ z Cytatem