witam
czym może grozić niesformatowanie nowego dysku i wgranie systemu, bo tak właśnie zrobiłem i nic specjalnego póki co się nie dzieje.Czy to groźne i czy potem bedą tego jakieś skutki![]()
witam
czym może grozić niesformatowanie nowego dysku i wgranie systemu, bo tak właśnie zrobiłem i nic specjalnego póki co się nie dzieje.Czy to groźne i czy potem bedą tego jakieś skutki![]()
Ja też tak robiłem i nic się nie dzieje. Podobna sytuacja jest z płytami RW. Nagrywasz na nówkę jakieś dane, a nie formatujesz.
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |
Niemożna czego kolwiek zapisać na dysku jeśli niezostał on sformatowanyNapisał zap1982
(niemówię tu o formatowaniu nisko-poziomowym!) Widocznie sprzęt musiał juz przez kogoś być przetestowany..
Ja często kupowałem dla siebie i dla znajomych hdd i nigdy nie formatowałem przed pierwszym użyciem. Wszystko chodzi jak należy.
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |
no ja miałem nawet zamiar sformatować, ale w Quick starcie(notebooka) pisało żeby instalować toteż zainstalowałem i podzieliłem na partycje Partition magic.Jak narazie działa, tylko dyski twarde mam oznaczone: C, E, F, a naped D. Jak pozamieniać litery dysków żeby napęd był F![]()
jak masz nowy dysk jest on nie sformatowany i nei ma partycji, jak zalozysz partycje czy to dla windowsa czy to dla linuxa partycja musi byc sformatowana do okreslonego systemu plikow i naprzyklad w linuxie robi sie to automatycznie, w xp jak sie kliknie ze chce sie zainstalowac system na nie sformatowanej partycji to najpierw jest ona formatowana dopiero potem przystepuje do instalacji systemu!
A jaki system masz?Napisał zap1982
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
-dokładnie tak jest...chodziło mi o to czy nowy dysk trzeba koniecznie potraktować "format c:", teraz już widze że nie koniecznie trzeba.Co do systemu to mam Xp sp2Napisał przemo86
Jak masz XP, to wejdź:
Panel sterowania > Narzędzia administracyjne > Zarządzanie komputerem > Zarządzanie dyskami > klikasz na jakiś dysk i wybierasz Zmień literę...
Jeżeli masz jakiś dyski oznaczone np. D, E, I i chcesz aby nagrywarka miała literę E, to musisz najpierw dysk E zminić na literę np. W i dopiero dla nagrywarki dajesz E.
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
-dziekiNapisał SEBAW
teraz mam nowe problemy..są wszystkie pl znaki oprócz "ł"-nie wiem co jest.Do tego nie moge sformatować dysku
chyba trzeba zrobić wszystko w fdisku i dopiero instalować system..niestety dos to dla mnie czarna magia i niewiele umiem w nim zrobić.Jeżeli ktoś jest w temacie to prosze o podpowiedź..pozdrawiam zap
Dziwne. Ja to wiele razy robiłem i wszystko chodzi jak należy. Wydaje mi się, że gdzieś robisz błąd.
"są wszystkie pl znaki oprócz "ł" " - w oznaczeniu dysków nie można użyć Ł, tak jak innych znaków z ogonkami.
Jeżeli nadal masz problemy, to użyj programu Partition Magic.
A teraz odnośnie foramtowania? Pokazywał się jakiś komunikat, czy ta funkcja była niedostępna?
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
Z tym "ł" to chodziło że nie można go napisać ani w notatniku ani w wordzie, wogóle nigdzie jakby go nie było. Co do formatowania to po wpisaniu format c: wyskakuje-"Format not supported on drive c: Format terminated".
Ale gdzie chcesz wpisać te polecenia? Jak w Wiersz polecenia to nic nie da, bo system nie może sam siebie skasować.
Co do liter, to zobacz w ust. klawiatury czy masz polski programisty.
Skrzynia:
sebawl[małpa]tlen.pl
Mój sprzęt:
w dosie formatuje.mam pl.programisty.Nie wiem co jest..no nic dziś walcze z tym dalej...
Jeśli chcesz sformatować dysk bezpośrednio pod DOSem używając narzędzi Microsoftu, to musisz utworzyć najpierw dysk startowy MS-DOS (zrobisz to formatując dyskietkę z tą opcją). Potem kopiujesz na dyskietkę plik format.com z katalogu C:\windows\system32. Potem restartujesz kompa uruchamiając go z dyskietki (ewentualnie musisz zmienić opcje boot'owania w BIOSie). Możesz też zdobyć dyskietkę startową od Win98.
Formatowania dokonujesz wykonując polecenie format litera:gdzie litera to oznaczenie dysku, np. c. Jeśli chcesz użyć szybkiego formatowania (tylko czyszczenie tablicy alokacji plików bez sprawdzania błędów) to wykonujesz polecenie format c: /q
To jest laptop nie ma flopa, zrobiłem cd startowe w nero z zaznaczoną opcją "FDD", no i mojego pcta doskonale formatuje a tego nieszczęsnego laptopa nie moge.Wydaje mi się że poknociłem coś z partycjami , że nie zrobiłem ich w fdisku i to przez to teraz takie cuda się dzieją.Z dosem u mnie cieniutko,ale poczytam i bede walczył dalej_ pozdrawiam
Jak już pisałem zrobiłem cd startowe z dyskietki 98 w nero. Potem wziąłem się do formatowania A:>format c: pojawiło się że:"dane na dysku niewymiennym zostaną utracone" i czy kontynuować wcisnąłem "tak" formatowanie zakończone dysk powinien być czysty,restart, a tu mi się ładuje system i wszystko to co byłoPanowie jak to mozliwe, formatowałem już nie raz dysk(tylkoże z dyskietki), ale czegoś takiego jeszcze nie miałem:/o co tu chodzi
![]()
Poradziłem sobiew fdisku trzeba było pogrzebać
pozdrawiam
![]()
nowy dysk - nieużywany, szybki format, system i musi być ok.
Nie wszystkie płyty się wypalają, ale wszystkie palą
W zasadzie niczym nie grozi. Jeśl nia dysku nie będzie ustalonej struktury plików, to i tak nie uda ci się wgrać systemu. Winda sama będzie dysk formatowała.Napisał zap1982
A Quick Format nie polecam, można tego użyć tylko wtedy, jak jesteśmy pewni że dysk jest ok i nie ma na nim żadnych błędów.
Brak Ł to sprawa sterowników Intela do karty graficznej. W konfiguracji karty ustawić trzeba żeby nie korzystal ze skróty ALT+L.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)