Witam,
Opisze z góry całą sytuację od kiedy mi się zaczął pojawiać komunikat SMART Failure Predicted on Hard Disk. Mianowicie pewnego dnia zostawiłem laptopa włączonego na baterii i ściągałem jakiś tam film. Wyszedłem z domu i wróciłem po jakimś czasie, bateria się rozładowała co spowodowało wyłączenie laptopa. Uruchomiłem go i oto co zobaczyłem od razu po uruchomieniu:
Wcisnąłem F1 i dysk nagle zaczął jakby gorzej pracować, przy ładowaniu systemu odczułem przycinanie się kursora itp. Poszukałem trochę po googlach i uzyskałem troche informacji na temat tego komunikatu, które niezbyt mnie zadowalają. Głównie wszędzie piszą, że dysk do wymiany lecz jest to dość spory koszt więc chciałbym go "naprawić".SMART Failure Predicted on Hard Disk 0: WDC WD3200BEVT -222CT
WARNING: Immediately back-up your data and replace your hard disk drive. A failure may be imminent.
Press F1 to Continue.
Odwiedziłem stronę WD i odnalazłem program do diagnostyki dysku (działający w DOS, link) lecz on w ogóle nie działa, wyskakuje komunikat:
Stwierdziłem, że zrobię test dysku program HD Tune, lecz nie znam się w ogóle na tym programie więc liczę na waszą pomoc. Niżej screen z zakładki Health.Cannot load the file A:\COMMAND.COM
Insert correct disk and strike any key
Co mogę zrobić aby dysk zaznał drugiej młodości? Czy da się jakoś odpalić ten diagnostyczny program od WD? i jak bardzo mój dysk jest zniszczony i czy warto cokolwiek robić widząc screen z HD Tune?
Serdeczne dzięki z góry.

LinkBack URL
About LinkBacks

Odpowiedź z Cytatem