+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 11 z 11

Temat: utracona czesc partycji

Szeregowy demode ma szanse

Domyślnie utracona czesc partycji

Witam

Pewnie ten temat byl niejeden raz poruszany ale dotknal mnie przypadek ze sobie nie moge z nim poradzic tym samym znalesc zadnych informacji w necie Jestem posiadaczem laptopa wyposazonego w hdd wdc160 gb. Poczatkowy system jaki sie znajdowal na twardzielu to vista. Poczatkowy stan hdd to dwie partycje jedna z systemem a druga DATA ok 45 gb jak podejrzewam recovery. wiadomych przyczyn postanowilem pozegnac sie z vista i zainstalowac WinXP. Ze wzgledu na to ze w sieci wszystkie sterowniki byly dostepne instalacja przebiegla pomyslnie. Podczas instalacji utworzylem nowe partycje oraz sformatowalem partycje D (DATA) 45 gb spod plytki bootwalnej xp. Heh nagle z 45 gb zostalo jedynie 25 giga. Gdzie sie rozplynely pozostale 20 gb to dla mnie zagadka. Probowalem kolejno fomatowac ja na fat 32 i ntfs ale nic to nie pomoglo. W sieci doczytalem sie o programie obslugujacym dyski twarde WD data lifeguard tools. Po instalacji program wykryl ze dysk nie jest w calosci wykorzystany i podjal probe odzyskania utaconego miejsca. Niestety partycja na ktorej mi zalezalo jest niedostepna (brak mozliwosci zaznaczenia jej) i program wykryl ja jako boot partition. Moze jakas tega glowa pomoze mi rozwiazac ten problem.

ps. Obecnie winda widzi jedynie 116 gb dysku z 137 dostepnych jak wykazuje DLT. Zaznaczam ze podczas wypelniania pola woluminami pojawia mi sie dodatkowa partycja 12 gb WinRE.

z gory dziekuje za pomoc pozdrawiam

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

miałem ostatnio problem z partycjami , trochę inny ale nie w tym sęk , program Acronis Disc Director powinien rozwiązaćTwój problem , można w nim zrobić wszystko z partycjami
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Szeregowy demode ma szanse

Domyślnie

Juz poradzilem sobie z problemem Pomocny okazal sie programik systemowy znajdujacy sie w Panelu sterowania Narzędzia administracyjne -> Zarzadzanie komputerem. Program bez problemu odkryl brakujace miejsce i wytarczyl format partycji

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

no i chwała wielkiemu MS
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Cytat Napisał asterix
    no i chwała wielkiemu MS
    Małemu wielkiemu Asterix'owi i dużemu Oblix'owi.

Szeregowy DkrukD ma szanse

Domyślnie

CZemu on napisał po angielsku a później po chińsku

Ale co, mógłbyś wskazać?

Młodszy chorąży Czarcik ma szanse Avatar Czarcik

Domyślnie

Generalnie podkreślam. Po wielu bojach z laptokami i winXP:
    1. Servicepack 2! Zapewnia obsługę dysków pow 130 GB (dla informacji popartej doświadczeniem niektóre działają poprawnie bez sp2)
    2. "Firmowe" laptoki mają bardzo często partycję "ukrytą" (recovery, tools - rożnie ją nazywają)
    3. Jak laptok jest z Vistą - to z XP różnie bywa

Przy XP:
    1.Sprawdzić (doczytać) jak jest z gwarancją (teoretycznie system zainstalowany nie ma nic do gwarancji sprzętu - ale dochodź się człowieku!)
    2. Ściągnąć wszystkie sterowniki pod XP - szczególnie te do obsługi dysków!
    3. Jak nie mamy napędu FDD zatrudnić informatyka ( kumpla + 0.7l - no bo co to jest nic 0.5l na dwóch - sorki ale właśnie wróciłem z.......) - zintegrować sterowniki od kontrolera dysków z instalką XP.
    4. Wy...rzucić wszystko z dysku i install
    5. Dać na mszę ....
    Ostatnio edytowane przez Czarcik ; 24.May.2008 o 00:01
    Certum est, quia impossible est

Starszy sierżant ElfOnCd ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał Czarcik Zobacz post
    Przy XP:
    1.Sprawdzić (doczytać) jak jest z gwarancją (teoretycznie system zainstalowany nie ma nic do gwarancji sprzętu - ale dochodź się człowieku!)
    No to mnie zastrzeliłeś. Gwarancja co do sprzętu nie ma nic wspólnego z gwarancją na system. Innymi słowy, jeśli dojdą do sedna, przy reklamowaniu niedziałającego Windowsa, że sam go popsułeś, to za taką naprawę zabulisz. Tylko po co w takim razie jest recovery disc? Ach, zapomniałem, że usunąłeś recovery ...

