+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 12 z 12

Temat: Gdy bios nie widzi dysku - porady?

Szeregowy Skwarek ma szanse

Domyślnie Gdy bios nie widzi dysku - porady?

Witam... Co zrobić, czyli jak naprawić HDD gdy:

1) Dysk nie jest widziany z pozimu biosu? [Nie jest istotna marka ani model. Niektóre programy wykrywają dysk lecz pojemność ich wynosi np 0.00MB... Nie chcę robić Low-lewel Format gdyż mam tam część danych. Bios nie wyświetla nawet napisu,że coś jest podłączone, brak napisu NONe lub podobnego...po prostu puste pole]

2) Dysk unieruchamia system? [Komputer z takim podłączonym dyskiem nie staruje, tzn nie uruchamia się wogóle nawet bios. Słychać jedynie 2 krótkie piski.]

Chodzi oczywiście o konkretne programy. Pytań mam jeszcze więcej więc będe pytał po kolei...

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Jeżeli są dwa krótkie piski, to świadczy, że jest coś nie tak ze sprzętem.
    Jeżeli podpinasz dysk z innym dyskiem (lub napędem), to musisz ustawić odpowiednio zworki. Jedną na Master, a drugą na Slave.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Domyślnie

"Jeżeli są dwa krótkie piski, to świadczy, że jest coś nie tak ze sprzętem" - a jak sie dowiedzeić co jest nie tak jeśli taki dysk uniemożłiwia działanie komputera?
    Co do "zworek", to chyba oczywiste... Istnieją jakieś domowo-serwisowe sposoby ingerencji w takie dyski? Chiałbym oczywiście "ożywić" taki egzemplarz.

Domyślnie

A weź sprawdź hdd w innym komputerze. Będzie wiadomo po czyjej stronie leży usterka.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Domyślnie

Od razu napisze,że jestem raczej doświadczonym/zaawansowanym użytkownikiem komputera i operacje takie jak zmiana ustawienia zworki, podłączenie dysku do innego komputera czy sprawdzenie taśmy należy do podstaw... To już mam dawno za sobą...

Domyślnie

To po co się chwalisz, że jesteś doświadczonym i zaawansowanym użytkownikiem komputera, jak sam nie potrafisz rozgryźć problemu? Wystarczy, że napiszesz, że już sprawdzałeś i na innym komputerze jest dobrze. A tak to wychodzi, że jesteś wielki cwaniak.
    Nawet już mi się nie chce Cię pytać o inne rzeczy, bo znów napiszesz, że jesteś doświadczonym i zaawansowanych użytkownikiem.

Człowiek się zapyta, a potem dostanie opierdziul, że to zrobił. Porażka chłopie...
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:

Domyślnie

Widać źle mnie zrozumiałeś. Zanim człowiek zapyta o cokolwiek poszuka w necie (google, fora tematyczne) czy ktoś już taki problem miał jeśłi nie jest w stanie wykombinowaćnic samemu. A że nic na ten temat nie znalazłem to pytam tutaj. Dyski jak napisałem są USZKODZONE a moim zadaniem jest sprawić by nadawały się do czegoświęcej niż eksponatu na półce... Jakiś sprzęt diagnostyczny, naprawczy... coś czego używają serwisy.
    PS. Wszystko da sie naprawić w elektronice/komputerach. Tylko trzeba wiedzeić jak...

Starszy plutonowy Nikita_Bennet zero jak zero Avatar Nikita_Bennet

Question

Cytat Napisał Skwarek
    PS. Wszystko da sie naprawić w elektronice/komputerach. Tylko trzeba wiedzeić jak...
    i czy taka naprawa się oplaci.

a co do twego problemu:
    napisz co robiles juz z tymi dyskami.
    na czym testowales (sprzet/oprogramowanie)
    czy uszkodzily się u Ciebie czy dostales je juz uszkodzone.

po prostu WTWT a raczej konkrety dysk, fima revision itp.
    im wiecej napiszesz tym większa szansa ze ktos Ci odpowie
    "Whether we are based on carbon or on silicon makes no fundamental
    difference. We should all be treated with appropriate respect."
    Sir A C. Clarke

