Witam
Przeszukałem internet i znalezłem ciekawy plik do pobraniaJestem ciekawy czy ktoś próbował na xpku tego nowego systemu plików dla pamięci przenośnych?
Poniżej link
exFAT Driver for Windows XP/2003 - Torrent Reactor NET
![]()
Witam
Przeszukałem internet i znalezłem ciekawy plik do pobraniaJestem ciekawy czy ktoś próbował na xpku tego nowego systemu plików dla pamięci przenośnych?
Poniżej link
exFAT Driver for Windows XP/2003 - Torrent Reactor NET
![]()
NEC ND 4571A@1.02BT+RPC1(Nówka z serwisu od 2008/02/25)
![]()
![]()
oraz GH20LS10@FL01(+riplock patch)
http://www.freetibet.org/
Pod Vistą SP1 jest już standardowym systemem plików dla pamięci przenośnych, wprowadzony po raz pierwszy w Windows CE 6.0, plusy tego systemu to, w stosunku do FAT32:
Max rozmiar dysku 16 exabajtów
Rozmiar jednostki alokacji do 2255 sektorów
Wzrost prędkości kasowania i alokacji dzięki dodaniu mapy wolnych obszarów
Wsparcie dla ponad 1000 plików w jednym katalogu
Obsługa Transaction-Safe FAT File System (TFAT) (opcjonalnie dostępne w WinCE)
Dodano parametry umożliwiające dostosowanie systemu plików do urządzenia
Minusy w stosunku do poprzedniej wersji FAT (FAT32):
Urządzenia obsługujące exFAT nie mogą pracować w trybie ReadyBoost
Niejasna sytuacja licencyjna, Microsoft opatentował część wcześniejszego systemu plików (punkt niejasny).
Tyle podała na szybko wiki a ja na szybko przetłumaczyłem. Nie wiedziałem że system ten dostępny jest również dla innych wersji Windows. Ogólnie ciekawe jak to się będzie zachowywało.
Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!
Tak na szybko, porównanie wydajności po formatowaniu tego samego pendrive'a - OCZ Diesel 8GB:
Ten po lewej to FAT32. Po prawej exFAT. Na razie wstrzymam się od komentarza. Z tego co się doczytałem do tej pory to ograniczenie do 4GB na plik nadal jest w tym systemie. Po drugie: exFAT nie jest obsługiwany przez Linuxa czy MacOS (nawet do odczytu). Po trzecie: nie jest wstecznie kompatybilny z FAT32 (do sprawdzenia).
Formatowanie z linii poleceń: format x: /FS:EXFAT
Ostatnio edytowane przez SoBal ; 15.Sep.2008 o 00:20
Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!
no ale chyba nie pod xpkiem?
Visty niemam ale z ciekawości szukałem czy ktoś przypadkiem nie wymyślił jak dodać obsługe pod starszym systemem i znalazłem ale niemam czym sformatować swojego pendrive'a ponieważ ponoć ten sposób pomaga jedynie w tym że taka pamięć czy pendrive staje sie obsługiwany pod xp czy 2003![]()
![]()
![]()
Niech się ktoś pochwali jak to działa na xp (o ile faktycznie działa)![]()
![]()
![]()
TakJest już exFAT dla widnowsa XP od MS i jak dla mnie to wielki klops
Po pierwsze trzeba odinstalować te samoróbkę do odczytu exFAT z Visty bo nie bedzie się dało formatować pamięci w tym systemie plików
Po drugie nie trwało to długo żeby dostać BSOD u mnie gdzie powodem jest sterownik tego systemu plików (załączam txt)
Ciekawe czy u innych też takie coś występuje
Reaasumując dałem sobie spokój i w pendrive wróciłem do poczciwego FATa (W trakcie BSOD próbowałem formatować dysk twardy 40 GB ale niebieski cud przerwał tą operację i już raczej próbować nie będe)
![]()
![]()
![]()
Zintegrowałem z instalką XP i odpaliłem na notku, od 9h śmiga aż miło.
