+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 14 z 14

Temat: Pendrive PQI U339 Pro Partycjonowanie flasha

Moderator lee99 ma szanse Avatar lee99

Angry Pendrive PQI U339 Pro Partycjonowanie flasha

Witam
    Dostając do rąk ten pendrive były na nim zapisane dwie partycje (przy czym na jednej był program USB Notebook Pro partycja wielkości 12MB).
    Ściagnąłem z oficjalnej strony PQI program do formatowania USB flash ale nim nieda się tak sformatować pamięci żebym mógł utworzyć dwie (lub więcej partycji) jedynie można tworzyć dodatkową ukrytą partycję (program lock.exe)
    I teraz meritum sprawy: czym można sformatować flasha żeby dało się utworzyć więcej niż jedną widoczną (nie ukrytą) partycję?

Pamiętam że programem paragona do formatowania dysku kiedyś usunąłem z karty SD całą partycję ale niestety miałem wielki problem potem żeby ją sformatować ponieważ niedało się
    Na szczęście wtedy przyszedł posiadany przeze mnie telefon i pod nim sie ta karta sformatowała.

Pozdro
    NEC ND 4571A@1.02BT+RPC1(Nówka z serwisu od 2008/02/25 ) oraz GH20LS10@FL01(+riplock patch)

http://www.freetibet.org/

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Cytat Napisał lee99
    ...Pamiętam że programem paragona do formatowania dysku kiedyś usunąłem z karty SD całą partycję ale niestety miałem wielki problem potem żeby ją sformatować ponieważ niedało się ...
    Miałem identyczny problem (czym innym usunąłem partycję z karty MMC). Poradziłem sobie rewelacyjnie tworząc partycję "instalatorem" Windows XP. Formatowałem już nie pamiętam czym, może w "instalatorze", po uruchomieniu XP albo PowerQuest PartitionMagic. Przede wszystkim chodziło o to, żeby utworzyć partycję, którą się później da serwisować Norton Disk Doctor'em i ScanDisk'iem. Pełen sukces.
    Podejrzewam, że świetnie sobie poradzi z tym o co Ci chodzi. Pierwszą próbę bym zrobił tak: jedna lub zero podstawowa + rozszerzona a na niej już logiczne.

Domyślnie

Ale te programy windowsowe to niewidzą wcale tego niestety
    Linuxem można usunąć partycję ale nieda się formatowac na FAT12 (przynajmniej Ubuntu 6.10 x64 niema tego formatu) a tak jak było sformatowane to podejrzewam iż właśnie druga partycja miała ten system plików bo za mała była aby mieć FAT16 (przypomne do 128MB można stosować FAT12 właśnie)
    Poczytałem troche na necie ale nie które porady nijak się maja i pisał je ktos to niewie wogóle o co chodzi i czym co się je
    Przykładem może być tips aby wejść na mój komputer zarządzanie i tak usunąć partycję hehe ale tak się nieda (przynajmniej na XP ale podejrzewam że na innym windowsie jest podobnie)
    Takie przykłady bezsensownych porad jest więcej więc dam sobie siana z cytowaniem.
    Jednak to olewam utworzyłem spowrotem jedną widoczną + ukrytą i w nosie

Ale zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa skoro PQI mają możliwość bootowania z usb flash to gdzie się podział formatter dysku startowego?
    Bo jak się normalnie sformatuje to raczej nic z tego nie będzie

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez lee99 ; 10.Aug.2007 o 22:00
    NEC ND 4571A@1.02BT+RPC1(Nówka z serwisu od 2008/02/25 ) oraz GH20LS10@FL01(+riplock patch)

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Kojarzysz jak przy instalacji Windows XP (200x) zakłada się partycje? Jak uruchomisz instalator'a a będziesz miał podłączoną pamięć flash przez złącze USB to on zobaczy ten "dysk" i będziesz mógł na nim zakładać partycje. O to mi chodziło - trzeba eksperymentować. Załóż tak partycje, a resztę spróbuj dopracować pod PQPM. Strzelam, że FAT16 obsługuje nawet 8MB partycje.
    Artykuł trochę na temat.

Domyślnie

Gdyby tak było to 10 MB dałoby się sformatować a się nieda pod ubuntu bo już testowałem (GNOME partition manager) i pokazuje zdaje się że partycja jest za mała i wymagane miejsce o ile dobrze pamiętam minimum 16 MB chyba

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Tej partycji nie da się skasować, czy też sformatować w łatwy sposób, ponieważ ten PD zawiera funkcję przydatne do lapków. Oprogramowanie umieszczone w tym sprzęcie pozwala na m.in. zarządzanie plikami, które są tworzone dla ochrony danych. Gdy wejdziesz na stronę producenta, to się więcej dowiesz.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Domyślnie

Nie musze wchodzić ponieważ mam to w praktyce
    Jak napisałem oryginalnie były dwie partycję jedna z Notebook Pro ale użyłem ze strony PQI formattera króry scalił te partycję na jedną dużą a opcji utwórz dwie niema(jedynie dodatkowo twórz ukrytą na hasło ale działa to jedynie pod windowsem).
    Bez problemu można używać tego oprogramowania jak również najnowszego dzieła My drive (bardzo okrojonego do pobrania z PQI) do USB flash kopiując oprogramowanie na jedną partycję która jest utworzona i wszystko działa.
    Ale sęk w tym że jak chciałem zrobić tak jak było od nowości
    Widać nie bardzo się da Pozdrawiam

Szeregowy cbf.lucas ma szanse

Domyślnie

Witam. Jakiego progsa użyłeś do scalenia? Bo szukałem na pqi.com.tw i nic nie znalazłem w software. A wkurza mnie ta druga 10mb partycja. :/

Domyślnie

Tak teraz patrze i też nie moge tego znaleźć

Poza tym widzę że nowy model z dodatkiem H się pojawił ale chyba różnica polega tylko na dodaniu dodatego softu Webaroo 1.3.1 a poza tym nic nowego hehe i swoją drogą można by przetestować może zadziała na 339 Pro

Pozdro
    Attached Files

ImDaRc
    Gość

Domyślnie

chlopie jestes bogiem dzieki udalo sie calkowicie zformatowac i nie ma tego czegosc co ma 20mb kocham cie

nalepa
    Gość

Domyślnie

GOD! dzieki wielkie, ile mialem zejsc psychicznych z powodu autoodpalania sie tego calego ich softu! ahh w koncu!

Domyślnie

@nalepa

od autoodtwarzania to jest plik autorun (można go usunąć) albo wyłączyć w windowsie autoodtwarzanie z napędów hehe

pzdr

Szeregowy marda ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał lee99
    Tak teraz patrze i też nie moge tego znaleźć

Poza tym widzę że nowy model z dodatkiem H się pojawił ale chyba różnica polega tylko na dodaniu dodatego softu Webaroo 1.3.1 a poza tym nic nowego hehe i swoją drogą można by przetestować może zadziała na 339 Pro

Pozdro
    Tyle czasu szukałem czegoś co skasuje tą drugą partycję i w końcu znalazłem. Przy okazji - na wersji H także działa.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia