Czy pendrive zeruje sie tak samo jak dysk twardy? Jak i czym to należy zrobić? W google od 5 godzin szukam i nic znaleźć nie potrafię.
Czy pendrive zeruje sie tak samo jak dysk twardy? Jak i czym to należy zrobić? W google od 5 godzin szukam i nic znaleźć nie potrafię.
Co rozumiesz pod pojęciem "zerować"? Można go normalnie sformatować ->Mój komputer-> wybierasz pędraka pojedynczym kliknięciem, żeby go tylko zaznaczyć potem PPM i wybierasz format.
Pozdrawiam
Certum est, quia impossible est
Co masz na myśli pod pojęciem zerowania? Low Level Format?
//Edit: zaspałem![]()
Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!
Chodzi mi o nadpisanie wszystkich sektorów, czyli też startowych gdzie zwykły format nie usunie szkodników. Chcę sobie kupić pendrive i planuję go wyzerować oraz sformatować dla bezpieczeństwa gdyby coś w nim siedziało (np ktoś oddał i później ja kupiłem). Nie mam na myśli low level formatu bo on szkodzi podobno, pogarsza wydajność i jest inwazyjny.
P.S. Chyba jednak low level format to nadpisywanie zerami. Jeśli to prawda to jakim sposobem usunąć wszystko z pendrive tak by mieć pewność że w jakiś sektorach rozruchowych itd nie siedzi jakiś szkodnik?
Ostatnio edytowane przez koszalek ; 07.Apr.2009 o 01:28
To o czym mówisz stosuje się raczej do dokładnego usunięcia danych tak aby nie dało się ich odzyskać. Sam format powinien załatwić sprawę pozytywnie z tym że nie zaznaczaj opcji "szybkie formatowanie". "Szkodniki" które są przenoszone przez pędraki najczęściej korzystają z autouruchamiania - czyli najlepiej wyłączyć tą opcję dla pędraków i nie otwierać ich podwójnym kliknięciem tylko albo korzystając z jakiegoś menedżera plików (np. Total Commander), albo PPW i otwórz. Aby wyłączyć autoodtwarzanie należy w kluczu: "HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curr entVersion\Policies\Explorer" jeśli robimy to dla konkretnego użytkownika, a jeśli chcemy globalnie to w kluczu: "HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\Cur rentVersion\Policies\Explorer dodajemy wartość DWORD (jeśli jest to modyfikujemy wartość): "NoDriveTypeAutorun" i nadajemy mu wartość:
0×1 lub 0×80 - wyłączenie autouruchamiania na dyskach nieznanego rodzaju
0×4 - wyłączenie autostartu na dyskach wymiennych
0×8 - wyłączenie autostartu na dyskach stałych
0×10 - wyłączenie autouruchamiania na dyskach sieciowych
0×20 - wyłączenie autouruchamiania na płytach CD
0×40 - wyłączenie autouruchamiania na ram-dyskach
0xFF - wyłączenie autouruchamianie na wszystkich nośnikach
Aby połączyć typy nośników na których chcemy wyłączyć autouruchamianie należy zsumować wartości dla tych nośników hexadecymalnie. Np. 5D wyłącza autostart na wszystkich nośnikach za wyjątkiem płyt CD.
Pozdrawiam
Dzięki za poradnik. Ale w sektorach rozruchowych może coś siedzieć (format tego nie załatwia) i zainfekować kompa gdybym np linuksa/windowsa chciał postawić na pendrive.
HDDGURU: HDD Low Level Format Tool
tutu wyżej pomoże![]()
![]()
![]()
NEC ND 4571A@1.02BT+RPC1(Nówka z serwisu od 2008/02/25)
![]()
![]()
oraz GH20LS10@FL01(+riplock patch)
http://www.freetibet.org/
Również w dziale pliki![]()
Pozdrawiam
Filon by A-men
SAM440 (AmigaPPC klon) + AmigaOS 4.1 + Radeon
ORAZ PC
CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Crosshair IV Formula | RAM: 4 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD6970 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021
| BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA
Zapraszam na zakupy WWW.ALT-COMPUTER.PL
Ale low level format jest podobno szkodliwy bardzo- wszyscy to odradzają. Tylko taki jest sposób by usunąć wszystko z pendrive tak by mieć pewność że w jakiś sektorach rozruchowych itd nie siedzi jakiś szkodnik?
A niby dla czego jest szkodliwy i kto odradza![]()
Pozdrawiam
Filon by A-men
SAM440 (AmigaPPC klon) + AmigaOS 4.1 + Radeon
ORAZ PC
CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Crosshair IV Formula | RAM: 4 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD6970 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021
| BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA
Zapraszam na zakupy WWW.ALT-COMPUTER.PL
Teoretycznie przy niektórych dyskach twardych istnieje ryzyko uszkodzenia - szczególnie jeżeli posługujemy się softem innym niż producenta, albo korzystamy z polecenia BIOS-u (kiedyś były takie...) - chodzi o to że tak do końca to nie ma pełnej specyfikacji standardu IDE tzn. producenci czasami mogą pod pewnymi wyprowadzeniami ("nóżkami" złącza) podpinać swoje własne funkcje itp. i stąd to ryzyko. W przypadku pędraków itp. nie spotkałem się jeszcze z przypadkiem, że taka operacja zaszkodziła nośnikowi.
Pozdrawiam
Na forach różnych czytałem wypowiedzi że sprzęt jest później mniej wydajny.
A może lepiej, by nie ryzykować, normalnie sformatować i tylko usunąć MBR jakimś programem? Wystarczy to? Oprócz MBR co by jeszcze trzeba było usunąć?
