+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Temat: Samsung G3 Station

Szeregowy wesoly99 zero jak zero

Question Samsung G3 Station

Witam serdecznie,
    jestem tutaj pierwszy raz i mam nadzieję, że czytelnie przedstawię mój problem. Dotychczas byłem szczęśliwym posiadaczem zewnętrznego dysku twardego Samsung G3 Station (1TB). Posiadam na nim bardzo istotne dla mojej pracy dane! Tymczasem w ostatnich dniach nie mogę się zupełne do niego dostać.
    Na moim kompie (Windows XP Home Ed.). Dysk jest wykrywany jako podłączone urządzenie zewnętrzne i nawet włącza się autoodtwarzanie - ale na tym koniec - brak nawet proponowanych przez Windows akcji jak to było dotychczas. W Windows Explorer dysk jest widoczny - jednak bez wskazania jego parametrów a próby jego odpalenia kończą się zawieszeniem tego programu - po dłuższej chwili przetwarzania danych. Total Commander informuje po chwili namysłu, że dysku nie odnaleziono. Równocześnie oprogramowanie Samsung do tworzenia kopi bezpieczeństwa informuje, że dysk ma 55% wolnego miejsca ale także nie może się z nim połączyć. Jedyne co potrafię zrobić to podłączyć i odłączyć ten dysk jako urządzenie zewnętrzne.
    Na innym kompie (Windows 7) dysk analogicznie jest wykrywany przez system i identyfikowany właściwie (Samsung ...). Niestety próby dostania się do treści na nim zawartych kończą się informacją, że praca z dyskiem wymaga jego sformatowania i czy wyrażam na to zgodę.

Mam nadzieję, że jasno opisałem problem - może trochę mało fachowo ale jestem totalnym laikiem w tych sprawach. Bardzo proszę o pomoc. Informacje zawarte na tym dysku są kluczowe dla mojej pracy. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
    wesoly99

Redaktor Filon by A-men ma szanse Avatar Filon by A-men

Domyślnie

Kiedyś sobie poradziłem w ten sposób, że wyjąłem dysk z obudowy i podłączyłem bezpośrednio pod komputer.

Na początek spróbowałbym jednak odinstalować oprogramowanie urządzenia i (po wypięciu dysku z USB a następnie restarcie) użyłbym programu USBDeView x32 i x64 (polska lokalizacja) do wywalenia z systemu jakichkolwiek pozostałości po tym urządzeniu.
    Następnie instalacja softu i podpięcie sprzętu*

*) Instrukcja powinna podawać kolejność, najczęściej najpierw instalujemy soft a dopiero gdy setup prosi (vide drukarki USB i kamery z własnym softem) podłączamy sprzęt. Oczywiście mogą być odstępstwa od tej reguły.
    Pozdrawiam

Filon by A-men
    SAM440 (AmigaPPC klon) + AmigaOS 4.1 + Radeon

ORAZ PC
    CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Crosshair IV Formula | RAM: 4 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD6970 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021 | BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA

Zapraszam na zakupy WWW.ALT-COMPUTER.PL

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)