+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 25 z 26

Temat: pomocy z dyskami

Szeregowy karino3 ma szanse

Domyślnie pomocy z dyskami

Witam mam taki problem zmieniałem płytę na taką sama zdaje się że dobrze podłączyłem dyski jak są dwa podłączone to się uruchomi i na pierwszej planszy stanie i nie chce dalej ruszyć jak odłączę jeden a systemowy zostawię to to się uruchamia i jest oki gdzie popełniłem błąd i jeszcze jedno pytanie mam AMD Athlon XP 2500+ Thoroughbred a pokazuje mi 1,25 GHz
    w czym problem

Systemowy na mastera i na koniec taśmy, a ten drugi na slave bez zworki i na srodek tasmy (jesli podłanczam dwa dyski na jednej taśmie).

jak można inaczej i nie wykrywa mi stacji dyskietek

Młodszy chorąży Czarcik ma szanse Avatar Czarcik

Domyślnie

Jak jest ustawiony start systemu? Z którego dysku i jakie to dyski? W biosie wykrywa oba dyski? Czy na starej płycie działały tak podłączone?Załaduj ustawienia default w Biosie i wtedy spróbuj. Stację dobrze podłączyłeś? Jeżeli ją odwrotnie podłączyłeś to przy włączonym kompie powinna się świecić bez przerwy dioda w stacji. Jeżeli tak masz to odwróć taśmę o 180 st.
    Jak nie poradzisz sobie to podaj więcej szczegółów - jak płyta itp.
    Certum est, quia impossible est

Domyślnie

Proszę nie cytować bez potrzeby postów (cytat w całości, a post jest zaraz powyżej!). Twoja wypowiedź jest krótsza niż cytat!

płyta to epx EP-8rda3 to stara nowa to epx -8era 3+pro
    raczej mam dobrze podłączono może w biosie ale nie wiem co
    Ostatnio edytowane przez QuatPro ; 24.May.2008 o 12:15

Domyślnie

co nikt mi nie pomoże nie wiem jak sie poruszać w biosie i co tam ustawić

Domyślnie

Sprawdź czy w biosie widzi oba dyski ewentualnie czy przy starcie pokazuje je. Wejdź do biosu i poszukaj opcji "Boot Device) lub podobnej i ustaw tam start systemu z tego dysku na którym jest windows. Nie podać nic więcej bo na stronie Epox-a nie znalazłem opisu do płyty którą zresztą chyba błędnie podałeś bo takiej w ogóle nie ma jest taka:
    EP-8RDA3+PRO. Więcej informacji o biosie masz np tu: http://www.flashstar.pl/bios.

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Inne wersje są produkowane jako OEM'y dla innych producentów.

Domyślnie

czarcik jak podłącze 2 dyski krótsza taśma do płyty środkowa do dysku bez zworki to slave
    drugi na sam koniec ze zworką to masterur załączam kompa i pierwsza plansza i klops i do biosu nie wejdę odłączę dysk bez zworki slave uruchomi sie ładnie wchodzę do biosu i mam jeden dysk już 3 dni mnie szlak trafia boję wyjść do baru bo jak golnę to mogę go ze złości przez balkon zrzucić

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

czy na dysku slave opcja "slave" jest zaznaczona bez zworki ? jeśli masz możliwość ustawienia slave ze zworką to tak zrób , czasami dyski są źle rozpoznawalne bez zworki
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Domyślnie

dysk zaznaczony slave bez zworki próbowałem i ze zworką i też nic to nie dało nie mam już pomysłu czkam na pomysły

Domyślnie

zmień taśmę , kup nową albo pożycz jak masz możliwość , może być że masz walniętą taśmę , wyżej pisałeś że podłączasz krótszą końcówkę taśmy do płyty , tak nie powinno być , do płyty podłącza się dłuższy koniec taśmy i na jej końcach gdzie jest mniejszy odstęp między wtyczkami podłączasz dyski
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Domyślnie

kupiłem 3 taśmy podłączałem i dłuższymi końcówkami i też nic nie dało na tym jednym chodzi bardzo dobrze czy możliwe ze płyta

