+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 17 z 17

Temat: Pomóżcie, bo zwariuję!

Szeregowy Luthien ma szanse

Exclamation Pomóżcie, bo zwariuję!

Mam problem: kupiłam grę Black & white 2 (za 130zł). Cieszyłam się jak dziecko - od dawna o niej marzyłam. A tu klapa! Wracam do domu, wkładam płytę do napędu i nic! Trochę się namyśla, potem wszystko się zacina i nie odczytuje płyty.

Komputer spełnia wszelkie wymagania (czytnik DVD, który tu może być przyczyną, przekracza dwukrotnie wymagania 8x). Zainstalowałam najnowszy firmware. Zainstalowało się i dalej to samo - nie chce odczytać płyty! Pomóżcie, proszę, bo już żałuję, że utopiłam 130 PLN

W sklepie płyty nie chcą przyjąć,sprawdzali na swoim kompie - wszystko działa. Babka mówi, że nie ma podstaw do reklamacji, ale radzi napisać do EA (wydawcy płyty). Guzik! Już pisałam! Koleś stwierdził, że muszę mieć zepsuty sprzęt, ale on odczytuje wszystkie inne płyty, tylko nie tą. W instrukcji pisze, że zabezpieczenie może "spowodować powstanie konfliktu" z niektórymi czytnikami. Akurat z moim . Jak ktoś wie co mam zrobić to proszę o pomoc!

Pozdrawiam,
    zrozpaczona Luthien.

Kustosz TDI Club czechoj ma szanse

Domyślnie

co to za napęd DVD? Rozumieć mamy, że napęd nie widzi płyty w napędzie? Czy zawiesza instalację?

Domyślnie

Nagrywarka to Samsung TS - H552U. Firmware - US 07. Po włożeniu płyty (tylko tej jednej) nie potrafi jej rozpoznać, nie widzi jej. Po aktualizacji firmware'u wczytał ją, zainstalował grę (nawet sobie trochę pograłam, ciesząc się, że wreszcie odpaliła), a gdy na drugi dzień próbowałam sobie włączyć grę, on znowu jej nie widział, a po kliknięciu na ikonkę gry, pojawiał się komunikat: "Włóż płytę do napędu", mimo, że na komputerze nic się nie zmieniło od ostatniego używania gry.
    Krótko mówiąc, gra już jest na komputerze, a ja dalej nie mogę grać i nie mogę pojąć, po diabła wydałam 130zł.
    Ostatnio edytowane przez Luthien ; 03.May.2006 o 18:42

Domyślnie

Jaka płyta główna? Sprawdź podłączenie taśmy EIDE, kabli Power choć raczej to nie sprawa kabli sygnałowych. Sprawdź w menadżerze urządzeń czy aby napęd nie przełącza się w tryb PIO po włożeniu tej płyty.

Domyślnie

Wszystko jest dobrze podłączone, płyta główna Gigabyte GA - K8NE (Nvidia nForce 4). W menedżerze napisane było żeby bios sam wybrał tryb. Ustawiłam na Ultra DMA 33, ale było to samo . Nie da się jakoś uruchomić tej gry bez płyty?

Domyślnie

usuń sterowniki Nvidii do EIDE i zainstaluj oryginalne Windy

Domyślnie

Wybacz Czechoj, ale jestem kompletnie zielona. Mógłbyś mi wyjaśnić jak to zrobić i co to ma zmienić?

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Niestety obawiam się, że winny jest napęd - jak wiadomo nagrywarki dvd Samsungi to raczej kiepsko radzą sobie z odczytem. Pewnie dostałaś jakiś złej jakości tłok (dziś już tak dobrych tłoków jak kiedyś się nierobi ) Niestety jeśli płyta jest czytana w innych napędach poprawnie to niema podstaw do reklamacji, chociaż miły i konsekwenty sklep raczej problemów by niesprawiał w wymianie nośników.
    A tak poza tym to jest jedno wyjście i zupełnie legalne - po prostu niech ktoś skopiuje Ci płytę na swoim sprzęcie - stworzenie kopii w dowolnej ilości przysługuje Ci jak najbardziej (jest taki zapis prawny - a posiadasz przcież oryginał) - niewiem co prawda jaka ta gra ma zabezpieczenia, ale być może się to uda.

