+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Kopiowanie zabezpieczeń. Skąd się to bierze?

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Question Kopiowanie zabezpieczeń. Skąd się to bierze?

Chodzi mi o to, dlaczego jedne nagrywarki kopiują lepiej zabezpieczenia a inne gorzej. Tzn. jeszcze bardziej uściślając: czy producent w fazie projektu kieruje się:
    a) zapewnieniem pewnej funkcjonalności, a przy okazji to skutkuje zdolnością kopiowania zabezpieczeń, czy
    b) od razu ma na myśli zdolność kopiowania zabezpieczeń?

Zawodowy Przesadzacz grzeniu zero jak zero Avatar grzeniu

Domyślnie

Widzę, że nikt nic mądrego nie napisał.

Temat ciekawy. Myślę, że na potencjalną zdolność kopiowania zabezpieczeń największy wpływ ma chipset nagrywarki, coś tam może daje też firmware. W zasadzie te rzeczy są różne w różnych nagrywarkach, reszta bebechów to raczej standard.

Przypuszczam, że przynajmniej niektórzy producenci nagrywarek kierują się tym w fazach projektów. Głównie dzięki możliwościom pokonywania zabezpieczeń np Liteon odniósł tak duży sukces w nagrywarkach cdrw i na pewno był tego świadomy.
    Pozdrawiam/ Grzeniu

Domyślnie

No właśnie, ja też tak podejrzewam. Jednak przecież wtedy wchodzą trochę w konflikt z autorami zabezpieczeń i własności intelektualnej.
    Dzięki za "odświeżenie" wątku.

Domyślnie

Prawa autorskie i zabezpieczenia......
    Wiesz, to już trochę paranoja z tym jest. W ten sposób można traktować w ogóle kompa jako narzędzie przestępcze, przecież można tym kopiować różne, najczęściej nie swoje pliki. Niekoniecznie potrzeba tu nagrywarki, kopiować można na HDD, pendrivy czy inne nośniki pamięci.
    Cały internet można też uznać za przestępczy matrix.
    Wyliczać można długo - magnetofony czy magnetowidy (to nic, że przeżytki), skanery czy ksero, aż dojdziemy do kalki hehe.

Z drugiej strony - czy w porządku są te wszystkie zabezpieczenia, dzięki którym np nie mogę odsłuchać na kompie, legalnie kupionej, płyty z muzyką, bo tak zabezpieczona płytka już nie jest standardowym CD?
    Albo taki star force, który ingeruje w twój system operacyjny, bez twojej wiedzy?

To wszystko podąża w chorym kierunku. Z żądzy zysku ci od tzw własności intelektualnej najchętniej, gdyby mogli, zawłaścili by sobie prawa własności do koła. Ich lobby jest bardzo mocne i zorganizowane, dlatego potrafi wymóc pasujące im akty prawne i tym samym zaprząc aparat państwowy do egzekwowania swoich interesów.
    Ciekawe kto i kiedy powie temu skuteczne stop?

Ale sie rozpisałem, a przy okazji zeszliśmy z głównego tematu twojego wątku
    Pozdrawiam/ Grzeniu

Domyślnie

Cytat Napisał grzeniu
    ...Wiesz, to już trochę paranoja z tym jest....
    Paranoja to jest dopiero wtedy jak jedni główkują nad zabezpieczeniami, a inni - i tu najlepsze dalej nie ci "źli" - opracowują sprzęt, który te zabezpieczenia kopiuje.

Cytat Napisał grzeniu
    ...aż dojdziemy do kalki hehe.
    dobre
    Na studiach nasz dr nie pozwalał na kserowanie swoich notatek (bo to nielegalne), ale przepisać z rzutnika możnabyło wszystko słowo w słowo.

Cytat Napisał grzeniu
    ...Albo taki star force...
    Kill him.

Cytat Napisał grzeniu
    Ciekawe kto i kiedy powie temu skuteczne stop?
    Może my możemy.

Cytat Napisał grzeniu
    Ale sie rozpisałem, a przy okazji zeszliśmy z głównego tematu twojego wątku
    Nie, bardzo dobrze ja też jestem przeciwny, choć nie do tego stopnia. Nie będę się rozpisywał, bo to rzeczywiście wątek nie o tym.

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Temat jest dość intrygujący - niestety producenci nie chcą zdradzić dlaczego taka sytuacja ma miejsce. Mimo wszystko z całą pewnością 99% zależy od chipsetu. Sam firmware też na pewno ma znaczenie - tylko należy sobie zadać pytanie - na ile producentowi zależy, by ich produkt potrafić kopiować zabezpieczenia? Dzisiejszy marketing kładzie nacisk tylko na prędkość. Zresztą gdyby producenci zaczęli umieszczać informacje na pudełkach, że potrafi wykonać poprawnie kopię konkretnych zabezpieczeń, to wywołałoby spory szum wśród dystrybutorów oprogramowania...

Domyślnie

O ile się nie mylę, to do dziś nagrywarki dvd nie potrafia nagrywać w trybie RAW, więc jakby temat przegrywania zabezpieczeń odszedł na plan dalszy.
    To z kolei doprowadziło do rozwoju softu emulującego czy też potrafiącego pominąć zabezpieczenia typu np anydvd. Natura nie znosi pustki.

A marketing? No czymś musi kusić klientów, a że różnica w czasie między 16x a 18x to jakieś tam nie znaczące sekundy to już się przemilcza. Kolorowe pudełka już były, sterty softu w trialach czy wersjach okrojonych też....trzeba by się wysilić, żeby wymyślić coś nowego. A po co, skoro ceny ciągną w dół.
    Pozdrawiam/ Grzeniu

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia