A mobo masz z SATA-I?
A mobo masz z SATA-I?
Pozdrawiam
Filon by A-men
SAM440 (AmigaPPC klon) + AmigaOS 4.1 + Radeon
ORAZ PC
CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Crosshair IV Formula | RAM: 4 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD6970 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021
| BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA
Zapraszam na zakupy WWW.ALT-COMPUTER.PL
taki ten stary seagate miał obok kabli włożoną zworkę jak zauwazyłem
przy wyciąganiu tego dysku
co do tego veryfing DMI pool data... przy starcie kompa to już skumałem
jak instalowałem windowsa to miałem resztę dysków odpiętą potem podpiąłem te dwa stare dyski a teraz przy starcie z komputera z płytki cd i ponownym restarcie komputer usiłował startować ze starego dysku pata master a tam nie ma żadnych sektorów startowych
więc wszedłem do biosu i zmieniłem na nowo opcję zmieniając priorytet i na pierwszym miejscu dałem Ch2 - SATA potem reszta następnie restart i koniec z problemem DMI
Natomiast skąd ten pomysł o zworkach do dyskuŚciągnąłem sobie plik pdf ze strony samsunga odnośnie instalacji dysku i tam takie coś było że trzeba jakoś gdzieś zworkę ustawić a nawet nie zobaczyłem dokładnie na etykietę tego dysku czy faktycznie czy nie
Tyle że ten plik jest dość stary bo z 2006 roku więc może od tego czasu "coś" się zmieniło...
No i tak hd tune pod windowsem trochę inaczej "widzi" ten nowy dysk tzn. widzi go jako SATA II ale sterownik pod windosem jest tak ustawiony aby to bios płyty głównej dobrał prędkość i faktycznie prędkość jest SATA I
Seagate'a hd tune wykrywał nie jako SATA II a SATA I nie wstępie
Reasumując chyba nie ma co myśleć o zworkach i dać sobie z tym spokój![]()
![]()
Ostatnio edytowane przez lee99 ; 21.Sep.2010 o 04:43 Powód: scalono dwa posty
NEC ND 4571A@1.02BT+RPC1(Nówka z serwisu od 2008/02/25)
![]()
![]()
oraz GH20LS10@FL01(+riplock patch)
http://www.freetibet.org/
Ustawiasz tą zworkę w Samsungach jeśli nie chcą bootować po podłączeniu do SATA-I.
Pozdrawiam
Filon by A-men
ORAZ PC
CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Crosshair IV Formula | RAM: 4 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD6970 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021
| BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA
![]()
![]()
Nie, jak system na nim zainstalowany nie startuje.
Pozdrawiam
Filon by A-men
ORAZ PC
tak myślałem tylko chciałem się upewnić hmmm...
no to nie wiem zostawić tak jak jest![]()
po dwóch dniach pracy/instalacji łatek softu zaczęło pojawiać się takie coś
nie można załadować sterowników: atapi, pciide
czasem szczególnie przy restarcie/ach na chwilę bootscreen poradzi zamarznąć przy odpaleniu normalnym "na zimno" takie cuś nie występuje ale i tak w dzienniku zdarzeń pojawia się informacja o tym
koniec końców system i tak się odpala i nie ma innych kłopotów (czytaj żadnym BSOD)
PS-załączam zrzut ze skanowania![]()
![]()
![]()
Ustawiasz tą zworkę w Samsungach jeśli nie chcą bootować po podłączeniu do SATA-I.
Tak wiem o tym... na razie miałem od września dwa dziwne zachowania i to stosunkowo nie dawno raz dostałem w smarcie C7 Ultra ATA CRC Error Rate=1
Wtedy nie wykryło ani nagrywarki ani dysku a drugi raz po wykonaniu chkdsk po ponownym uruchomieniu (bardzo szybkim) poznikały mi saty ale ustawiłem a raczej przestawiłem... po ponownym odpaleniu i chodzi
Podejrzewam że to wina właśnie braku zworki ale komputerek też już swoje ma
Pozdro
![]()
![]()
I dzisiaj mam potwierdzone chyba takie coś
Jeżeli wykonam chkdsk c: czy to po ponownym uruchomieniu czy z konsoli odzyskiwania z dysku c: to po "szybkim" exit'cie znikają saty ponowne uruchomienie ponowne uruchomienie.... 1...2...3... u SATY są nawet dzisiaj nie musiałem przestawiać dysku na pozycję nr 1 w biosie
To jest chyba dowód na problem z sata 2 - ktoś może potwierdzić
![]()
![]()
![]()
przeskanowałem tą partycję i hd tune znalazł dodatkowo 7 błędów hmmm...
@up
jakiś nowy rodzaj spamer? nie dość że w kilku miejscach co chwila to nie bardzo chyba na temat :]
EOT
Dziewczyny są gorące jak pachy stoczniowca
posiadam: SAMSUNG Super Writemaster SH-S202N LS, DVD-ROM No Name x16, MATSHITA DB-RE UJ-220
oczywiście również zwiększyła się ilość w smarcie w jednym parametrze
dwa ostrzeżenia , to jest trzecie , kolejny ban na stałe , proponuję poczytać regulamin
Ostatnio edytowane przez asterix ; 09.May.2011 o 20:45
A ja dziś, po trzech tygodniach nieużywania, podłączyłem swój dysk zewnętrzny i nic...
fdisk widzi dysk, ale chce wykonać ponowną inicjację. Podłączając przez SATA - to samo. Wolałbym nie tracić danych, więc próbuję odzyskać partycje. Była jedna mała ext2 i duża NTFS.
Na razie skanuję Testdisk'iem. Zobaczymy co zdziała.
Nie do końca pamiętam jak i gdzie go ostatnio używałem, może odłączyłem w czasie pracy albo coś (staram się usuwać bezpiecznie, ale różnie to bywa), bo trochę dziwna awaria.
Mobo: Abit IP35 CPU: Intel Q8300 3,2GHz GPU: Palit HD4850 Sonic 765/1090 RAM: Corsair+Patriot 6GB
SSD: ADATA S596 Turbo 64GB HDD: SAMSUNG HD501LJ + HM500JI DVD: SAMSUNG SH-S182D Zasilacz: Chieftec 450W fanswap
OS: Windows 7 LCD: Benq G2420HDBL Mysz: Logitech MX518 Dźwięk: Asus Xonar DX + Microlab SOLO6C + Sennheiser HD555
podłączałeś do sata dysk bezpośrednio bez obudowy ?
nie ma to jak
Google search detective
Piszę poprawnie po polsku.
centrala ==> ASUS P5Q Deluxe procek ==> DualCore E2180 pamiątki ==> KINGMAX 2X 1GB DDR2 1066Mhz palnik ==> pionek DVR-215
chłodnica ==> AURAS WAVE grafika ==>GF 250 GTS DK zasiłka ==> OCZ 500W SXS HDD ==> WD AAKS 250 GB
ja mam z moją Tośką PA4092E-1HB5 na USB 2.0 od czasu do czasu ten sam myk , próbuję zamknąć bezpiecznie ale mam komunikat że urządzenie jest jeszcze używane przez jakąś aplikację , oczywiście nic takiego nie ma miejsca i wyciągam USB na żywca , na szczęście nic się nie dzieje i Tosia żyje do dzisiaj![]()
Pozdrawiam
Asus Sabertooth 990FXAMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz
+ Thermaltake liquid cooling
![]()
DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9
Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E
![]()
Muza SB Platinum
HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500
Cooler Master HAF 932
![]()
Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3
Oczywiście, tak jak wcześniej pisałem, od razu spróbowałem przez SATA, lecz nic to nie zmieniło.
Tymczasem wczoraj przeskanowałem dysk Testdisk'iem, trwało to z 2 godziny i jedynie była partycja linuxowa i jakieś uszkodzone 10GB.
Spróbowałem więc następny program - DMDE, który od razu wykrył na nieprzydzielonej przestrzeni kilka woluminów, w tym całą partycję NTFS, którą się dało otworzyć, lub stworzyć z tego partycję. Stworzyłem z tego partycję i dysk w raz z zawartością pokazał się w exploratorze. Partycję ext2 sobię daruję, nie było tam nic ważnego.
Ogólnie w DMDE nadal widać chaos i są tam pozostałości chyba po wszystkich partycjach, jakie były na tym dysku (a trochę tym żonglowałem swego czasu), więc jutro biorę od kumpla dysk 1TB, na który zgram sobie dane i chyba zrobię low-level format. Czy to wyczyści MBR, czy gdzie to są przechowywane te informacje o partycjach?
Na odzyskanym dysku znalazłem parę uszkodzonych zdjęć, ale podejrzewam, że może być inna przyczyna ich uszkodzenia. Error scan w HDTune nie pokazuje żadnych błędów, SMART też w porządku.
Co do odłączania w trakcie pracy, to tylko tak spekuluję, bo nie mam pojęcia jak ostatnio go odłączyłem. Raczej spodziewałbym się z tego powodu uszkodzonych plików, nie partycji.
Mobo: Abit IP35 CPU: Intel Q8300 3,2GHz GPU: Palit HD4850 Sonic 765/1090 RAM: Corsair+Patriot 6GB
SSD: ADATA S596 Turbo 64GB HDD: SAMSUNG HD501LJ + HM500JI DVD: SAMSUNG SH-S182D Zasilacz: Chieftec 450W fanswap
OS: Windows 7 LCD: Benq G2420HDBL Mysz: Logitech MX518 Dźwięk: Asus Xonar DX + Microlab SOLO6C + Sennheiser HD555
Mi tak padła elektronika w wd pasporcie wyciągałem bez bezpiecznego usuwania i któregoś dnia nie włączył się więcej. Kupiłem zewnętrzną obudowę (z esata by mieć większą uniwersalność) rozprułem umarlaka przepiłem i działa do dziś, może i się zużył ale profilaktycznie musowa bezpiecznie i 2 pendriwie tak też załatwiłem![]()
nie ma to jak
Google search detective
Piszę poprawnie po polsku.
centrala ==> ASUS P5Q Deluxe procek ==> DualCore E2180 pamiątki ==> KINGMAX 2X 1GB DDR2 1066Mhz palnik ==> pionek DVR-215
chłodnica ==> AURAS WAVE grafika ==>GF 250 GTS DK zasiłka ==> OCZ 500W SXS HDD ==> WD AAKS 250 GB
Teraz zauważyłem, że SMART jednak nie taki w porządku.
Ultra DMA CRC Error ma chyba związek z połączeniem. Może to moja tania obudowa zawiniła (jest podpięty przez USB teraz).
A Calibration Retry Count nie wiem. Kwalifikuje się to na gwarancję?
Pożyczyłem też dysk od kumpla, wchodzę w SMART'a, a tu:
No ja już nie mogę z tymi dyskami.
Ale jakoś mnie to nie dziwi, w końcu to Barracuda 7200.12 1TB w wersji zewnętrzej: Seagate GoFlex Desk.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)