Jak myślicie, czy dedykowany kontroler Adaptec AAR-1220SA, z dwoma portami SATA2 (RAID 0, 1, 5), jest wydajniejszy od wbudowanego w płytę główną Gigabyte EP43-DS3L?
Kontroler Adaptec AAR-1220SA PCX x1
Kontroler wbudowany na płycie Gigabyte EP43-DS3L
Jak myślicie, czy dedykowany kontroler Adaptec AAR-1220SA, z dwoma portami SATA2 (RAID 0, 1, 5), jest wydajniejszy od wbudowanego w płytę główną Gigabyte EP43-DS3L?
Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!
Trzeba by zrobić testy i porównać. Nie wydaje mi się aby był wydajniejszy - jest to kolejne urządzenie, które wymaga swoich sterowników itp. Przyjrzyj się schematowi blokowemu płyty i porównaj jak komunikuje się kontroler zintegrowany, a jak ten podpięty do PCIe. Może się okazać że "po drodze" są tzw. "wąskie gardła" czyli elementy o mniejszej przepustowości lub pracujące z niższą częstotliwością - po prostu wolniejsze - czyli nawet dołożenie szybszego kontrolera może niewiele dać, albo wręcz spowolnić.
I zależeć to będzie nie tylko od tego kontrolera co w dużej mierze od płyty głównej. Jak masz możliwość to zrób test na tym samym dysku twardym. Jedyne co przemawiałoby za takim kontrolerem to obsługa RAID
Pozdrawiam
Certum est, quia impossible est
Testy już są, właśnie je opisuje, ale ciekaw jestem jaka jest 'obiegowa' opinia![]()
Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!
Moja jest taka, że "nie wierz gębie puki nie położysz na zębie" - wszystko trzeba sprawdzić w praktyce. W tym przypadku za dużo zależy od płyty głównej aby powiedzieć że dołożenie takiego kontrolera przyspieszy (no chyba że mamy na płycie SATA 1), spowolni, czy nie zmieni szybkości. Wydaje się że im bardziej rozbudowana płyta główna - więcej "bajerów" typu wszelkiego rodzaju kart itp - tym takie dokładanie nie ma sensu. Myślę tak ponieważ im więcej urządzeń na płycie głównej tym więcej zajęte przerwań przestrzeni adresowej itp. - łatwiej o konflikt sprzętowy z innym urządzeniem, więcej sterowników musi być wczytane przy starcie systemu itd.
Czekam na testy
Pozdrawiam
NEC ND 4571A@1.02BT+RPC1(Nówka z serwisu od 2008/02/25)
![]()
![]()
oraz GH20LS10@FL01(+riplock patch)
http://www.freetibet.org/
Z moich doświadczeń mogę stwierdzić, że zintegrowane z mobo kontrolery są w większości wypadków mniej wydajne niż kontroler na PCX.
Ponadto na chipsecie Intela występują problemy ze "znikającymi" macierzami RAID, lub ich częścią.
Intel wie o tym doskonale (od czasu ICH8 bodajże) ale do dziś nic w tej sprawie nie zrobił.
Pozdrawiam
Filon by A-men
SAM440 (AmigaPPC klon) + AmigaOS 4.1 + Radeon
ORAZ PC
CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Crosshair IV Formula | RAM: 4 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD6970 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021
| BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA
Zapraszam na zakupy WWW.ALT-COMPUTER.PL
No i co z tymi testami?
Ogólnie wyszło, że jest pewien problem. Mianowicie - wydajność jednego dysku podłączonego do tego kontrolera, jest taka sama jak dwóch w trybie RAID 0 na tym samym kontrolerze.
Wydajnośc kontrolera= -10MB/s w stosunku do kontrolera na płycie. Więcej jak tylko obrobię się z dwoma innymi testami.
Czyli miałem rację....
Oczywiście w tym przypadku. Podejrzewam że może kontroler niespecjalny?
Pozdrawiam
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)