Witam.
Dwa lata temu kupiłem nagrywarkę ASUS DWR 1814BL
Wszystko w nią było i podejrzewam jest w porządku.
Dwa lata temu bardzo ładnie wypalała etykiety Light Scribe. Obraz był ostry jak żyleta i charakteryzował się głęboką czernią a tekst był wyraźny.
Nagrywałem wtedy na CD Light Scribe.
Minęły dwa lata. Przez ten okres czasu nie używałem prawie w ogóle nagrywarki, no może kilka razy do nagrania jakichś danych na płytę.
Teraz chciałem ponagrywać masę filmów na DVD. Kupiłem nośniki TDK DVD+R Light Scribe.
Nośniki te posiadały powłokę płyty (tę na której nagrywa się etykiety Light Scribe) dużo ciemniejszą niż te CD sprzed 2 lat.
Efekt był taki, że na tych TDK obraz był nieostry, rozmazany, tekst niewyraźny a czerń nie miała żadnej głębi - praktycznie była mocno szara.
Myślałem, że to wina nagrywarki, więc wziąłem płytkę CD sprzed 2 lat na której było już coś wypalone, znaczy jakaś etykieta i zacząłem wypalać jakiś mały obrazek.
Doskonale się wypalił. Czerń pierwsza klasa i to przy normalnym kontraście nagrywania.
Wczoraj kupiłem DVD Light Scribe VERBATIM i też miały ciemniejszą powłokę - taką samą jak te TDK. Obraz na VERBATIMACH nagrał się tak samo jak na TDK.
Wniosek:
CD LS po 2 latach normalnie przyjmuje etykiety a DVD teraz nie i obraz jest nieostry. Wniosek jest prosty, że to nie wina nagrywarki, tylko płyty.
Tak mnie się wydaje. Co o tym sądzicie ?
Na VEBATIMACH napisane jest, że mają Lifht Scribe w wersji 1.2
Na CD nie wiem a na nagrywarce nic nie jest napisane.
CD jest mocno żółte a DVD TDK i VERBATIMA są żółto szare.
GDZIE JEST PROBLEM ?
I co to jest ta wersja Light Scribe 1.2 ?
Są jakieś inne wersje ? Może te CD miały wersję 1.0 albo coś takiego ?
PROSZĘ O POMOC.

LinkBack URL
About LinkBacks
Odpowiedź z Cytatem