+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 21 z 21

Temat: Najlepszy dysk twardy.

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie Najlepszy dysk twardy.

Przy okazji swojej pytania zapraszam Was do dzielenia się swoją wiedzą i doświadczeniem, jeśli chodzi o te urządzenia. Z powodu dużo większego wyboru wśród HDD i jednak szybciej rosnącego zapotrzebowania na ich pojemność (czyli częstsze zmiany modeli niż w przypadku nagrywarek) podejrzewam, że lider będzie się zmieniał też dość często.

Chcę kupić właśnie takie cosie i to w ilości sztuk 2 (nigdy nie robiłem macierzy, ale zawsze musi być ten pierwszy raz). Ceny są takie, że nawet myślałem o 4, ale... nie ważne - zrobię sobie następnym razem może, jeśli już nie będzie na rynku tylko dysków SSD. Gdybym kupował 4, to byłoby to 4x250GB. Może jeszcze się skłonię do tej opcji - to by było szaleństwo - prędkości niemal kosmiczne w stripe'ie.

Dobra, co jest do wyboru z tego co mnie przekonuje (zwracam się o porady, ponieważ kiedyś czytałem, że któryś jest świetny z Seagate'ów, ale zapomniałem, jaka to była linia i co w nim było takiego super, ale chyba szybkość ). Cenę i nieprecyzyjne dane każdy ma pod linką. Wszystko prowadzi do jednego sklepu, co prawda, ale (hmm... jak co mogę to zmienić...) w każdym razie wydaje mi się, że tam znalazłem najniższe ceny jeśli chodzi o HDD:

1. Samsung Spin Point T166 500GB

2. Seagate Barracuda 7200.11 500GB

3. Seagate Barracuda ES 500GB

4. Seagate Barracuda ES.2 500GB

5. Seagate SV35 7200.2 500GB

6. WD Caviar RE2 500GB

No cóż, gdyby mi je ktoś dawał w prezencie to wybrałbym może 2 Seagate Barracuda ES.2 500GB, a tak to proszę o rady, gdyż cena ma jednak znaczenie. Moją uwagę zwróciła też pozycja 5, ze względu na bardzo przyjemną cenę, oraz 5 lat gwarancji. Podejrzewam, że ten dysk będzie dość szybki, jako nowy model.

edit:
    A z innej strony, to lubię jak dysk jest transportowany w wytłoczce. Tak pakuje tylko Samsung!

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Olej konstrukcje, gdzie są trzy talerze - to są starsze dyski. 500 giga koniecznie na dwóch.

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

mam 2 samsy 500 HD 501 LJ, kupione w sklepie osiedlowym , 189 zeta za szt. , mam spory rabat , jest spoko i cicho
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Kapral bart25 ma szanse Avatar bart25

Domyślnie

Czyli mam ten sam co asterix, tylko że u mnie nie jest już tak szybko i cicho. ;P

QuatPro chyba chodziło ci o 4x250!G!B
    Mobo: Abit IP35 CPU: Intel Q8300 3,2GHz GPU: Palit HD4850 Sonic 765/1090 RAM: Corsair+Patriot 6GB
    SSD: ADATA S596 Turbo 64GB HDD: SAMSUNG HD501LJ + HM500JI DVD: SAMSUNG SH-S182D Zasilacz: Chieftec 450W fanswap
    OS: Windows 7 LCD: Benq G2420HDBL Mysz: Logitech MX518 Dźwięk: Asus Xonar DX + Microlab SOLO6C + Sennheiser HD555

Domyślnie

Cytat Napisał anabolo Zobacz post
    Olej konstrukcje, gdzie są trzy talerze - to są starsze dyski. 500 giga koniecznie na dwóch.
    To jest właśnie bardzo cenna uwaga! Inny problem, to to, że te sklepy internetowe podają tak wiarygodne info, jak w przypadku pkt.1, gdzie towar to Samsung, a na zdjęciu jest Seagate. Będę to sprawdzał na stronach producentów.

Cytat Napisał bart25 Zobacz post
    Czyli mam ten sam co asterix, tylko że u mnie nie jest już tak szybko i cicho. ;P

QuatPro chyba chodziło ci o 4x250!G!B
    Masz rację.

Gdyby Wam wpadło do głowy coś mądrego o różnicy m. 2x500 i 4x250 to piszcie. Ja zdają sobie sprawę z takich:
    • szybkość ostrożnie stwierdzając 1.9x większa
    • niezawodność mniejsza o co najmniej połowę
    • trochę się jest uwalonym, 4 (mniej to przeszkadza przy ilości 2) dyski stanowią całość i nic się z tym za bardzo nie zrobi
    • jest to rozwiązanie na pewno bardziej do zastosowań profesjonalnych, nie wiem do końca jak się go implementuje. Czy nie jest tak przez przypadek, że osę się stawia na jednym dysku typu SCSI lub np. WD Raptor, a macierz sobie "stoi" obok? Na pewno da się postawić osę na tej macierzy, ale jakie są konsekwencje, oprócz tych, z których sobie zdaję sprawę? Chyba trochę zajrzę do sieci, ale gdyby komuś przyszło coś na myśl i miał ochotę napisać, to będzie mi łatwiej (z czasem trochę krucho).

edit:
    do poniżej:
    A, widzę że kolega się zna - cenne uwagi!