P.S. A taki pendrive np prosto ze sklepu chyba nie ma systemu plików? A jeśli nie ma to nie ma MBR chyba, nie ma też danych? Zdarzały sie dyski z niespodzianką w (chyba) MBR nowe ze sklepu podobno, ale czy takie musiały mieć system plików już zrobiony? Kupując nawet nowy nośnik danych warto być ostrożnym tak mi sie wydaje. Kolega kupił kiedyś nowy dysk i programem do odzyskiwanai danych odzyskał dane świadczące o tym że ktoś sobie ten dysk miał już w domu i oddał do sklepu, a kolega go kupił później(takie wypożyczanie jest na porządku dziennym).
Ostatnio edytowane przez koszalek ; 07.Apr.2009 o 15:03
Spadek wydajności? Raczej mało możliwe w przypadku pędraka - dysk owszem, ale tu chodzi o tak zwany "przeplot" czyli co ile obrotów talerza głowica ma odczytywać dane. Poza tym dyski IDE i SATA mają zintegrowany ze sobą kontroler, który zapewnia poprawną komunikację z kompem (w przeciwieństwie do dysków SCSI), oraz np. w obecnych dyskach jest wybór trybu pracy: cicha, wydajna, lub domyślna (taka pół na pół) w niektórych płytach głównych istnieje możliwość przełączenia tego trybu pracy w BIOS-ie, w pozostałych można posłużyć się softem producenta dysku.
Powiem szczerze że już dawno nie słyszałem o nowym "robaku" który by atakował MBR. Z reguły każdy antyvir jest w stanie zneutralizować takie zagrożenie.
Pozdrawiam
Przeplot sie modyfikuje na gorszy?dysk owszem, ale tu chodzi o tak zwany "przeplot" czyli co ile obrotów talerza głowica ma odczytywać dane.
Jak się nie wie jaki jest optymalny to można ustawić inny i w efekcie mamy zwolnienie odczytu/zapisu. Np. Jeżeli dysk ma 10000 obr/min to głowica nie może czytać jednym ciągiem sektorów (nie nadąża) i w efekcie może się "zapychać" (to tak w dużym uproszczeniu). Chodzi o to aby głowica czytała dane bez przerw wtedy dysk działa najszybciej. Niektóre softy do niskiego formatu robią test i same ustawiają odpowiedni przeplot. Dzisiaj to raczej już nieaktualne bo nowoczesne dyski same to określają i nie pozwalają zmienić.
Pozdrawiam
A czy po usunięciu MBR pendrive na pewno będzie dalej użyteczny? Bo niektórzy sugerowali mi że może być bezużyteczny już.
Do wyczyszczenia MBR pomyślałem by użyć programu MBRtool i później tylko format i może by wystarczyło?
Chyba że wyzerować.
Który z tych programów najlepszy do wyzerowania?
1. HDD Wipe Tool
HDDGURU: HDD Wipe Tool
2. HDD Low Level Format Tool
HDDGURU: HDD Low Level Format Tool
Jaka jest różnica pomiędzy tymi dwoma pierwszymi?
3. Active@ Kill Disk
Active@ Kill Disk Hard Drive Eraser. Low Level Format.
4. HP USB Disk Storage Format Tool
5. Victoria 4.3
Podobno te niżej też zerują, ale wg opisów nie zerują.
6. Eraser
7. Paragon Disk Wiper
Paragon Disk Wiper 8.5 Professional - Download - INSTALKI.pl
To po prostu nadpisuje zerami czy jakoś mocno ingeruje w nośnik?
Ostatnio edytowane przez koszalek ; 07.Apr.2009 o 22:53
Musisz dokładnie sprawdzić specyfikację pędraka - niektórzy producenci robią małe "oszustwo", które polega na tym że jest wgrany soft na pędraka który kompresuje dane, aby zwiększyć jego pojemność, podobnie jest z pędrakami które szyfrują dane - część z nich też robi to przy pomocy softu i jak go usuniesz to tracisz te możliwości, ale w większości pędraków spokojnie można robić wszystko co się podoba.
Pozdrawiam
Pendrajwem tym jest PQI COOLDRIVE U339 4GB, posiada on 2 partycje gdzie na jednej są jakieś pierdoły wgrane przez producenta, które większość ludzi podobno usuwa bo jest to zbędne. Czy można tu uzyć programu Active@Kill disk? Zerując programem Active@Kill disk, partycje te znikną i dane też wraz z MBR i innymi i będę mógł sobie później sformatować na fat 32?
trzeba było poszukać na necie i trzeba było od razu powiedzieć o co chodzi
zaraz Ci wrzucę formater ech ;( zamieszania rześ narobił tylko moment
EDIT:
w załączniku oryginalny formatter od PQI nim usuniesz tą małą partycję na której siedzi programik jak dla mnie bardzo fajny bo go używam ale jak tobie zbędny to zrób delete i już
ech niestety niemoge tego załączyć ciekawe czemu
w takim razie link do rapida plosiem
RapidShare Webhosting + Webspace
PS-trzeba było od razu mówić o co lotto a nie takie podchody robić
poza tym zdaje się na tym forum jest mój wątek na ten temat niom w każdym razie podobny temat PQI gdzie ten formater jest załączony "chyba"![]()
Ostatnio edytowane przez lee99 ; 10.Apr.2009 o 21:26 Powód: dodano edit
NEC ND 4571A@1.02BT+RPC1(Nówka z serwisu od 2008/02/25)
![]()
![]()
oraz GH20LS10@FL01(+riplock patch)
http://www.freetibet.org/
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)