+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: Nagrywarka DVD wewnętrzna (na SATA) do notebooka - rady ...

Szeregowy WojtekJ zero jak zero

Lightbulb Nagrywarka DVD wewnętrzna (na SATA) do notebooka - rady ...

Cześć!

W laptopie używanym przeze mnie jako "główny" posiadam nagrywarkę Matshita DVD-RAM UJ-852 (parametry na końcu wątku). W drugim laptopie, "rupieciu", używanym co najwyżej kilka razy w roku przez domowników, tkwi Optiarc DVD RW AD-7581S.

Myślałem o przełożeniu nagrywarki z "rupiecia" do "głównego" (wg Nero Drive Info) Optiarc ma znacznie większe możliwości - ale ...

Jak wiadomo, nieciekawie bywa z jakością i czasem utrwalenia danych na płytach niektórych firm, chętnie wykorzystałbym więc programy typu DVDInfoPro, Nero CD-DVD Speed, KProbe, itp. do przetestowania różnych nośników pod względem jakości wypalenia na moich nagrywarkach.
    Obiegowe opinie i informacje z forów tracą szybko na aktualności - producenci zmieniają fabryki, zmieniają taktykę - wtedy płyta idealna 2 lata temu dzisiaj potrafi zbierać bardzo niepochlebne noty.
    Inna sprawa, że płyta doskonale sprawująca się na jednej nagrywarce, na innej będzie zwyczajnie słaba.
    Przez to wszystko myślę o kupnie nowej nagrywarki wewnętrznej DVD na SATA (zewnętrzna nie wchodzi raczej w grę) i testowaniu kupowanych z czasem płyt "na bieżąco" - bo posiadane przeze mnie Matshita i Optiarc nie zwrócą informacji PI/PIF czy C1/C2.

Teraz pytanie do Was - jakie nagrywarki DVD na SATA, wewnętrzne typu SLIM (do notebooka) możecie polecić?
    Ciężko niestety znaleźć sensowne informacje o napędach niestacjonarnych - może jednak doradzicie zakup napędu o wysokiej jakości, a umożliwiającego przeprowadzenie testów.
    Będę wdzięczny za pomoc.

W sklepach internetowych nietrudno kupić napęd Lite-On DS-8A5S - a skoro to Lite-On, możliwe jest chyba wykonywanie na nim testów w wymienionych wyżej programach - nie mam jednak pewności czy to porządny napęd, a szkoda wydawać pieniądze na coś, co później nie sprawdzi się w moim laptopie.

Najważniejsza jest oczywiście jakość wypalenia, bezproblemowy odczyt nośników i możliwość testowania płyt.
    Obsługa LightScribe, niewielka głośność pracy, itd. są cechami mile widzianymi, ale drugorzędnymi.

Za opinie i podanie plusów oraz minusów opisywanych napędów z góry dziękuję!

Pozdrawiam!

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

Lite Ona omijałbym szerokim łukiem , poszukałbym raczej Pionka o ile są jeszcze dostępne bo ponoć Pioneer miał się wycofać z rynku palników do laptopów , nie wiem czy te wiadomości są jeszcze aktualne ale stary już jestem i pamięć zawodzi , do Optiarców nie mam zastrzeżeń , do dzisiaj 4 letni palnik sprawuje się znakomicie , a skoro 4 latek robi co powinien to chyba młodzian powinien więcej no chyba że Ojciec strzela pustakami i produkuje buble , niemniej jednak proponuję poczekać jeszcze chwilkę na resztę opinii , zapewne posypią się za chwilkę , pozdrawiam
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Szeregowy WojtekJ zero jak zero

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź
    Sprawa wyjaśniła się w troszkę niespodziewany dla mnie sposób ... wyjąłem napędy z obydwu laptopów, żeby dokonać małej zamiany i ... zobaczyłem, że mój "główny" ThinkPad T61p ma napęd Matshity na ... ATAPI ...
    Traci więc sens kupowanie teraz czegokolwiek nowego - przy zmianie komputera na nowy, nie mógłbym przełożyć do niego nowej, porządnej nagrywarki (a kto wie, czy za rok czegoś nowego nie kupię). Poznałem poza tym niedawno opinię, że na rynku zwyczajnie nie ma dobrych nagrywarek DVD typu SLIM - może rzeczywiście najlepszym rozwiązaniem będzie kupno czegoś "stacjonarnego" i podpięcie poprzez USB do notebooka.
    Kusi mnie też BlueRay (i to coraz mocniej), ale zbyt mało mam ostatnio wpływów, a zbyt wiele wydatków, aby myśleć o tym poważnie.
    Pozdrawiam!

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)