+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Uszkodzone dyski ???

wisnik
    Gość

Post Uszkodzone dyski ???

Witam wszystkich.

Proszę o pomoc

Przy podłączaniu przewodu sieciowego do zasilacza w obudowie poczułem nieprzyjemny zapach - poszedł zasilacz. Z racji tego że jest to wysłużony sprzęt powstał impuls do zakupu nowego. Po zakupie chciałem dane ze starych dysków zrzucić na nowy a tu kupa. Posiadam dwa stare Segaty 17 i 40 GB. Ten pierwszy po podłączeniu nie jest wykrywany przez Bios płyty głównej ale słychać jak pracuje - cały czas systematycznie w stałych odstępach chrobocze. Ten drugi po podłączeniu nie pozwala na włączenie kompa.

Nie wiem co mogę zrobić aby odzyskać dane - jaka jest szansa ?

Z poważaniem

Tomek

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Najprawdopodobniej oba są jednak uszkodzone. Najlepiej sprawdzić to jeszcze na innym komputerze (może trochę starszym). Odzyskanie jest myślę możliwe na 99%, ale chyba biorąc pod uwagę koszta nierealne. Firma OnTrack zaczyna wyceniać usługi od 1,5k PLN za naprawę struktury software'owej, za odzysk z talerzy wyobrażam sobie weźmie więcej.

wisnik
    Gość

Domyślnie

Sprawdziłem oba u kolegi i to samo. Zastanawiam się jak mogę je zdiagnozować. Szukam na forach różnych tematów ale coś ciężko idzie.

Byłem też na stronie producenta ale zastanawiam się jak zdiagnozowac dysk który uniemożliwia włączenie kompa albo którego nie widać w biosie

Może wiesz jakie programy sprawdzą mi gdzie tkwi problem?

Z góry dziekuję

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Raczej są to autorskie programy firm, które się tym zajmują, do użytku wyłącznie wewnętrzengo, ale się nie zaklinam. Natomiast jest jeszcze taka szansa dość tania i wcale nie ryzykowna. Kupić identyczny dysk, najlepiej cały sprawny lub ew. ze sprawną elektroniką i podmienić właśnie tą elektronikę, że też wcześniej o tym nie pomyślałem?

RiT2
    Gość

Domyślnie

Pobierz soft Seagate Disk Wizard chodzby stad http://www.seagate.com/www/en-us/sup...ads/discwizard

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)