+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 19 z 19

Temat: laptop techniczna sprawa

slonemil741974
    Gość

Exclamation laptop techniczna sprawa

mój problem dotyczy lapka podczas używania laptopa słychać jakieś dziwny trzask jakby od procesora na pewno słychać gdzieś z podzespołów a nie z głośników a podczas oglądania filmów gdy pojawi się to trzeszczenie na ten moment przycina mi się film co to może być nie dawno odebrałem lapka z naprawy była wymieniana nagrywarka a te trzaski tez zgłaszałem ale na tom usterkę nic mi nie napisali jak ktoś miał podobny problem to proszę o kontakt jest to asus z vistą i procesor intel core 2 duo 1,66

Chorąży dawidolo11 ma szanse Avatar dawidolo11

Domyślnie

ja też czasem słysze takie dziwne trzaski zazwyczaj przy uruchamianiu i wyłączaniu lapka,ale nie zauważyłem żeby film się w tym czasie przycinał
    to chyba nie wynika z uszkodzenia sprzętu ponieważ mój lapek od kiedy pamiętam wydawał takie dźwięki.
    cpu:Intel(R) Core(TM)2 Duo T5550 2x 1.83GHz, ram:3.0 GB DDR3,system: Microsoft Windows Vista Home Premium Edition, 32-bit, SP2,grafika:ATI Mobility Radeon HD 2600, VRAM 512mb ,stereo:panasonic SC-PT150(DVD) 5.1 330W,dysk:830GB,napęd:MATSHITA DVD-RAM UJ-860S ATA Device

Młodszy chorąży Czarcik ma szanse Avatar Czarcik

Domyślnie

Niektóre dyski twarde mają parkowane głowice, aby w razie wstrząsu nie uszkodzić talerzy, właśnie to parkowanie słychać jako taki trzask. Być może to jest przyczyna tych trzasków.
    Pozdrawiam
    Certum est, quia impossible est

slonemil741974
    Gość

Domyślnie

rozumiem ale ja za każdym razem gdy słyszę te trzaski i oglądam film do on mi się w tedy przycina nieraz te trzaski są nagminne co chwile a nieraz ze trzy dni ich nie słychać

slonemil741974
    Gość

Domyślnie

czy ktoś jeszcze ma może jakiś pomysł co to może być z góry dzięki

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

ciężko określić jak się tego nie słyszy , spróbuj to nagrać i wstaw jako załącznik w postaci mp3 , może jak ktoś tego posłucha to szybciej dostaniesz konkretną odpowiedź
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

slonemil741974
    Gość

Domyślnie

ciężko to nagrać bo bym musiał cały czas siedzieć przy lapku z palcem na klawiszu może mi się uda

slonemil741974
    Gość

Domyślnie

może ktoś coś jeszcze wie na ten temat

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Przetestuj dysk twardy - być może już zaczyna dogorywać...

V.I.P. twardy77 ma szanse Avatar twardy77

Domyślnie

podejrzewam że może to być parkowanie głowicy dysku jak pisał Czarcik i może powoduje to chwilową przerwę w dopływie danych. Znam to z ubuntu bo miał taki problem (oczywiście rozwiązanie znalazło się w kilka dni ). Trzeba sprawdzić jak często parkuje głowica; w ubuntum to jedno polecenie w windzie trzeba dostać się do programu S.M.A.R.T , za pomocą programiku coś znalazłem na necie ale wszystko płatne a demo nie pokazuje ilości parkowań, trzebaż by jeszcze pogrzebać, na dodatek to visa. Jest jeszcze możliwość odpalenia ubuntu z płyty i zapewne da się sprawdzić ile razy była parkowana głowica tu o tym pisze. Nie wiem tylko ile masz tego lapka i ile parkowań jest dopuszczalne na ten okres używanie. Możesz najwyżej odpalić lapka z płyty ubuntu sprawdzić liczbę parkowań, włączyć winde podziałać na niej trochę na przykład cały dzień,potem odpalić ponownie ubuuntu sprawdzić liczbę parkowań i wyliczyć ile przez dzień parowało. Wtedy będzie wiadomo czy winda nie parkuje zbyt często głowicy. uff mam nadzieje że nie namieszałem zbytnio jak by co sprostuje
    nie ma to jak
    Google search detective
    Piszę poprawnie po polsku.
    centrala ==> ASUS P5Q Deluxe procek ==> DualCore E2180 pamiątki ==> KINGMAX 2X 1GB DDR2 1066Mhz palnik ==> pionek DVR-215
    chłodnica ==> AURAS WAVE grafika ==>GF 250 GTS DK zasiłka ==> OCZ 500W SXS HDD ==> WD AAKS 250 GB

