+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: porady uszkodzenie dysku ntfs struktura danych czy uszkodzenie fizyczne?

Szeregowy szuetam ma szanse

Domyślnie porady uszkodzenie dysku ntfs struktura danych czy uszkodzenie fizyczne?

Szukam porady kogoś kto ma doświadczenie w amatorskim raczej odzyskiwaniu danych.
    Miałem w laptopie dysk Toshiba 60 GB 2,5" MK6025GAS zainstalowany win xp na jednej dużej partycji ntfs. Zaczął mi się sypać a że miałem sesje i ważne dane na nim to wymieniłem dysk zainstalowałem nowy system i teraz dopiero zabieram się do próby uratowania. Konkrety:

Dysk: Toshiba 60 GB 2,5" MK6025GAS
    Partycje: jedna duża aktywna na cały dysk
    System plików: NTFS
    Problem: podłączam dysk w obudowie na USB do komputera, startuje normalnie, kiedy chce wykonać kopię większej ilości plików (zdjęć) kopiuje kilka plików i staje na jakimś i już się nie odzywa, coś tam kręci ale już się nie odezwie aż do ponownego odpięcia i podpięcia.
    Spostrzeżenia: Jest to tak na oko co dziesiąty plik który staram się odczytać.
    Jeśli raz nie udaje mi się odczytać danego pliku to kolejne 10 prób (odłączenie podłączenie dysku i próba ponownego otwarcia/kopiowania) nic nie zmienia.
    Nie potrafię stwierdzić czy raz otwarty plik otwiera się ponownie dalej bez problemów.
    Pytania: Jak bezpiecznie się tym zająć? Chce stracić jak najmniej danych.
    Wydaje mi się że może to być uszkodzenie fizyczne i wtedy raczej nie ma rady najlepiej jak najmniej dyskiem kręcić i spróbować na chybił trafił kopiować pliki które się jeszcze da.
    Ale jeśli to uszkodzenie struktury danych np ntfsu albo jakiś wirus który namieszał w plikach to trzeba by skopiować całość dysku żeby ew zdjęcia które mają tylko częściowe uszkodzenia odzyskać tylko jak to zrobić?
    Jak możliwie mało inwazyjnie stwierdzić czy to struktura danych nawala czy uszkodzenie fizyczne? Bo dalej poszukanie narzędzi jako tako sobie wyobrażam i raczej sobie poradzę.

Chorąży cu2re ma szanse Avatar cu2re

Domyślnie

najprosciej to wlacz skanowanie dysku z poziomu windows, cmd\chkdsk "dysk" albo moj komputer\wlasciwosci\narzedzia\
    ©u®E™

Redaktor Filon by A-men ma szanse Avatar Filon by A-men

Domyślnie

Dokładniej :
    chkdsk {litera dysku}: /F /R
    Pozdrawiam

Filon by A-men
    SAM440 (AmigaPPC klon) + AmigaOS 4.1 + Radeon

ORAZ PC
    CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Crosshair IV Formula | RAM: 4 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD6970 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021 | BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA

Zapraszam na zakupy WWW.ALT-COMPUTER.PL

Szeregowy szuetam ma szanse

Domyślnie

próbowałem zawiesza dysk i nie da się nic zrobić aż do ponownego jego podłączenia pozatym nie daje to żadnej informacji diagnostycznej poza tymi o których już pisałem (przynajmniej tak mi się wydaje)

Redaktor Filon by A-men ma szanse Avatar Filon by A-men

Domyślnie

HirenBootCD i HDDRegenerator.
    Pozdrawiam

Filon by A-men
    SAM440 (AmigaPPC klon) + AmigaOS 4.1 + Radeon

ORAZ PC
    CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Crosshair IV Formula | RAM: 4 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD6970 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021 | BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA

Zapraszam na zakupy WWW.ALT-COMPUTER.PL

Szeregowy kwachukwachu ma szanse Avatar kwachukwachu

Domyślnie

Spróbuj z Win PE 2.0
    (Jest na każdej płycie instalacyjnej Visty lub do pobrania z Download details: Windows Automated Installation Kit (AIK) )

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)