Domyślnie

Dysków mam kilka...
    1) (Ten zepsułem ja). IBM Deskstar 61.5GB MODEL IC35L060AVER07-0

Dysk był dobry póki nie podłączyłem napędu dyskietki do płyty głównej. Komputer już nie odpalił a po usunięciu dyskietki dysk już nie był widoczny w biosie. Sygnał (napięcie+taśma) dochodzi gdzyż tależe słychać,że kręcą się tak jak powinny a w biosie jest puste pole w miejscu połączenia (nie ma znaczenia czy slave czy master), gdyby dysku nie było widaniałby napis NONE. Sprawdzałem programami z płyty ULTIMATE BOOT CD ver 3.4 z działu HDD. Niestety bez skutecznie. Troche szkoda mi danych na tym dysku bo chciałbym żeby jeszcze troche podziałał. Dane moge odzyskać przekładając talerze do innego dysku ale po tej operacji dysk długo już nie pochodzi...

2) EXCELSTORE Model G280 80GB

Dysk po podłączeniu do komputera wydaje kilka razy 2 krótkie piski (tak jak kiedyś to robił speaker podłączony do płyty głównej, dzisiaj stosuje się wyświetlacz LCD 2 lub 4 znakowy). Uniemożliwia uruchomienie komputera więc każde LIVE CD odpada, dyskietka prawdopodobnie też. Dysk nie był rozkręcany. Po oględzinach obudowy doszedłem do wniosku,że prawdopodobnie upadł (co by wskazywało na uszkodzenie mechaniki)...

3) MAXTOR Model 51024H2 10GB

Dysk działa bardzo wolno. Nie do sformatowania pod dosem/windowsem itd. Zawierał bad sectory. Ożywiło go Wipowanie i format niskopoziomowy. Nadal nie jest możliwe zainstalowanie systemu. (prawdopodobnie podczas poprzednich operacji zostału zamazane bad sectory/kilka na samym początku/. Nie używałem HDD Regenreatora gdyż po tej operacji badów program nie znajduje). Jeśli jeszcze coś istotnego proszę dać znać...

PS. Czy taka naprawa sie opłaci? W domowych warunkach pewnie tak, zresztą bardziej mnie interesuje własnoręczna naprawa ("chcesz, żeby coś było zrobione dobrze? Zrób to sam") i zabawa z takimi dyskami. Znudziło mnie przerabianie HDD na electropickery/emblematy itd więc wolę przywrócić je do życia... Zresztą uszkodzome dyski można kupić za 5 zł...

Szeregowy Antvas ma szanse

Domyślnie

Witaj
    Interesuje mnie czy coś udało Ci się zrobić z Tym dyskiem (IBM DeskStar IC35L060AVER07-0) Mam z nim identyczny problem - z tym że leży nieużywany już prawie 2 lata... A teraz jestem ciekaw czy coś się da z Nim zrobić Prosiłbym o odp. na skrzynkę@ adres--> antvas@wp.pl Pozdrawiam

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

@Skwarek
    A opisz jak odzyskać dane z tego dysku IBM? Do jakiego dysku przekładasz talerze?

Jeśli jakaś część komputera jest uszkodzona w tym obciąża zasilacz np. zwarciem, to komputer się nie uruchomi i zasygnalizyje problem dźwiękiem. A jesteś pewny, że to dysk wydaje te piski?

Cytat Napisał Skwarek
    Tak... nawet wyprodukować dysk, czy procesor to dla mnie betka. Widać, że się znasz.

V.I.P. twardy77 ma szanse Avatar twardy77

Domyślnie

hmm ze sie wtrace do tej ciekawej dyskusji ja bym spróbował podlaczyc dyski do usb (przez konwerter ) i cos pokombinowac jeden tak udalo mi sie naprawic. a co do tego ibm to mogla pasc elektronika np tak jak mowil QuatPro jakies zwarcie
    albo cos innego

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)