Domyślnie

Nie zaszkodzi pogrzebać i się upewnić. Panel sterowania->System->Manadzer urządzeń->kontrolery IDE usuwasz wszystko i restart kompa. Gdy system sie uruchomi stwierdzi ze znalazł nowy sprzęt i bedzie chciał instalować sterowniki TY musisz wskazać nie te od Nvidii a standardowy podwójny kontroler EIDE (Microsoftu)

Sunna
    Gość

Domyślnie

A ja sie przychyle do przegrania plytki, a w tym czasie mozesz sobie jakiegos crcka sciagnac na no cd bo w koncu masz oryginal. Albo moze sprobowac zrobic obraz plytki, moze za ktoryms razem chwyci.
    Lub moze uzyc jakiegos ptrogramu do zwalniana napdu, moze jak plytka sie wolniej pokreci to ja zlapie.

Unhappy

Ja to mam pecha! Myślałam, że się udało - włączyło się bez płyty. Byłam szczęśliwa - prawie tańczyłam z radości. Przeleciały reklamy, włącza się menu, wybieram, że chcę grać i... przenosi mnie do Windowsa, "wystąpił błąd z aplikacją >white.exe< i zostanie ona zamknięta" . Wnerwiłam się, przeszukałam cały internet i nic. Może ktoś wie co zrobić?

Piszecie, żeby przegrać płytę. Gra jest chyba zabezpieczona Safediscem. Czy jest jakiś program, który to łamie?

I jeszcze jedno. Włożyłam z ciekawości płytę ze sterami do płyty gł. pokazał się ekran, na którym wszystko było zaznaczone jako zainstalowane oprócz nVIDIA USB 2.0 driver.Co to jest?
    Ostatnio edytowane przez Luthien ; 05.May.2006 o 13:34

Kill Bill Gates!!! masaman ma szanse Avatar masaman

Domyślnie

Czy jest na tej płytce crack?

Domyślnie ??

Cytat Napisał masaman
    Czy jest na tej płytce crack?
    Jak ma być crack jak to oryginał Poza tym problemów z nielegalnymi programami nieomawiamy

Jeśli płyta jest zabezpieczona tylko SafeDisc to niepowinno być z tym problemów - stan zabezpieczeń możesz sprawdzić darmowym programikiem ClonyXXL. Do przegrania płyty SafeDisc potrzebna jest odpowiednia nagrywarka (no chyba, że jest to SafeDisc 4 - do tego potrzebny jest odpowiedni program ukrywający to zabezpieczenie - np. sd4hide). Jeśli ta gra jest na CD to dobrym sprzętem do sporządzenia kopii będzie np. LiteOn 52246S - radzi sobie doskonale a zarazem szybko z SafeDisc - nawet vwersją 2.9. Niektóre nagrywarki - zwłaszcza te nowsze - też dobrze sobie radzą z SD (np. yhmm.. Samsung).

Domyślnie

Dzięki wszystkim za rady, niestety gra nie odpaliła. Na szczęście w sklepie się zlitowali i wymienili na Age of Empires III (zainstalował się bez problemów). I tu mam pytanie, jako, że znacie się na tym. Mimo, że te gry były wydane w podobnym czasie, jakoś zabezpieczenie Age nie sprawiło kłopotów mojemu kochanemu Samsungowi (w przeciwieństwie do B&W 2). Age jest na CD ,a B&W 2 na DVD. Pytanie brzmi:czy gdyby B&W był na CD (mając to samo zabezpieczenie) to napęd miałby większą szansę go odczytać, czy to bez różnicy? Widać nie tylko ja mam problemy z płytami EA, bo ostatnio wypisują na pudełkach od gier, że mogą być problemy z odpaleniem(na B&W jeszcz tego nie było).

Sunna
    Gość

Domyślnie

Moim zdaniem napedowi latwiej odczytac cd niz dvd.

''mogą być problemy z odpaleniem'' - nigdy takiej gry nie kupie, jak juz wydaje swoja kase to niechce miec zadnych problemow z odpaleniem gry, to jest jakies chore

Domyślnie

a czy Ty przypadkiem nie masz zainstalownych programów typu CloneCD, Alkohol, Deamon Tools? Niektóre zabezpieczenia działaływ sposób uniemożliwiający odczyt płyty kiedy na kompie rezydował jeden z ww programów.

Domyślnie Ma znaczenie!

Cytat Napisał Luthien
    Pytanie brzmi:czy gdyby B&W był na CD (mając to samo zabezpieczenie) to napęd miałby większą szansę go odczytać, czy to bez różnicy? Widać nie tylko ja mam problemy z płytami EA, bo ostatnio wypisują na pudełkach od gier, że mogą być problemy z odpaleniem(na B&W jeszcz tego nie było).
    Niestety ma znaczenie, bo odczyt CD i DVD w napędzie to w sumie dwie osobne sprawy - np. z DVD moze sobie radzić świetnie, podczas gdy odczyt CD nastręcza juz kłopoty.. (częstą awarią jest np. nieczytanie wogóle któregoś standardu!).

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)