slonemil741974
    Gość

Domyślnie

TWARDY tego lapka mam krótko 3,5 miesiąca a dzieje się tak od początku,musiał byś mi to wytłumaczyć prościej jak to zrobić bo nie mam aż takiej bani na temat kąpa

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

tak se teraz przypomniałem że mój chrześniak ma takiego lapka jak ja tylko inny twardziel w nim siedzi , jak ostatnio u niego byłem to też się zdziwiłem że twardziel tak głośno chodzi , i tak jak pisze Twardy jest to parkowanie głowicy dysku , jak system coś odczytuje z dysku to przesuwa takie łapki po talerzach dysku , jak je zatrzymuje to słychać trzask czyli parkowanie głowicy , w zależności od dysku i producenta jest to mniej lub bardziej słyszalne , zawieszanie w twoim przypadku może być spowodowane( lub nie ) fabrycznym uszkodzeniem dysku lub upadkiem lapka na glebkę , tego nikt nie stwierdzi dopóki nie rozbierze dysku co stanowi jego zejście , jak się będzie tak dalej działo to dawaj do reklamacji z powodu trzasków w dysku i zacinania się kompa podczas oglądania filmów , innego wyjścia nie widzę
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Domyślnie

Poszukaj na stronie producenta dysku oprogramowania do zmiany jego parametrów - tylko ostrożnie z nim bo można nieźle przegiąć - tam da się ustawić wiele parametrów pracy. Sprawdź w zarządzaniu energią jaki jest czas wyłączania dysków twardych i zwiększ go, na zasilaniu z sieci. Sprawdź czy w bios-ie można wyłączyć S.M.A.R.T i przetestuj z wyłączonym i włączonym. Cięcie filmu to normalne jeżeli to jest to dysk musi znowu znaleźć to miejsce itp. Czy dysk pracuje w trybie AHCI?

slonemil741974
    Gość

Domyślnie

dzięki asterix za pomoc chyba trzeba będzie oddać go do serwisu ale jeszcze zapytam ciebie kolego ,,czarcik,, o co chodzi z tym trybem AHCI musisz mi to bardziej obrazowo wytłumaczyć bo słabo się znam na sprawach technicznych

Chorąży cu2re ma szanse Avatar cu2re
    ©u®E™

Domyślnie

Ściągnij oprogramowanie do testu dysku ze strony producenta dysku i przetestuj nim twardziela.
    W zasadzie podczas pracy głowice nie powinny być parkowane, tylko przy wyłączeniu dysku np. przez zarządzanie energią. Takie trzaski, mogą też świadczyć o uszkodzeniu. Jak nie ściągniesz oprogramowania to sprawdź dysk poleceniem chkdsk [dysk:] /X /F /R. To może trochę potrwać bo przełącznik /R wymusza test powierzchni w poszukiwaniu uszkodzonych sektorów.
    Podaj jaki to dokładnie lapek i jaki to dysk.
    Pozdrawiam

slonemil741974
    Gość

Domyślnie

to są dyski 1. generic-xd/sdmmc/ms/pro usb device 2. st9250827as ata device laptop to jest asus!

Domyślnie

Tu masz linka do oprogramowania do testu. Asus to ja wiem ale jaki? Model konkretny, wtedy będę mógł ściągnąć opis od niego itp.
    Pozdrawiam

slonemil741974
    Gość

Domyślnie

wiesz co to jest chyba jakiś składak nie mogłem znaleść na alegro tego lapka kupiłem go w madia mark ps. ,,szczęśliwego nowego roku,,

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)