+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Podział nowego dysku z jedną part. i systemem.

Szeregowy wiesiek1 ma szanse Avatar wiesiek1

Lightbulb Podział nowego dysku z jedną part. i systemem.

Witam
    Mam takie pytanko, jeśli można. Pięć dni temu kupiłem nowego kompa z dyskiem 150GB. Nie zakładając żadnych partycji zainstalowałem po prostu na nim system i parę programów. Wszystko mam dobrze skonfigurowane i dobrze mi chodzi. Teraz - mam paragon Partition Manager 7.0 pełna wersja - chciałbym wreszcie podzielić ten dysk, ale boję się, czy czasem nie utracę swoich ustawień xp-eka i innych programów i czy wogóle to jest możliwe.
    Mam kieszeń na dysk twardy i także dysk, więc jeżeli przeniosę system i reszte z nowego twardziela na dysk w kieszeni, to czy jest możliwość odzyskania w takim samym stanie.
    WIN XP Prof.64MB/system plików NTFS/
    Proszę o jakąś wskazówkę, lub podanie linka o czymś takim
    Z pozdrowieniami
    wiesiek

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Przed partycjonowaniem najpierw wykonaj defragmentację - to przyśpieszy samą operację (chociaż to zależy jakich wielkości partycji chcesz). Jeśli chcesz uzyskać bezwględne bezpieczeńśtwo, to zrób backup partycji do obrazu (np. Norton Ghost - warto to zrobić także, na wypadek samego crashu systemu- nietracisz czasu na ponowną instalację/kofigurację). Potem możesz śmiało partycjonować

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Anabolo pisząc to, stresujesz tylko chłopaka. Kto bawi się w defragmentację przed dzieleniem dysku na partycje?
    Ja używam Partition Magic do dzielenia dysku. Program dzieli dyski jak masełko, nawet jak jest system zainstalowany, czy też istnieją ważne pliki.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie ??

Cytat Napisał SEBAW
    Anabolo pisząc to, stresujesz tylko chłopaka. Kto bawi się w defragmentację przed dzieleniem dysku na partycje?
    Ja używam Partition Magic do dzielenia dysku. Program dzieli dyski jak masełko, nawet jak jest system zainstalowany, czy też istnieją ważne pliki.
    Skoro zwykłą defragmentację uważasz za stres... Pisałem o defragmentacji, bo przy zawalonym dysku i tak przed partycjonowaniem musi być fizyczna ciągłość danych na dysku. A Partiton Magic to jest takie masełko, że potrafi ładnie spierniczyć partycje - wystarczy niech będą linuksowe partycje - już przy uruchomieniu wywala błąd (którego tak naprawdę niema) - a próba jego naprawienia kończy się tragicznie (na wszystkich wersjach programu - także po przejęciu prgroamu przez Nortona).
    Szczerze to tylko na jednym programie nigdy się niezawiodłem - Acronis Disk Dircetor.

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Mi o to chodzi, że Wiesiek chce tylko wykonać podział dysku, a ty mu tyle piszesz, że dla zwykłego człowieka to są dodatkowe czynności, a to wiąże się ze stresami.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Szeregowy wiesiek1 ma szanse Avatar wiesiek1

Domyślnie

Serdeczne dzięki za pomoc. Wykonałem podział dysku bez żadnej straty i problemów programem Nort. Partit. Mag. 8.05. Jeszcze raz dzięki za pomoc.
    Skan i defrag. jednak zrobiłem, dla bezpieczeństwa i według Waszych Tu rad.
    Temat można zamknąć i jeszcze raz dzięki bardzo za pomoc.
    Pozdrowienia
    wiesiek
    Wszystkie dyski mam w NTFS

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia