Problem polega na tym ze mam dysk 60 gb. I zabralo mi z niego juz aż 10 gb. Niewiem dlaczego
!
Jak to odzyskać
( Dysk twardy partycje C:formatowalem z 5
razy i raz czyściłem cały HDD
) Prosze o pomoc
moje gg: 8878526
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Problem polega na tym ze mam dysk 60 gb. I zabralo mi z niego juz aż 10 gb. Niewiem dlaczego
!
Jak to odzyskać
( Dysk twardy partycje C:formatowalem z 5
razy i raz czyściłem cały HDD
) Prosze o pomoc
moje gg: 8878526
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Coś mi się wydaje, że masz załadowany śmieciami folder Temp.
Jeżeli posiadasz XP to również funkcja "Przywracanie systemu" 'zjada' wolne miejsce na dysku.
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |
Chodzi ci o to, że w Windows nie widać tych 10 GB, czy całe 10 GB jest, ale zajęte przez coś ?
P.S. Ja mam dysk 160 GB a do swojej dyspozycji mam 150 GB. Reszta "gdzieś" jest. Ilość miejsca "zabranego" zależy od marki dysku oraz od jego pojemności. (nomianalna wartość w niektórych przypadkach znacznie się różni od pojemności rzeczywistej dysku)
Mam gdzieś jeszcze 60 Samsunga i tam mam do dyspozyji ok 56 GB. Rozumiem przy takim dysku 4 GB, ale 10![]()
Ostatnio edytowane przez ALCapone ; 27.Apr.2006 o 20:13
I AMD Athlon II X4 620 II Grigabyte MA770T-UD3P III 4 GB RAM DDR III 1333 MHz IV ATI Radeon HD4850 512MB PowerColor PCS V WD Caviar 160 GB 8 MB Cache SATA
VI Pioneer DVR-111D -> DVR-111L VII LITE-ON CD-RW SOHR-5238S VIII Creative Inspire™ 4.1 4400 IX Enermax LibertyECO 500W X Antec ThreeHundred
- - - - - - - - - -
" Per Aspera Ad Astra "
jeśli po formacie zainstalowałeś winde xp to nie masz o co robić szumu , ten system potrzebuje dużo miejsca , od 5 Gb do 10 Gb , zależy od tego co wybierasz z opcji instalacji , ja mam dwa dyski po 80 Gb , żaden z nich nie ma właściwej pojmności 80 Gb , pierwszy z systemem ma 76 Gb , drugi też ma ok 76 Gb , mimo tego że nie ma na nim systemu , dyski mają sektory na których są zapisane dane systemowe , tego nie da się zmienić , jeśli ma to działać tak to musi zostać , i nie ma na to rady , jeśli jest to nowy dysk to proponuje pełny format i podział na partycje , wtedy widać ile co zajmuje miejsca
Pozdrawiam
Asus Sabertooth 990FXAMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz
+ Thermaltake liquid cooling
![]()
DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9
Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E
![]()
Muza SB Platinum
HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500
Cooler Master HAF 932
![]()
Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3
asterix. Chodzi o to ze jak ustawiałem partycje dysku ( miałem wczesniej 3 a teraz mam 4)wszystkie patrycje miałem zformatowane to wtedy pokazywało że mam dysk 50, 51,5 gb. a na tabliczce na dysku pisze jak byk że dysk chyba Samsung ST360014A ----> 60gb.
a nie masz przypadkiem partycji ntfs?
Z tego co mi się wydaję to mam 3 partycję ntfs
Sprawdź w Zarządzaniu komputerem, czy przydzieliłeś całe wolne miejsce na partycję - tyle ci niepowinno wciąć.
Przydzielone mam na 100%
Ale na czyściutkim dysku jak ustawiałem patrycję to pokazywało że mam 51 gb.
A jakiej wielkości masz poszczególne partycjeBo wielkość cluster'a jest zależna właśnie od rozmiaru partycji - zmienia się w przedziałach..
to tak : C/ ----> 20 gb.
D:/----> 10gb
E:/ 10gb
F:/12gb
To jszcze napisz, któe partycje w jakim masz systemie plików (fat32 lub NTFS). A sprawdzałeś dysk czy niema żadnych błędów fizycznychBo wtedy przy zakładaniu partycji - zależnie od programu - z wielkości eliminowane są bad sectory..
Niemam bad sektorów a partycje fat32 to chyba mam jedną C:/
D:/ntfs
E:/ntfs
F:/ntfs
To chyba czy na pewno?Cięzko mi juz tu cos wymyslec - standarody rozmiar cluster'a NTFS ma rozmiar 4 kilo, więc znikomy w porównaniu z FAT32. Niewiem czym zakładałeś partycję, ale moze ustawiłeś jakiś większy niestandardowy rozmiar cluster'a.. A i jest mozliwa jedna sztuczka - nieukrywales moze jakims programem partycji - mozna to zrobic tez instalujac winde + linux (zeby w menedzeze dysków windy niebyło widać tych jego ułomnych wpisów informujących o nieznanych partycjach
).
napewno tak jest! Jestem troszke ździwiony,że aż tyle pamięci mi ""zaeabło"
mam pytanko,posiadam dysk samsung 250GB sata2 plyta glowna asus P5LD2 deluxe program HD Tune pokazuje ze dysk obsluguje udma mode 7 a pracuje tylko w udma mode 5 w biosie na plycie jest tez tylko udma mode 5 o co tu chodzi?
Może w ustawieniach BIOS'u należy coś przestawić.![]()
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |
A czy napewno dobrze ustawiles partycje, radziłbym usunać wszystkie partycje i utworzyc je od nowa, najlepiej z dyskietki startowej WIN98 pogramem fdisk (jak dla mnie najletwiejszy w obsludze). Miałem pare takich przypadkow ze gineła czesc partycji lub cala partycja.
KoStEk
Nie wiadomo co sie dzieje![]()
format c: i do przodu
Tu nie chodzi o partycje, tylko o transfer. Teraz odp. na pytanie ragnar44Napisał KoStEk
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
Kostek dla twojej informacji ustawiałem partycję z dysk.. win98 i też komendą fdisk
A to sorry nie doczytalem![]()
KoStEk
Nie wiadomo co sie dzieje![]()
format c: i do przodu
Dodam tylko, że fdisk z windy 98 potrafi obsłużyć dyski do pojemności 60 giga - powyżej tej wartości niezdołamy założyć partycji na całej przesteni dysku!
Masman a jak ty niby pozakładałeś fdisk'iem z windy 98 partycje NTFSTy chyba jakiegoś innego fdisk'a używałeś - bo wersja od naszego ulubionego MS nieobsługuje tego formatu w pełni (to znaczy może wyświetlić partycje oraz je usunąć).
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)