+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Dziwne dane wyswietlajace sie w PerfectDisk

Szeregowy aro777 ma szanse

Domyślnie Dziwne dane wyswietlajace sie w PerfectDisk

Mam partycje C: 14,6GB, z czego 10,1GB jest wolna (tak mi wskazuje odczyt w 'Moj komouter'). Dane ktore zaznaczylem czerwona strzałka pokazuja sie w graficznym trybie programy PerfectDisk chociaz w ogole nie pokazuje zeby zajmowaly cos miejsca. Bo na pewno nie mial bym az 10,1GB wolnego z tymi danymi. Moze mi ktos powiedziec co to jest?

Domyślnie

Domyślnie

Ale chodzi o to, że topiero dzis to sie pokazalo, wczesniej tego nie bylo i tez bylo dobrze

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

No może się coś PerfectDisk'owi pozajączkowało. A jak robisz ScanDisk'a, to nie ma błędów?

Domyślnie

He pomoglo Nie wiem czy byly bledy czy nie, bo tylko scan complete pokazalo. Ale juz nei tam tych danych. thx

Domyślnie

Przetestowałem PerfectDisk'a i muszę przyznać, że nie jest zły. Choć żeby zachowywał się jak SpeedDisk z Symantec NU, to można tylko pomarzyć. Nie korzysta z bufora programowego. Przy optymalizacji robi wolne miejsce na zbiór wywalając poprzednika w przypadkowe miejsce, zamiast sprawdzić, które miejsce jest wolne i od razu zapisywać tam zbiór, który tam właśnie by się znalazł. Ale przynajmniej zdefragmentował mi plik wymiany, czego nie zrobił darmowy JkDefrag. Wrażenia mam takie obydwa zachowują się dziwacznie, przy czym JkDefrag kretyńsko. Ale!... Po optymalizacji JkDefrag'iem dysk mam wrażenie był mniej słyszalny (mam głośny dysk i po tym poznaję jak mocno pracuje i jak daleko skacze jego głowica). Mimo wszystko wybieram PerfectDisk, ponieważ sprawia wrażenie bardziej "odpowiedzialnego".

Aha, w przypadku pierwszej defragmentacji partycji systemowej PerfectDisk'iem wybrać "offline"! Można zaoszcządzić sporo czasu. W przypadku JkDefrag, nie używać go w ogóle, bo to jest kosmos. Chyba, że ktoś lubi dłubać jak przy Linux'ie i jak program podejmuje akcje za niego.

Kolejne aha! PerfectDisk jak już zoptymalizuje to nie ma specjalnie ochoty poprawiać od razu po sobie, czyli jeśli uruchomić od razu jeszcze raz, to albo nic nie zrobi, albo prawie nic, a JkDefrag to wieczny optymalizator (jak wieczny student, choć po powiedzmy dziesiątym razie już mu się wszystko zgadza). PerfectDisk optymalizawał pierwszy raz partycję systemową ~1h. JkDefrag co prawda krócej, ale gdyby przemnożyć to przez te wspomniane 10, to wyjdzie duuużo dłuuuuuuużeeeeeeej.

Domyślnie

Moja partycja systemowa, po optymalizacji PerfectDisk'iem:

Dziwi umiejscowienie pliku wymiany pośrodku danych, zamiast w początkowych sektorach dysku? No, ale teraz głowica robi mniejsze skoki m. plikiem wymiany, a danymi (prędkość odczytu/zapisu w tym obszarze jest tylko niemierzalnie mniejsza).

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)