Domyślnie

Ja bym wybrał opcję 2 HDD, z tymże fajnie mieć mobo z obsługą Matrix RAID. Wtedy OS, soft itd wrzucasz na RAID 0, a to coważne na RAID 1. Oszczędność kasy

mikhnal
    Gość

Domyślnie

a ja mając 4 dyski i płytę główną z RAID 5 zbudowałbym na nich macierz do systemu i do danych. przy szybkości dzisiejszych dysków wydajność i tak jest niesamowita a będzie ich przecież 4 pracujące niezależnie. zmarnowane miejsce na dane naprawcze (ok. 4/5 z macierzy jest dostępne dla użytkownika) jest i tak małą ceną za bezpieczeństwo.
    psuje się jeden dysk a kontroler odbudowuje dane z pozostałych napędów... słodkie
    Ostatnio edytowane przez mikhnal ; 19.Apr.2008 o 02:05

Domyślnie

Zakupiłem:
    2 x Seagate Barracuda 7200.11 500GB (ST3500320AS)

Lubię obsługę w ProLine: wchodzisz, mówisz "ale..." słyszysz "ale..." kładziesz kasę, odbierasz fakturę, idziesz po odbiór, dostajesz 1 dysk (no tu się potknęli ), no to: dostajesz drugi dysk i załatwione. A nie to co w Sirius. Zamawiasz: upewniasz się co do standardu (karta SD, zależało mi żeby nie była SDHC), upewniasz się, czy dysk będzie oryginalnie zapakowany. Efekt: nikt Cię nie ma ochoty poinformować, że towar dawno na Ciebie czeka... z własnej inicjatywy się dowiadujesz. Stawiasz się po odbiór... ale! przyszedł inny model karty pamięci! SDHC!, a dysk był otwarty i podrapany. Pani nie widziała w tym żadnego problemu: "e tam, paznokciem ktoś podrapał". Fajne pazury poprzecinać naklejkę na dysku. Dobra kończę moje żale, bo się ot zrobił.

Może by tak kupić jeszcze 2? Co z tego, że mi nawet teraz nie jest potrzebna ilość aż dwóch, trzeba się trochę nauczyć maciory obsługiwać, nie? A po ludzku: czego się nie robi dla przyjemności i satysfakcji?

edit:
    Refleksje może będą, ale nawet Najwyższy nie wie kiedy.

Domyślnie

Cytat Napisał QuatPro Zobacz post
    ... Może by tak kupić jeszcze 2? ...

Domyślnie

Aktualnie testuję te misiaczki i muszę przyznać, że są skrajnie ciche - czegoś takiego do tej pory nie "widziałem". Specjalnie sobie wyprowadziłem kable poza obudowę. Poza tym, każda sztuka prezentuje nieco inne wyniki.

Szukając innych rzeczy, znalazłem ciekawą stronę o budowie/historii HDD (anglojęzyczna).

V.I.P. Martix ma szanse Avatar Martix

Domyślnie

Też mam seagate i ich nie słyszę. Nie miałem do tej pory żadnych problemów.
    Do czego Ci aż 4 dyski? Zakładasz hurtownię
    Stwórz sobie raida5.

Domyślnie

Najpierw je badam, jak się spisują - nie są idealnie kolejne numery seryjne. Jednak muszę powiedzieć, że nawet bliższe numery potrafią się bardziej różnić, niż dalsze...

Domyślnie

Cytat Napisał QuatPro Zobacz post
    Zakupiłem:
    Lubię obsługę w ProLine: wchodzisz, mówisz "ale..." słyszysz "ale..." kładziesz kasę, odbierasz fakturę, idziesz po odbiór, dostajesz 1 dysk (no tu się potknęli ),
    Dlatego ja wolę dopłacić nieco i być normalnie obsłużony - nie oszukujmy się - tam gdzie najtaniej ciężko o konkretną obsługę.

Ja też chyba zdecyduję się na ten model. Powiedz tylko jak ze stukiem głowic i czy faktycznie nie słychać zupełnie łożysk (dopuszczalna odległość to 50cm). Niestety obawiam się, że po czasie te łożyska zaczną szumieć - w moim samie też było na początku cacy, ale potem doszły stuki no i zwiększony szum :/

Domyślnie

Ale właśnie w Sirius jest nieco drożej, za to asortyment mają godny podziwu.