Pozdrawiam
Filon by A-men
SAM440 (AmigaPPC klon) + AmigaOS 4.1 + Radeon
ORAZ PC
CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Crosshair IV Formula | RAM: 4 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD6970 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021
| BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA
Zapraszam na zakupy WWW.ALT-COMPUTER.PL
skoro pobawiłeś w to co mnie się już od dawna nie chcebo mam WU po instalacji to powiedz czy pojawia się dodatkowa opcja przy instalacji możliwość sformatowania partycji systemowej do instalacji jako exFAT?
podejrzewam że nie ale co tam Ty napewno rozwiejesz moje wątpliwości w tej sprawie
![]()
![]()
![]()
Nie sprawdzałem, formatowałem partycję rozszerzoną i puściłem pętlę kopiuj -> kasuj -> przywróć -> formatuj i abarot od nowa na 16 h żeby zobaczyć czy nie będzie przekłamań.
Test OK.
Będę stawiał system to spróbuję na exFAT.
Pozdrawiam
Filon by A-men
ORAZ PC
CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Crosshair IV Formula | RAM: 4 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD6970 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021
| BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA
Niewiem czy tak się daale tak apropo mojego BSOD wyczytałem na temat tego błedu że to mógłbyć błąd sterownika lub niekompatybilnego sprzętu i tak
owszem niby pokazuje się .sys odpowiedzialny za ten system plików ale ja próbowałem formatować dysk w tym formacie i jakoś mniej więcej w połowie formatowania dostałem BSOD więc niewiem może to przez to że chciałem sformatować HDD heh
W każdym razie drugi raz próbować nie będe bo niemam ochoty oglądać niebieskiego ekranu ale czy przypadkiem exFAT nie został stworzony dla pamięci flash tylko?
Druga sprawa po BSOD pendrive którego wcześniej sformatowałem na exFAT owszem był rozpoznawany przez system ale miał 0 miejsce wolne i niedało się przenieść danych na HDD jedynie skopiować co oznaczało że coś się uszkodziło jakieś dane i system plików zablokował modyfikacje danych na nim
EDIT:
Test mojego starego pendrive'a PQI Cool Drive U339 Pro 1 GB
Ostatnio edytowane przez lee99 ; 30.Jan.2009 o 10:21 Powód: dodano edit+3 zrzuty
![]()
![]()
Ile miała Patrycja, którą "formatowałeś" ?
Kurcze dzisiaj mi się wszystko z dupą kojarzy - kumpel żonę z Grecji przywiózł
Powiem tyle - fiu fiu fiu!
Pozdrawiam
Filon by A-men
ORAZ PC
jedna partycja rozszerzona (cały dysk) 40 GB (realne 37.2 GB) stary dysk taki mam mało był używany bo kupiłem go dawno w 2003 roku do przenoszenia danych od kumpli (niemiałem wtedy jeszcze netu u siebie) i był do 2006 w szufladzie mało używany.
Po wymianie płyty głównej i procesora podpięty na stałe (a aktualnie 3xHDD: 2xP 1xS)
![]()
![]()
![]()
u mnie po zainstalowaniu "latki" i restarcie okien opcja działa całkiem sprawnie ...sformatowałem w ten system PD 2 GB oraz 8 GB dziś jak czas pozwoli sprawdzę jak podziała to na 80 GB ... jak na razie nie zaobserwowałem żadnego BSOD'a :]
Dziewczyny są gorące jak pachy stoczniowca
posiadam: SAMSUNG Super Writemaster SH-S202N LS, DVD-ROM No Name x16, MATSHITA DB-RE UJ-220
U mnie łatka od MS nie sprawia żadnych porblemów.
Testy pendrive'a PQI Cool Drive U350 8GB z systemem plików FAT32, NTFS i exFAT
![]()
|| Intel Core 2 Duo E4500 || Gigabyte GA-EP35C-DS3R || Geil Ultra 2x1GB DDR2 800 || Seagate Barracuda 7200.10 250 GB SATA II ||
|| Samsung SH-S223F || Gainward GeForce 8600GT 256MB DDR3 GS GLH || Samsung SyncMaster 2243BW || Corsair CMPSU-450VXEU || Cooler Master Elite 334 ||
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)