Domyślnie

sprawdź ten drugi dysk , podepnij go u kogoś znajomego na slave i zobaczysz czy będzie tak samo
    Pozdrawiam

Domyślnie

mam w domu 3 dysk sprawdzałem na slave i to samo

Domyślnie

Może to trochę uporządkujmy, bo ja osobiście się gubię:

1. Masz dwa kanały IDE na płycie tak?

2. Do jednego z nich podłączasz dwa dyski (jeden jako master, drugi jako slave) i jednego płyta/BIOS (etc.) nie rozpoznaje?
    a) do którego kanału?

3. Co jest podłączone do drugiego kanału IDE, jeśli takowy jest?

4. Podaj dokładne modele dysków.
    a) zrób zdjęcia tabliczki znamionowej dysków, jeśli możesz (tam gdzie opisane zworki).

W/g mnie trzeba ze zworkami popróbować, jeśli coś nie jest padnięte. Można startowy podpiąć na slave, a drugi na master w BIOS'ie i tak powinno się udać ustawić startowanie z dysku slave (D:, czy jaktam będzie opisany).

Domyślnie

dwa dyski na jednej taśmie podpięte jeden jako master, drugi jako slave) do taśmy
    wtyczka czarna master
    biała slave
    niebieska płyta IDE1i pokazuje plansze 1 i stanie
    odepnę wtyczkę białą slave i ruszy pięknie
    do drugiego kanału IDE podpięte nagrywarka i i si dyrom działają
    nie mam czym zrobić zdjęcia
    ale systemowy na master zworka na czwartym pinie
    slave pokazane jest bez zworki

Domyślnie

Jakich firm dyski - dokładne oznaczenia? I czy działały razem na poprzedniej płycie? Czyli każdy jeden sam na taśmie chodzi? Czy na którymś dysku nie ma takiej opcji "Non ATA compatibility slave"? Zachowanie przy starcie sugeruje, że albo coś źle podłączasz, albo dyski nie chcą ze sobą współpracować stąd moje pytania.

Domyślnie

na poprzedniej płycie epx chodziły na jednej taśmie obydwa pierwszy systemowy masteri drugi slawe poszedł zasilacz i siadła mi płyta kupiłem zasilacz płytę epx + i tak samo podłączam i kicha płyta powinna być dobra bo jeden pracuje jak mogę inaczej podłączyć dyski czy da sie ich podłączyć oddzielnie

Domyślnie

Ponowię pytanie by była jasność sytuacji: każdy z dysków działa jak jest jeden na taśmie czy tylko ten pierwszy? Skoro poszedł zasilacz to możliwe jest również uszkodzenie twardziela. Możesz spróbować w ramach sprawdzenia podłączyć dyski z napędami. Na pierwszej taśmie dysk z systemem na master i napęd na slave i na drugiej to samo.
    Czy w biosie są włączone opcje od kanałów IDE? Może masz wyłączony drugi napęd na pierwszym kanale IDE? Nie wiem jaki masz BIOS bo jak napisałem nie mogłem znaleźć opisu od tej płyty ale u mnie to wygląda tak jak pokazałem w załącznikach. W pierwszym w ramce nie powinno pisać "none". w drugim ta opcja powinna być ustawiona na "auto"
    Załączone obrazki Załączone obrazki pomocy z dyskami-bios_1_ide.jpg   pomocy z dyskami-bios_2_ide.jpg  

Domyślnie

No i jeszcze może poodpinać napędy z drugiego kanału i tam posprawdzać dyski. Prosiłbym o więcej systematyczności. Odpowiadasz na niektóre pytania. Jak mamy Ci z chęcią pomagać.

Zworka na czwartym pin'ie coś komuś wyjaśnia? Każdy model dysku ma inaczej... O to które końcówki taśmy IDE do czego podłączasz nikt nie pytał...

