+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Problem z dyskiem :(

Szeregowy Zuczek1987 ma szanse

Unhappy Problem z dyskiem :(

Posiadam dysk maxtora 160 giga Sata który jest podzielony na 10 partycji. Każda ma inny lub przybliżony rozmiar. Dysk jest podzielony programem PartitionMagic 8.0 w systemie plików NTFS. Problem polega na tym że niemal na każdej partycji ucieka mi miejsce np. mam umieszczone dane na dysku o wielkości 10 giga (zaznaczając wszystko i sprawdzając we właściowościach) ale gdy już sprawdzam we włąciwościach partycji to pisze że mam 12 giga zajęte :/ Gdzie sie podziało te 2 giga? Może zmienic system plików na jakis bardziej "ekonomiczny"? Czekam na sugestie

Szeregowy KoStEk ma szanse Avatar KoStEk

Domyślnie

Ja proponuje postawić wszystkie partycje na nowo w FAT32, a w NTFS zrobic tylko partycje na system.
    KoStEk

Nie wiadomo co sie dzieje format c: i do przodu

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Jeśli masz wyłączony Kosz oraz tą ułomną funkcję windy oraz jeżeli masz włączone pokazwyanie ukrytych katalogów, jaką jest przywracanie systemu to jest trochę podejrzane - jednak nienapisałeś żadnych istotnych danych - jaki system masz (chodzi o wersję NTFSa) oraz dokładny rozmiar partycji - bo od tego zależy rozmiar tzw. cluster'a - czyli informacji o pliku, gdzie jest zapisany (gdzie się zaczyna i kończy) - mówiąc w dużym uproszczeniu - to jest to właśnie niewidzialne zajęte miejsce - dokładną zajętość miejsca przez cluster'y znajdziesz w PQ Magic. A jeśli masz na dysku bardzo dużo małych plików, tym więcej miejsca ucieknie.. Tak samo jeśli sprawdzasz niektórymi programami, to niektóre są na tyle ułomne, że niepoprawnie podają wielkość, bo przeliczają, źle kilo/mega'giga/bajty poprzez podnoszenie 10 do kwadratu zamiast kolejnej potęgi 2

Domyślnie

Dzięki ale gdzie mam to sprawdzic w Partitionie Magicu te cluster'a? Nie mam dużo małych plików bo są to najcześciej filmy i obrazy gier na tej partycji - zajmuje ona 25 Giga z czego mam zapisane około teraz 15 a pokazuje mi we właściwościach partycji prawie 17,5 :/ Wersja NTFS to 3.1 - 512 bajtów na sektor - 4k wielkosc klastra - wielkosc plików 1K. Typ partycji to 07 (Hex) NTFS. Na wszystkich moich partycjach jest podobna sytuacja (all w NTFS). Czy jest możliwe ze dysk jest uszkodzony? Co mam z tym zrobic żeby nie było takich dużych różnic? Dziękuje za zainteresowanie tematem

Domyślnie

Niemam tego programu pod ręką, bo go nieużywam (jest beznadziejny gdy się ma partycje linuxowe - zawsze coś namiesza!) - poszukaj opcji czy Info z czymś takim jak Cluster Wasted albo coś takiego.. Dysk raczej nieuszkodzony, ale masz jakąś starą wersję systemu NTFS - ja nawet nieznam wersji 3. Bo już nawet od NT 4.0 była stosowana wersja 4. W 2000/XP/2003 mamy obsługę wersji 5, a oprócz tego XP/2003 /Vista obsługuje także wersję 6. Być może masz jakąś bardzo starą wersję PQ Magic..

Domyślnie

Kurcze :/ tego Clustera nigdzie nie moge znalesc :/ a i systemu plików NTFS na nowszą tez nie moge zmienic :/ Jakim programem mam zmienic ten system plików żeby była wersja 6? albo przynajmniej 5? Prosze o odpowiedz

Domyślnie

NIgdy niemiałem potrzeby robienia czegoś takiego - najlepiej usuń zupełnie partycje - ewentualnie całe partycje rozszerzone - i załóż je normalnie poprzez Zarządzanie Komputerem w windzie.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)