2. Ściągnąć wszystkie sterowniki pod XP - szczególnie te do obsługi dysków!
    Wyłączyć obsługę AHCI, a po zainstalowaniu pobrać je sobie z neta.
    Jeśli koniecznie musisz to stery możesz wkompilować w instalkę, programu nie pamiętam. Wszystko zrzucasz na CDRW tak więc nie tracisz nośnika.

4. Wy...rzucić wszystko z dysku i install
    Zostawić partycję Recovery, tak na wszelki wypadek. Obecne twardziele mają całkiem spore pojemności.
    5. Dać na mszę ....
    Boga w to nie mieszać .

Będę wdzięczny jeśli ktoś napisze sposób instalacji XP na nowych lapkach Sony Vaio (lokalizację dobrych sterowników itp.). Mówcie sobie co chcecie ale dla mnie obecna Vista to wałek jakich mało. M$ chyba zapomniał, że podstawowym zadaniem SO jest zapewnienie stabilnej, wydajnej i bezpiecznej platformy do pracy i zabawy. Zaś polityka M$ co do bezpieczeństwa to ograniczenie Adminowi dostępu do systemu. Kuriozalne dla mnie był fakt, że nie mogłem skopiować z nośnika pliku setup.exe i nie mogłem podmienić biblioteki dll.

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Cytat Napisał ElfOnCd Zobacz post
    ... Jeśli koniecznie musisz to stery możesz wkompilować w instalkę, programu nie pamiętam.
    nLite...

Młodszy chorąży Czarcik ma szanse Avatar Czarcik

Domyślnie

Wyłączenie AHCI nie wiele pomoże tyle tylko, że zainstalujemy system ale bez AHCI. Windows normalnie nie pozwala dodać sterowników do sprzętu którego niema - zresztą ten temat jest tu opisany: http://www.cdrlab.pl/forum/showthread.php?t=6740. A jeśli po instalacji bez AHCI później ją włączymy do winda się wyłoży. Poza tym demode chciał się pozbyć właśnie tej partycji. Co do gwarancji i systemu to spróbuj zainstalować na lapku inny niż zakupiony z nim a potem idź do serwisu z awarią np. karty dźwiękowej w pierwszej kolejności dowiesz się że karta nie działa bo to jest inny system, a jak wykażesz że jest uszkodzony sprzęt to możesz się dowiedzieć że została uszkodzona właśnie przez ciebie podczas instalowania nowego systemu (miałem coś takiego z HP - wygrałem). Poza tym tracisz, że tak powiem możliwość korzystania z pomocy serwisowej - mówią że to jest inny system i że oni go nie support-ują - zainstalowałeś na własne ryzyko itd..

Cała Polska. Chyba sobie zmienię podpis. Nie - że piszę poprawnie zostawię, ale zastanawiam się nad usunięciem flagi.
    Ostatnio edytowane przez QuatPro ; 27.May.2008 o 13:13
    Certum est, quia impossible est

Starszy sierżant ElfOnCd ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał Czarcik Zobacz post
    a jak wykażesz że jest uszkodzony sprzęt to możesz się dowiedzieć że została uszkodzona właśnie przez ciebie podczas instalowania nowego systemu (miałem coś takiego z HP - wygrałem).
    Żaden producent nie ma prawa zabronić mi zainstalowania innego systemu na platformie kompatybilnej z PC. Po drugie musiałby udowodnić fakt, że to właśnie instalka systemu (nota bene popularnego i uważanego za stabilniejszy) spowodowała uszkodzenie. Na tej samej zasadzie, ktoś mógłby stwierdzić, ża karta nie działa bo mi laptop zsunął się na glebę. Ale nieistotne.

Poza tym tracisz, że tak powiem możliwość korzystania z pomocy serwisowej - mówią że to jest inny system i że oni go nie support-ują - zainstalowałeś na własne ryzyko itd..
    To jest akurat oczywiste. Tak samo jak usuwanie wirusów z kompa nie podlega gwarancji. Ale chyba XP wraca do łask, bo np: na stronkach Toshiby pojawiły się stery dla XP do modeli, które miały określenie "Designed for Vista only". . A Ati wypuściło stery do HD2600.

EDIT1: mam pytanie częściowo nawiązujące do tematu. Czy przy odzyskiwaniu systemu Vista z Recovery Partition obydwie partycje NTFS, które mam ulegną skasowaniu? Zamierzam zmienić Vistę na XP, a mam na nim trochę danych.
    Ostatnio edytowane przez ElfOnCd ; 28.May.2008 o 16:26

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)