Dyski da się podłączyć samodzielnie! Odepnij ten, który był jako master i nawet bez zmieniania zworki płyta powinna go sobie rozpoznać, w najgorszym wypadku daj go na master lub single (stand alone). Jak napisał Czarcik, twardziel mógł przyklęknąć.

Domyślnie

Witam chłopaki gdzie mogę ściągnąć sterowniki do scsi/raid host controller , do EP-8RDApro

scaliłem

problem jest następujący mianowicie za każdym razem jak włączam kompa wyskakuje mi kreator dodawania sprzętu, jak patrze to mam wykrzyk żółtym kółku SCSI/RAID Host Controller w zakładce Kontrolery SCSI i RAID a jak daje kreator aktualizacji sprzętu i niby chwile szuka to na koniec pisze: wystąpił błąd podczas instalacji urządzenia
    Ostatnio edytowane przez QuatPro ; 26.May.2008 o 15:14 Powód: kilkanaści minut m. postami

Domyślnie

Poprzednia sprawa z dyskiem rozwiązana?

Potrzebujesz takiej pracy dysków w trybie RAID?

http://www.epox.com/USA/product.asp?ID=EP-8RDA3plusPRO

Heh, do tego modelu nie ma, ale możesz spokojnie szukać do jaknajpodobniejszego np. bez "PRO".

http://www.epox.com/USA/downloads.as...m=EP-8RDA3plus

Domyślnie

nie rozwiązana ale w menedżer urządzeń kontroler SCSI/RAID wykrzyknik żółtym kółku
    i może to jest ten problem

Domyślnie

Spróbuj tutaj:http://www.epox.com/USA/product.asp?id=EP-8RDA3plusPRO
    Do PRO nie ma ale jest do EP-8RDA3+
    Albo Google i EP-8RDA3+PRO+driver

Sorry QuatPro za dubla ale jak pisałem to twojego posta jeszcze nie było
    Tu znalazłem tą płytę:
    http://www.epox.ru/support/download/ep-8rda3plus-pro/
    Ostatnio edytowane przez Czarcik ; 27.May.2008 o 09:22

Domyślnie

Cytat Napisał karino3 Zobacz post
    nie rozwiązana ale w menedżer urządzeń kontroler SCSI/RAID wykrzyknik żółtym kółku
    i może to jest ten problem
    Nie sądzę.

Sprawdź, czy w BIOS'ie nie masz włączonej obsługi RAID? Albo zresetuj BIOS.

Domyślnie

Znalazłem opis płyty i spróbuję coś podpowiedzieć.
    Wchodzimy do biosu i: wybierasz opcję "1" - załącznik1.
    Potem opcja "2" -załącznik1. Tu powinieneś mieć listę urządzeń podpiętych do kanałów IDE załącznik2. Najeżdżasz na każdy i Enter i tam ustawiasz na "auto".
    Potem najeżdżasz na Advenced Bios Features (tego nie zaznaczyłem na załączniku 1- skleroza)
    Tu ustawiasz z którego urządzenia ma wystartować system załącznik 3:
    1 - ustaw Hard Disc - przyspieszy to start systemu
    2 - kolejność startu dysków
    3 - tu możesz wszystko wyłączyć ale nie musisz.
    Opcja 3 załącznik1 i enter załącznik4.
    Jeżeli nie korzystasz z funkcji RAID to zostaw wszystko jak na załączniku 5.
    Obrazki z biosu robiłem z manuala ze strony którą podałem wyżej. Mogą się trochę różnić od twojego BIOS-u, ale niewiele - zależy od wersji BIOS-ów tego z manuala i twojego, Konfiguracja RAID jest tam opisana. Pozdrawiam.
    Na którym dokładnie ekranie zatrzymuje się komp Co jest wtedy na ekranie Fotka by pomogła np. z komórkowca
    Załączone obrazki Załączone obrazki pomocy z dyskami-bios_0.jpg   pomocy z dyskami-bios_1.jpg   pomocy z dyskami-bios_2.jpg  

pomocy z dyskami-bios_3.jpg   pomocy z dyskami-bios_4.jpg  

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)