+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Nieodczytywany dysk. Pomóżcie!!!

panikara barbarella ma szanse Avatar barbarella

Domyślnie Nieodczytywany dysk. Pomóżcie!!!

Mam w swoim komputerze, oprócz systemowego, drugi dysk - na którym przechowuję dane. Używam Windows XP, a systemy plików na moich dyskach to NTFS. Całość działa normalnie aż do jakiegoś czasu. Po pewnym czasie (niekiedy jest to kilka dni, a niekiedy kilka miesięcy) ten dysk z danymi jest coprawda widziany w Windowsach, ale nie można odczytać zapisanych na nim danych. We właściwościach natomiast jest informacja, że system plików na moim dysku to RAW (a nie NTFS)! Zdarzyło się mi już to kilka razy z różnymi dyskami (40 GB i 80 GB) i po sformatowaniu dysku na NTFS wszystko wracało do normy. Oczywiście dane na dysku utracone! Tym razem jednak jestem bliska rozpaczy, bo zniszczą mi się efekty mojej kilkumiesięcznej pracy. Czy można te dane na dysku (z systemem plików RAW) jeszcze odzyskać? Tak naprawdę, to zależy mi tylko na trzech plikach . Co to jest wogóle za system plików RAW? Kojarzy mi się to z systemami plików na płytkach CD. Czyżby mój twardziel zamieniał się w płytkę? Za radę, jak odzyskać pliki będę bardzo wdzięczna!

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Zniszczyć bezpowrotnie dane na dysku nie tak łatwo Odzyskać można bez problemu jeśli nic niebyło nadpisane (a tak jest w Twoim wypadku) oraz dysk jest sprawny. Ale po kolei - format RAW, to w sumie nie format - a nie sformatowana partycja - być może coś się stało z tablicą plików, ale raczej wykluczyłbym tą możliwość ze względu na NTFS - bardziej prawdopodobne jest to, że być może była (jest) taśma IDE - czasami wystarczy nawet lekko ruszyć i już nie działa tak jak należy. Do odzysku danych powinien wystarczyć darmowy PC File Inspector - program jest prosty w obsłudze Najlepszym programem - ale niestety nie darmowym jest produkt firmy Ontrack Easy Recorvery - jeszcze łatwiejszy w obsłudze A tak ogólnie to kombinowałaś coś z dyskami jakimiś programami do partycjonowania etc?

panikara barbarella ma szanse Avatar barbarella

Domyślnie

Wielkie dzięki Anabolo za radę! Poprawiłeś mi humor, pisząc, że jeszcze coś da się zrobić. Wypróbuję któryś z podanych przez Ciebie programików, ale w przyszłym tygodniu, i dam znać, czy się udało.
    Dysk ten kupiłam na Allegro jako używany, sprawdziłam go pod względem badsektorów i wszystko było OK. Żadnych specjalnych programów do partycjonowania nie używałam, pamiętam tylko, że dysk po zakupie był podzielony na kilka partycji, ja je pousuwałam i zrobiłam z nich jedną po prostu instalatorem Windows , a potem w Windowsach cały dysk sformatowałam na NTFS.

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Odnośnie tego partycjonowania, to się pytałem dlatego, że parę razy właśnie miałem taki problem dzięki "cudownemu" PartitionMagic, który zawsze coś spierniczy, jeśli są partycje linuxowe... A przy odzyskiwaniu plików, to pamiętaj tylko, żeby nie zapisywać na tym samym dysku, a dokładniej partycji - tak na wszelki przypadek ostrzegam

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)