Witam serdecznie,
jestem tutaj pierwszy raz i mam nadzieję, że czytelnie przedstawię mój problem. Dotychczas byłem szczęśliwym posiadaczem zewnętrznego dysku twardego Samsung G3 Station (1TB). Posiadam na nim bardzo istotne dla mojej pracy dane! Tymczasem w ostatnich dniach nie mogę się zupełne do niego dostać.
Na moim kompie (Windows XP Home Ed.). Dysk jest wykrywany jako podłączone urządzenie zewnętrzne i nawet włącza się autoodtwarzanie - ale na tym koniec - brak nawet proponowanych przez Windows akcji jak to było dotychczas. W Windows Explorer dysk jest widoczny - jednak bez wskazania jego parametrów a próby jego odpalenia kończą się zawieszeniem tego programu - po dłuższej chwili przetwarzania danych. Total Commander informuje po chwili namysłu, że dysku nie odnaleziono. Równocześnie oprogramowanie Samsung do tworzenia kopi bezpieczeństwa informuje, że dysk ma 55% wolnego miejsca ale także nie może się z nim połączyć. Jedyne co potrafię zrobić to podłączyć i odłączyć ten dysk jako urządzenie zewnętrzne.
Na innym kompie (Windows 7) dysk analogicznie jest wykrywany przez system i identyfikowany właściwie (Samsung ...). Niestety próby dostania się do treści na nim zawartych kończą się informacją, że praca z dyskiem wymaga jego sformatowania i czy wyrażam na to zgodę.
Mam nadzieję, że jasno opisałem problem - może trochę mało fachowo ale jestem totalnym laikiem w tych sprawach. Bardzo proszę o pomoc. Informacje zawarte na tym dysku są kluczowe dla mojej pracy. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

LinkBack URL
About LinkBacks
Odpowiedź z Cytatem