+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: UFO Aftershock

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie UFO Aftershock

Mikołaj był i sobie przyniósł prezent. Jestem zagożałym fanem UFO, więc nie mogłem pominąć premiery polskiej wersji Aftershock, szczególnie że kosztuje tylko... 29.90
    Jak za oryginał DVD, to trzeba przyznać że cena kusząca. Mikołaj nie mógł się oprzeć. W pudełku malutka instrukcja, w sumie nic co by czytał zaawansowany user
    Wkładamy płytę do napędu i... dowiadujemy się że kupiliśmy sobie StarForce...

Jak już nam StarForce namiesza w systemie i zmusi do wyłączenia wszystkich debugerów, wtedy możemy przystąpić do rozgrywki. Nie będę tu pisał wielkiej recenzji, tylko kilka słów ostrzeżenia.
    Walka zmieniła się i jest to teraz zwykłe klikanie i atakowanie. Nie zdziw się jak jednostka czegoś nie zrobi... Ona taka już jest i strzelać nie zawsze musi. Dodatkowo potężny czar "Save/Load" trwa ponad dwie minuty.
    Wymagania co do karty graficznej - tylko NV6200/6600 lub R9600/9800 i wzwyż. Ale bez obaw, nie zobaczymy ani jednego efektu do którego te karty były by potrzebne. Grafika na obecne czasy można ocenić na 3/10, może o jeden punkt mniej za kosmiczne i nieuzasadnione wymagania. Czyli mamy 2/10. Do tego muzyka - brak - 0/10. Logika rozgrywki, tu jest fajnie, mamy wszystko, badania i wszystko inne co jest nam potrzebne. Mamy też tory. Im więcej zdobywamy tym więcej tracimy na tory. Ich włączanie, wyłączanie - trenowałem przez godzinę chyba. Bez efektu, za cholerę nie wiadomo jak wyłączyć konkretny tor... No cóż. Przecież to era kosmiczna, korzystamy z teleporterów - PKP i tak się załapie

Gra z prawdziwym UFO wspólną ma tylko nazwę. Zdecydowanie i pod każdym względem odradzam. Nawet jeżeli gra kosztowała by 10 PLN, to szkoda poświęcać się i zaśmiecać system StarForce. Bardzo nieudana produkcja. Gra idzie do śmietnika gdzie jej miejce, a mogło być tak miło. Wracam do UFO1.
    Ostatnio edytowane przez SoBal ; 26.Dec.2005 o 22:58
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Silvex
    Gość

Domyślnie

Nie zgadzam z tą opinią.
    Co do trybu walki to nie bardzo rozumiem wypowiedź poprzenika. W stosunku do czego coś się zmieniło, no i co chodzi z tym klikaniem i atakowaniem. Te czynności są przecież nieuniknione. System jest znacznie wygodniejszy od turowego czy RTSowego pozwala starannie zaplanować całą akcje, pozwala na syngronizację działań całej grupy. Skład i wyposarzenie ma duży wpływ na styl rozgrywki, możemy stawiać na akcje snajperskie np. wchodzimy na wieżyczkę snajperem i wysyłamy zwiadowcę, który namierza nam wrogów i eliminujemy ich z bezpiecznej odległości, z powodzeniem można stosować taktyki typu "przynęta", w ciasnych pomieszczeniach można stawiać na walkę z bliska np. atakując z nienacka szybką serią z dwóch UZI (odpowiednie szkolenie zapewnie używanie dwóch broni jednocześnie). Do tego dochodzą zabawy z minami, robotami itd. Przeprowadzenei akcji, zwłaszcza w trudniejszych lokacjach to świetna zabawa.
    Owszem niekórzy żołnierze czasem nie wykonują poleceń, ale jak wpadną w panikę albo zostali powaleni np. przez wybuch. Wtedy przez chwilkę dopóki się nie podniosą sa niesterowalni - jak dla mnie logiczne.
    Co do grafiki, to jak na potrzeby tej gry to uważam, że nie jest aż tak źle. Generalnie klimat jest dobrze oddany, zmiany wyposażenia żołnierzy wpływają na ich wygląd, nawet montowanie dodatków do broni typu lunety jest widoczne w trybie walki. Oczywiście mogło być trochę lepiej, np. przerywniki z animacjami są dość prostackie, ale to w grunicie rzeczy nie wpływa na komfort gry. Zastrzeżenie bym miał raczej małego urozmaicenie lokacji, widać, że tu torchę poszli na łatwiznę, no i owszem wymagania sprzętowe są nieuzasadnione. Co do muzyki, to jednak jest, nie taka zła nawet, pasuje do klimatu, więc na pewno ocena 0 jest grubą przesadą.
    Co do torów, a raczej lini komunikacyjnych pomiędzy bazami - bo tak należy je interpretować, to faktycznie zwłąszcza na początku problematyczne jest ich budowanie i wyłaczanie, dopiero po jakimś czasie człowiek wpadać, że po włączeniu trybu budowania torów należy przeciągnąć pomiędzy prowincjami i wtedy tory się budują lub wyłączają, a ich utrzymanie - no cóż to dodatkowy czynnik strategiczny, który trzeba wziąć pod uwagę. Optymalizacja sieci komunikacyjnej to kluczowa sprawa, co nie od razu jest oczywiste i fakt, że tory jakoś tak słabo pasują do tej gry.
    Ja mam raczej zastrzeżenia do stabilności tej gry, niestety od czasu do czasu się wywala, w ogóle bez patcha 1.2. nie ma co się do niej zabierać.

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Hej hej,
    Muszę się z Tobą zgodzić Wiem że to dziwne, ale jak pisałem poprzednią opinię to miałem za sobą tylko kilka dni spędzonych nad tą grą. Rozpocząłem wszystko od nowa. No i to był strzał w dziesiątkę.
    Gra jest udana, gra się przyjemnie i jak na rozrywkę za 29.90 to jest akurat.

P.S. Jestem na etapie Gwiezdnych Duchów

P.S2. Tak - gra jest momentami bardzo niestabilna i pozostawia po takim zamknięciu gammę na opziomie X, jak potem gra się zamknie znowu to do X doda Y i wtedy już mamy jasność kompletna aż oczy bolą Bez 1.2 nie ma co podchodzić.
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Szeregowy Reql ma szanse

Domyślnie

Mam jedno pytanie.
    Czy spotkaliście się w grze w brakiem postaci (białe plamy w kształcie żołnierzy)
    Mam wersjie anglojęzyczną spaczowana do 1.2
    Sprzęt: Celeron 1,1 G , 384 ram, GeForce2 MX/MX400 (64mb)
    Gra śmiga względnie dobrze tylko ten jeden babol mnie drażni (w turtorialu postacie są normalne)

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Wg. tego co pisze SObal to gra ma spore wymagania, w porównaniu tego co oferuje - wygląda na to, że brakuje pamięci RAM na karcie graficznej - spróbuj zwiększyć w BIOSie wartoś AGP aperture size - może pomoże A jak nie to pozostaje niestety wymiana karty..

Szeregowy Reql ma szanse

Domyślnie

Drobne sprostowanie. W etapach pod powierzchnią (misje 2 częściowe) postacie są normalne (i nawet fajnie wyglądają).

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia