+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: Macierz RAID

V.I.P. Martix ma szanse Avatar Martix

Domyślnie Macierz RAID

Czytajac w sieci na temat instalacji dydku SATA zacząłem się zastanawiać czy nie warto byłoby stworzyć sobie takiego Matrix RAID lub RAID 0 z dwóch dysków? Szczególnie zainteresował mnie Matrix RAID.

Jesli bym zdecydował się na drugi dysk (w sumie byłoby 2x250GB) i stworzył Matrix RAID to jak najlepiej podzielić te vol? Po ile GB?
    W którym Vol (RAID0 czy 1) najlepiej zainstalować system, a w którym programy?

Czy wielkość tak utworzonych macierzy 0 i 1 da się później łatwo zmienić jesli np bym stwierdził, że potrzeba mi więcej macierzy 0?

Na razie mam 1 dysk więc pozostaje mi tylko AHCI. Raida mozna sobie dokoptować później, tylko nie wiem co się dzieje wówczas z zaistalowanymi programami i plikami w archiwum przy zmianie na taki Matrix RAID z AHCI?
    A może od razu pokusić się na 2 dyski?

Co sądzicie o takim podziale?
    Vol Raid 1 200GB (w tym 4 partycje: 10 na system, 86 na programy, 4 GB na plik wymiany i reszta na archiwum)
    Vol Raid 0 300GB (ten tez dzielić? na pół, na 3 części?)
    Czy może lepiej plik wymiany dać w Vol RAID 0?
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 24.May.2007 o 20:09

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

oczywiście jeśli masz możliwość to tylko Matrix RAID. System dajesz na RAID 0, czyli paskowanie. Ważne dokumenty (także katalog Document&settings) warto wrzucić na część RAID 1, czyli mirroring, a co do wielkości woluminów, to zależy już od Ciebie, jaki OS instalujesz i ile softu... Swap oczywiśćie też na RAID 0.

V.I.P. Martix ma szanse Avatar Martix

Domyślnie

Dzięki, mozliwość jest bo mobo mam odpowiednie tylko musiałbym dokupić drugi dysk. Czyli system na Raid 0 żeby było szybciej tak? To samo plik wymiany. Mam rozumieć, że Program files też na Raid 0 ? W sumie to ma sens, najwaniejsze by dokumenty i inne wazne pliki były bezpieczne.

Czyli podział się trochę zmieni
    Vol Raid 1 200GB (vol 100GB lub podzielony na dwie parycje po 50Gb w tym jedna na archiwum)
    Vol Raid 0 300GB (w tym 3 partycje: 10-15 na system XP, 4 GB na plik wymiany, reszta na instalowanie programów)
    Partycje w obrębie vol mozna zawsze później pozmieniać np za pomocą PM prawda?

Lepiej?

Cytat Napisał anabolo
    Ważne dokumenty (także katalog Document&settings) warto wrzucić na część RAID 1
    A to to się jakoś ustawia pod windą czy po prostu się przenosi?
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 25.May.2007 o 09:41

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)