+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 14 z 14

Temat: HDD odczytuje, ale nie zapisuje: Samsung SpinPoint SV2001H

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Smile HDD odczytuje, ale nie zapisuje: Samsung SpinPoint SV2001H

Po awarii sieci energetycznej 230V. Padło w kompie kilka rzeczy przede wszystkim zasilacz (grafa, płyta i częściowo HDD). No to już właściwie wszystko wiadomo, ale wprost: dysk (20GB) jest rozpoznawany w BIOS'ie, widoczny pod OS'em wszystko sobie można odczytać, ale "sprzętowowo" zabezpieczony przed zapisem.

Pytanie: jakie macie pomysły, gdzie grzebać, bo pogrzebię sobie choćby dla zabawy i poznawania świata. Moja pierwsza myśl, to że przepaliły się druciki które prowadzą do samej głowicy (jest tam trochę przybrązowione).

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

A gdzie widnieje taki komunikat?

V.I.P. twardy77 ma szanse Avatar twardy77

Domyślnie

jak przepalily sie sciezki (druciki ) to masz racje najlepiej wymien elektronike .
    poszukaj na allegro (tylko pamietaj musi byc z identycznego dysku) dosc czesto sprzedaja na allegro dyski ktore raz czytaj dane raz nie i takie tam, u nich sa zrypane talerze bo byly uzywane jako dyski przenosne i mozna taki tanio kupic z dobra elektronika.
    a tak z ciekawosci
    nie wiesz moze jaki byl powod awarii sieci bo moze to zasilacz, one czesta sa przyczyna przepalen(bo niestety przy zasilaczach impulsowych czyli komputerowych jak cos sie zrypie to potrafia dac takie natezenie ze pali wszystko pokoleii )

Domyślnie

Cytat Napisał anabolo
    Cytat Napisał QuatPro
    "sprzętowowo" zabezpieczony przed zapisem
    A gdzie widnieje taki komunikat?
    To był po prostu żart.

Cytat Napisał twardy77
    jak przepalily sie sciezki (druciki ) to masz racje najlepiej wymien elektronike .
    poszukaj na allegro (tylko pamietaj musi byc z identycznego dysku) dosc czesto sprzedaja na allegro dyski ktore raz czytaj dane raz nie i takie tam, u nich sa zrypane talerze bo byly uzywane jako dyski przenosne i mozna taki tanio kupic z dobra elektronika.
    a tak z ciekawosci
    nie wiesz moze jaki byl powod awarii sieci bo moze to zasilacz, one czesta sa przyczyna przepalen(bo niestety przy zasilaczach impulsowych czyli komputerowych jak cos sie zrypie to potrafia dac takie natezenie ze pali wszystko pokoleii )
    Nie ścieżki - druciki te, które prowadzą już do samej głowicy.

Powaliła się wtedy też pralka, zresztą znajomemu i to nie jest teraz istotne co się działo.

Domyślnie

a cha jak tak to padla elektronika,

Globetrotter ALCapone ma szanse Avatar ALCapone

Domyślnie

Ja mam podobny problem z dyskiem. Kiedyś podłączałem dodatkowy wiatrak do odbudowy przy włączonym zasilaniu no i spięcie poszło. Na szczęście walnięty został tylko dysk. Rezultatem było to, iż z dysku mogłem odczytać dane, kopiować je, natomiast nie mogłem nic zapisać, ponieważ bo restarcie danych nie było. To samo z formatem, niby zakończony powodzeniem, a po restarcie wszystkie pliki na swoim miejscu pozostały (to się nazywa bezpieczeństwo )
    I AMD Athlon II X4 620 II Grigabyte MA770T-UD3P III 4 GB RAM DDR III 1333 MHz IV ATI Radeon HD4850 512MB PowerColor PCS V WD Caviar 160 GB 8 MB Cache SATA
    VI Pioneer DVR-111D -> DVR-111L VII LITE-ON CD-RW SOHR-5238S VIII CreativeŸ Inspire™ 4.1 4400 IX Enermax LibertyECO 500W X Antec ThreeHundred
    - - - - - - - - - -
    " Per Aspera Ad Astra "

Domyślnie

@ALCapone
    Dokładnie to samo. Restart nie jest potrzebny tylko odświeżenie bufora dla dysku. A jaki jest Twój dysk?

@twardy77
    Trochę zamieszałem, bo źle mi się wydawało. Te druciki to idą jednak chyba do silnika. Jest taka taśma, która prowadzi w pobliże osi talerzy i w większości dysków z punktów lutowniczych już jest brany prąd, a w tym dysku są przylutowane do nich cienkie druciki (4) i koło nich jest trochę przybrązowione. Ale wtedy by się silnik nie ruszał, albo szwankował, a ten chodzi ok. Więc coś innego musi być

Jakie propozycje? Najlepiej kogoś kto miał z czymś takim do czynienia.

Domyślnie

hmm zostaje glowica ale jak by poszla to niewiem czy by czytalo cokolwiek.
    musial pasc przetwornik (na plytce) czy jak tam sie to nazywa odpowiedzialny za przesyl danych, widocznie przygrzalo go i zrypalo sektory odpowiedzialne za zapis i kasowanie danych, najlepiej to wymienic plytke, i sprawdzic czy hula

chyba ze cos bardziej fantazyjnego np. glowica wytwozyla jakis impuls magnetyczny ktory zrypal taleze i zapisal na nich dane dozywotnie albo zalatwil jakies klastry

Globetrotter ALCapone ma szanse Avatar ALCapone

Domyślnie

Mój dysk to Samsung SV6003H (60 GB) . Zastanawiam się czy kupić może elektronikę do niego, tylko ciężko ten sam model znaleźć na Allegro.
    I AMD Athlon II X4 620 II Grigabyte MA770T-UD3P III 4 GB RAM DDR III 1333 MHz IV ATI Radeon HD4850 512MB PowerColor PCS V WD Caviar 160 GB 8 MB Cache SATA
    VI Pioneer DVR-111D -> DVR-111L VII LITE-ON CD-RW SOHR-5238S VIII CreativeŸ Inspire™ 4.1 4400 IX Enermax LibertyECO 500W X Antec ThreeHundred
    - - - - - - - - - -
    " Per Aspera Ad Astra "

Domyślnie

A nie jest osobno głowica kasująca i zapisująca? (ja się nie znam, ale może być). Może ktoś ma jakieś informacje/doświadczenia.

@twardy77
    Fantazji Ci odmówić nie sposób.

@ALCapone
    No nie wiem, szkoda chyba fatygi. Jako zabawkę można użyć. Wiesz jakie fajne są talerze ze środka. Na prawdę b. ładne, CD/DVD się chowa. Można mieć fajną rzeźbę nowoczesną.

Domyślnie

ta a jaki jest tam silniczek dobry a co mozna z niego zrobic np na elektrodzie widzalem jak koles zrobil dla chomika pradnice i zasilal tym 2 diody
    a co do elektroniki to jak tania mozna wymienic bo w koncu 60 troche kosztuje

Domyślnie

Z tego co się orientuję, to silnik jest dość mocny i przede wszystkim bardzo dobrej jakości. Niestety mogą być problemy z przeniesieniem napędu z osi tego sinika (i "obudowę" ma nietypową/niepraktyczną, choć wszystko można przypiłować, byś się zdziwił co McGyver by zrobił z tego silnika).

Domyślnie

a zebys wiedzial (swirnieci elektronicy potrafoa wiele zrobic) koles podlaczyl silnik do karuzeli chomika

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia