+ Odpowiedz na ten temat
Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 1 2 3
Pokaż wyniki od 51 do 67 z 67

Temat: Nie moge zainstalowac WinXP na hp 550 ( dysk sata ) zle sterowniki

Szeregowy seph84 ma szanse

Domyślnie

Przy Viscie wyrzuca mi 0x0000004, z tego co wyczytałem, to najczęściej jest to wina Ramcy (czyli moje podejrzenie, że kretyni w sklepie źle włożyli kości, przestaje być bezpodstawne), ale może to być też chyba błąd sterownika.

Anyway - przeformatowałem z poziomu BIOSu dysk i spróbowałem użyć świeżej instalki XPka. niestety crashuje się po wybraniu instalacji. Partycje udało mi się utworzyć.

Nie leci W2K, nie leci XP, ani Vista ani Ubuntu (ten się ładuje, ładuje i restartuje), to ten ramiec będzie? Jak myślicie?

Młodszy chorąży Czarcik ma szanse Avatar Czarcik

Domyślnie

Ile masz ram-u i w ilu kościach? Jak dokładałeś ram to wyjmij tą dodatkową kość i sprawdź - niczym to nie grozi (gwarancja) bo do dodatkowej pamięci masz dostęp (klapka pod spodem lapka). Jeżeli dalej nic to jak jest na gwarancji to serwis.
    Ten lapek wymaga do XP min ServicePacka 2 - tzn. musi on być zintegrowany z instalką - bez niego instalka się wykłada - błędy STOP
    Pozdrawiam
    Certum est, quia impossible est

Szeregowy seph84 ma szanse

Domyślnie

Był problem hadware'owy. Coś z bankiem, coś z kością, whatevah - wymiana poszła. Nienawidzę sprzętu :p
    Dzięki wszystkim za pomoc. Tutorial działa i jest pierwsza klasa - linki do sterów jak na tacy, etc.

Pozdrawiam serdecznie

Szeregowy Patryk_hp zero jak zero

Domyślnie

Witam,

kupiłem wczoraj ten laptop :
    HP Compaq 550 Intel Celeron P550 1GB 160GB

oczywiście jest on bez systemu operacyjnego. Przy próbie instalacji XPsp3 pojawia mi się po wyborze języka coś takiego:

Failture! No IDE/ATAP Drivers found

a później coś takiego

c:\fdos\bin\key\us.key

i nie chce nic dalej pójść.

Próbowałem wiec zrobić bootowalną płytę i dołączyć sterowniki za pomocą nLite. Zintegrowałem sterowniki do chipset i do pamieci masowej i dalej nic. Jak było tak jest. Pewnie coś robie źle kiedy próbuje utworzyć nową płyte instalacyjną z windowsem xp. I tu sie pojawia moja wielka prośba. Mógłby mi ktoś napisać krok po kroku od momentu kiedy się integruje te sterowniki do płyty co należy zrobić? Czy te sterowniki chipset dodaje się w całości a te od pamięci masowej dodaje sie tylko jeden w txt? Te opisy i pomoc dla kolegów wyżej są bardzo pomocne ale ja jestem w tym sprawach kompletnie zielony.
    Bardzo proszę i z góry wielkie dzięki.

Redaktor Filon by A-men ma szanse Avatar Filon by A-men

Domyślnie

Zajrzyj tutaj.
    Pozdrawiam

Filon by A-men
    SAM440 (AmigaPPC klon) + AmigaOS 4.1 + Radeon

ORAZ PC
    CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Crosshair IV Formula | RAM: 4 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD6970 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021 | BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA

Zapraszam na zakupy WWW.ALT-COMPUTER.PL

Domyślnie

Dzięki wielkie za pomoc. Zainstalowałem ponownie płytę za pomocą nLite tak jak w opisie wyżej. Dodałem wszystkie sterowniki chipset w trybie txt, sterownik pamięci masowej dodałem w trybie pnp bo inaczej się nie da. Zgrałem i dalej jedno wielkie NIC. O co chodzi? Ręce mi już opadają....

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

tak z ciekawości zapytam , ten lapek jest nowy czy używany , jeśli nowy to czemu bez systemu ? jeśli używany to może ma walnięty HDD i dlatego nie daje się zainstalować system
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Domyślnie

Laptop jest nowy. Kupiłem go wczoraj w sklepie. Nie ma systemu operacyjnego bo po prostu producent umożliwił taką opcję do wgrania systemu samodzielnie.Nie chciałem kupować tego modelu z Vistą ponieważ ma za słabe parametry na ten system. A zamierzam go używać tylko w celach rozrywkowych a nie pod jakieś specjalistyczne rzeczy. Z tego co się zorientowałem to jedyne oprogramowanie wgrane w tym laptopie to FreeDOS. I jako ze ten laptop jest nowy to wątpię, żeby coś było w nim zepsute. Szukałem w sieci wcześniej i sporo ludzi miało takie problemy jak ja, wiec z tym modelem to chyba normalne.
    Zwyczajnie utkwiłem w jednym martwym punkcie i nie mogę ruszyć dalej bo nie wiem co sie dzieje. Ale dzięki za próbę pomocy.

Domyślnie

nie wiem czy to coś da ale spróbuj sformatować twardziela , może po formacie pójdzie
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Domyślnie

Musisz partycje na nowo zrobić.
    Pozdrawiam

Filon by A-men

ORAZ PC
    CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Crosshair IV Formula | RAM: 4 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD6970 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021 | BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA

Domyślnie

Ale jak to jest możliwe , że w fabrycznie nowym komputerze coś już na starcie jest zepsute. Problem mnie powoli przerasta. W każdym razie dzięki za wskazówki.

Domyślnie

dyski w nowych lapkach bez systemu nie są formatowane , pozostają do dyspozycji użytkownika aby sam decydował jak mają być "ułożone" , jeden chce mieć jedną partycję , drugi chce mieć kilka , dlatego potrzebny jest format u ustawienie partycji , wiele z tym roboty nie ma a zawsze pozostanie świadomość że mamy ład na dysku taki , jaki sami chcieliśmy , powodzenia
    Pozdrawiam

Szeregowy did3k zero jak zero

Domyślnie

Zgadzam sie z powyzsza wypowiedzia mialem pare takich przypadkow, biorac nawet zwykla reeinstalacje z win vista na xp. Zawsze dzialalo zczyszczenie dyskow ActiveKillDisk nawet w najszybszym procesie i tworzenie partycji od nowa. Jest jeszcze inna alternatywa w tym momencie bad sectory ktore w lapkach dosyc czesto daja o sobie znac, dlatego czasami mysle ze lepiej kupic juz z tym systemem zeby miec pewnosc ze twardziel jest na chodzie, a z drugiej strony jezeli dysk jest pukniety to trzeba po prostu reklamacje zlozyc a gdyby sie okazalo ze do pierwszych 2 tygodni o ile sie nie myle to wymiana albo kasa.

Szeregowy znok zero jak zero

Domyślnie

A co zrobić jeśli po zintegrowaniu płyty windows XP z SP3 oraz sterownikami wyskakuje mi błąd "iaStor.sys jest uszkodzony" (błąd ten pokazuje mi się w chwili gdy płyta jest już bootowana i wczyta trochę plików instalacyjnych)?

Szeregowy znok zero jak zero

Domyślnie

Cytat Napisał Filon by A-men Zobacz post
    Krok po kroku:

1. BIOS;
    2. Chipset;
    3. Audio;
    4. Grafika;
    5. Touchpad;
    6. WiFi:
    - Broadcom;
    - Intel;
    7. Bluetooth;
    8. LAN;
    9. HP Quick Launch Buttons.

Sterowniki do integracji z Windows (nLite).
    Korzystałem z Twoich sterowników, dla rozjaśnienia sytuacji.

Domyślnie

Jaką masz płytę główną?
    Z jaką prędkością nagrałeś płytę z Win?
    Pozdrawiam

Filon by A-men

ORAZ PC

Starszy sierżant ElfOnCd ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał Patryk_hp Zobacz post
    Nie chciałem kupować tego modelu z Vistą ponieważ ma za słabe parametry na ten system. A zamierzam go używać tylko w celach rozrywkowych a nie pod jakieś specjalistyczne rzeczy.
    XP jak najbardziej nadaje się tak samo do specjalistycznych zastosowań jak Vista czy Win7. Jest to jeden z niewielu, dobrze napisanych systemów przez M$. Droga Visty pokazała, że nie wszystko co piszą obecnie dobrze im wychodzi. Warty uwagi jest dopiero Win7 jako następca XP.

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 1 2 3

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)