Co do tego dysku, to powiem Ci tak, że jestem nieco skonsternowany, ponieważ dwa dyski pracują, że niemal nie słychać głowic, a dwa tak, że jest cicho słyszalna, a zupełnie nie pokrywa się to z niczym, ani numerem seryjnym, ani wydajnością. Wyślę Ci na pw zrzuty z HD Tach i HD Tune z opisem. Może to być kwestia tego, że mam tylko takie wrażenie (, ale do tej pory nie zdarzyło mi się potwierdzić u mnie, że coś było ułudą; kiedyś miałem taką sytuację, że słyszałem różnicę w barwie basu m. dwoma kolumnami, potwierdziło się to w ten sposób, że po 1 każda z nich miała inaczej ułożone wyściełanie wewnątrz, po 2 po zmianie tego w tej co grała gorzej, jej brzmienie się poprawiło, choć nadal słyszałem małą różnicę). Aha i jest jeszcze inna sprawa, która mnie trochę zaskoczyła, ale powtarza sie w każdym egzemplarzu, więc widać, tak to ma być. Mianowicie: występuje obficie Raw Read Error Rate i pokrywa się idealnie z Hardware ECC Recovered. Byłem tym zaskoczony ponieważ przy dysku dwuletnim Samsunga Raw Read Error Rate ma wartości 0, a Hardware ECC Recovered na poziomie 3 rzędów wielkości niższym, niż kilka godzin uruchomiony Seagate. Również Seek Error Rate powiększa się w miarę pracy dysków. Dzieje się tak w przypadku wszystkich dysków, lecz mam wrażenie, że w przypadku dwóch Seek Error Rate rośnie mocniej niż w przypadku pozostałych i tu zauważam taką dziwną zal., że dla tych dysków, które są symbolicznie szybsze rośnie bardziej.

Ostatnie refleksje zaprezentuję na zrzutach ekranów. Uwaga: na razie dyski mam podłączone ze zworką na SATA 150. A ten sam to wychodzi, że na SATA 300 (kontroler i tak SATA 150). Zapomniałem, że tak jest i na wszelki wypadek podłączyłem pierwszego Seagate'a z domyślnie ustawioną zworką.

Domyślnie

Rozumię, że zakupiłeś wersję standardową? Ja niewiem czy jest sens dopłacać do RAID Edition :0 Ale jak dziś zdążę to któryś wezmę

Domyślnie

Zgadza się kupiłem wersję z końcówką AS, czyli std jak piszesz. Spotkałem się w sieci z testami, gdzie wersja RAID jest wolniejsza, a nawet w macierzy rzadko bywa szybsza. To nie dot. tylko marki Seagate, identycznie jest u WD. RE jest po to:
    - gwarancja, że mają Ci się dyski zgodzić w macierzy, nie natknąłem się do tej pory, żeby ktoś opisywał przeciwną sytuację
    - żywotność
    - pewno niższa stopa błędów przy odczycie
    Jak do tego sobie dodałem niższą wydajność i wyższą cenę, to uznałem, że nie chcę.

Powtarzam cykl testowania wszystkich dysków.

Domyślnie

Ciekawi mnie tylko czy ilość występowania błędów w wersjach RE. Wg mnie te dyski przechodzą więcej testów. NIestety wczoraj nie udało mi się zakupić dysku - postanowiłem dopłacić do przetestowania kilku egzemplarzy, ale obsługa sklepu nie mogła zrobić tego odrazu - cóż muszę poczekać

Domyślnie

Ja w tej chwile w połowie drugiego cyklu testów. Wyniki pokrywają się idealnie, co oznacza, że z zupełnie dla mnie niezrozumiałych powodów egzemplarze różnią się m. sobą. Jak dokończę ten cykl przedstawię wyniki oraz zacznę kolejny, z przestawioną zworką na SATA II, przy tym (ostatnim mam nadzieję) cyklu, będę zwracał baczną uwagę na temperatury, mam jakieś dziwne wrażenia. Co do niby różnic w głośności głowic, to się przyzwyczaiłem i chyba nie ma aż tak dużych (jeśli w ogóle), ale dalej to obserwuję.

edit:
    Aha! Pojawił się cichy przydźwięk generowany przez kartę dźwiękową X-Fi (przy ustawionej najwyższej głośności). Może zasilacz już nie wyrabia.

Domyślnie

Wziąłem sobie do testów Samsunga 500 GB, model HD 502IJ
    http://www.samsung.com/pl/products/h...op/hd502ij.asp. Dysk całkiem szybki, ale łożyska w dziwny sposób chodzą - słychać pulsowanie. W ogóle sam dysk dziwnie startuje. A szkoda bo ten model, ma 330 GB talerze Także wybór chyba padnie jednak na Seagate.
    Załączone obrazki Załączone obrazki Najlepszy dysk twardy.-sam500giga.jpg  

pen_drive
    Gość

Domyślnie

a czy ktos moze cos powiedzieć o takim dysku WD5000AAKB 500GB 16MB cache
    Ostatnio edytowane przez gosik ; 23.Jul.2008 o 22:21

Domyślnie

Ja mogę powiedzieć. Dobry dysk.
    A może chcesz się dowiedzieć coś konkretnego? Musiał być zapytać, napisać o co Ci chodzi.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)