Przy okazji swojej pytania zapraszam Was do dzielenia się swoją wiedzą i doświadczeniem, jeśli chodzi o te urządzenia.Z powodu dużo większego wyboru wśród HDD i jednak szybciej rosnącego zapotrzebowania na ich pojemność (czyli częstsze zmiany modeli niż w przypadku nagrywarek) podejrzewam, że lider będzie się zmieniał też dość często.
Chcę kupić właśnie takie cosie i to w ilości sztuk 2 (nigdy nie robiłem macierzy, ale zawsze musi być ten pierwszy raz). Ceny są takie, że nawet myślałem o 4, ale... nie ważne - zrobię sobie następnym razem może, jeśli już nie będzie na rynku tylko dysków SSD. Gdybym kupował 4, to byłoby to 4x250GB. Może jeszcze się skłonię do tej opcji - to by było szaleństwo - prędkości niemal kosmiczne w stripe'ie.
Dobra, co jest do wyboru z tego co mnie przekonuje (zwracam się o porady, ponieważ kiedyś czytałem, że któryś jest świetny z Seagate'ów, ale zapomniałem, jaka to była linia i co w nim było takiego super, ale chyba szybkość). Cenę i nieprecyzyjne dane każdy ma pod linką. Wszystko prowadzi do jednego sklepu, co prawda, ale (hmm... jak co mogę to zmienić...) w każdym razie wydaje mi się, że tam znalazłem najniższe ceny jeśli chodzi o HDD:
1. Samsung Spin Point T166 500GB
2. Seagate Barracuda 7200.11 500GB
3. Seagate Barracuda ES 500GB
4. Seagate Barracuda ES.2 500GB
5. Seagate SV35 7200.2 500GB
6. WD Caviar RE2 500GB
No cóż, gdyby mi je ktoś dawał w prezencie to wybrałbym może 2 Seagate Barracuda ES.2 500GB, a tak to proszę o rady, gdyż cena ma jednak znaczenie. Moją uwagę zwróciła też pozycja 5, ze względu na bardzo przyjemną cenę, oraz 5 lat gwarancji. Podejrzewam, że ten dysk będzie dość szybki, jako nowy model.
edit:
A z innej strony, to lubię jak dysk jest transportowany w wytłoczce. Tak pakuje tylko Samsung!

LinkBack URL
About LinkBacks

Odpowiedź z Cytatem