+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Brakujące gigabajty - zaawansowane

Szeregowy Rymciu ma szanse

Domyślnie Brakujące gigabajty - zaawansowane

Witam Was
    Dostałem dysk samsung sv0411n (wcześniej byl zainstalowany na nim Linux) o pojemnosci 40 GB zrobilem wiec formata i instaluje windowsa przy instalacji wybieram partycje na ktorej pokazuje mi tylko 21GB po instalacji windowsa zainstalowalem partition magic i wciaz pokazuje tylko 21GB probowalem nawet usunac partycje i utworzyc ja na nowo niestety dalej jest to samo. Zdecydowalem sie zainstalowac Linuxa (ubuntu, morhunta oraz OpenSusa) za kazdym razem probowalem innego i za kazdym razem pokazywalo mi rzeczywista ilosc czyli w przyblizeniu 40GB ale pojawił sie nowy problem bo nie szlo zainstalowac zadnego linuxa(wyskakiwał mi błąd 1tylko dalo sie na nim pracowac w wersji LITE jesli chodzi o wersje Biosa to wykluczam ten problem bo wszystko sie dzialo tak samo na komputerze z nowym Biosem. Nie mam juz pomyslow co dalej z tym robic moze macie jakies propozycje, aha i jak trzeba to moge jeszcze cos dopisac jezeli to konieczne do stwierdzenia mojego problemu. Mam nadzieje ze idzie cokolwiek zrozumiec z tego co napisalem
    Pozdrawiam serdecznie

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

w jaki sposób robiłeś format , szybki czy pełny , jaki sytem plików FAT czy NTFS , dawno temu miałem podobny problem , pamiętam że pomogła dyskietka z jakimś narzędziem , nie pamiętam z jakim ale jakby co to mogę sie dowiedzieć
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Jaką pojemność wykywa BIOS? Użyd pod DOS'em jekiegoś starszego PM (np, 7 lub niżej, ale nie za stary max. 5). Spróbj w BIOS'ie ręcznie wpisać cylindy, głowice i sektory.

Domyślnie

za kazdym razem robilem pelne formatowanie zarowno na FAT jak i na NTFS a jesli chodzi o BIOS to wykrywa mi w nim 21GB wszystko jest ustawione na Auto ale jeszcze sprobuje recznie wpisac asterix jak bys mogl sie dowiedziec bylbym wdzieczny Pozdrawiam

Domyślnie

Spróbuj jeszcze wymusić adresowanie LBA, nawet przed ustawieniami ręcznymi.

Domyślnie

hmm reczne ustawianie w Biosie dalo mi taki sam efekt ... ehh najwyzej pozostaje mi zainstalowanie linuxa na tym dysku i tak mi sluzyl jako tymczasowy ale myslalem ze bede mial satysfakcje z uporania sie z tym poroblemem. Ewentualnie jeszcze poczekam na nazwe tego programu co Asterix pisał we wczesniejszym poscie

Starszy chorąży BOOTanick ma szanse Avatar BOOTanick

Domyślnie

a ja ze swojej strony jesli problem nie tkwi w biosie zrobic zerowanie dysku i na nowo postawic partycje
    Dziewczyny są gorące jak pachy stoczniowca

posiadam: SAMSUNG Super Writemaster SH-S202N LS, DVD-ROM No Name x16, MATSHITA DB-RE UJ-220

Redaktor Filon by A-men ma szanse Avatar Filon by A-men

Domyślnie

Użyj płyty PowerBootMix CD 3.2, uruchom soft Acronisa z pierwszego menu wyboru (w trybie safe), usuń linuxowe partycje (ext2, ext3, ReiserFS i swap), restart i masz 40 GB.
    Pozdrawiam

Filon by A-men
    SAM440 (AmigaPPC klon) + AmigaOS 4.1 + Radeon

ORAZ PC
    CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Crosshair IV Formula | RAM: 4 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD6970 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021 | BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA

Zapraszam na zakupy WWW.ALT-COMPUTER.PL

RiT2
    Gość

Domyślnie

Podejrzewam to samo co kolega wyzej. Wystarczy dysk win98 i zalacz fdisk-a. W nim usun partycje spoza DOS.

Domyślnie

No i przydałoby się info, czy poskutkowało? A jak nie to, czy coś innego i co? Jeśli kolega Rymciu jeszcze tu zagląda.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)