+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: Komunikat SMART Failure Predicted...

Szeregowy kemy zero jak zero

Exclamation Komunikat SMART Failure Predicted...

Witam,

Opisze z góry całą sytuację od kiedy mi się zaczął pojawiać komunikat SMART Failure Predicted on Hard Disk. Mianowicie pewnego dnia zostawiłem laptopa włączonego na baterii i ściągałem jakiś tam film. Wyszedłem z domu i wróciłem po jakimś czasie, bateria się rozładowała co spowodowało wyłączenie laptopa. Uruchomiłem go i oto co zobaczyłem od razu po uruchomieniu:

SMART Failure Predicted on Hard Disk 0: WDC WD3200BEVT -222CT

WARNING: Immediately back-up your data and replace your hard disk drive. A failure may be imminent.

Press F1 to Continue.
    Wcisnąłem F1 i dysk nagle zaczął jakby gorzej pracować, przy ładowaniu systemu odczułem przycinanie się kursora itp. Poszukałem trochę po googlach i uzyskałem troche informacji na temat tego komunikatu, które niezbyt mnie zadowalają. Głównie wszędzie piszą, że dysk do wymiany lecz jest to dość spory koszt więc chciałbym go "naprawić".

Odwiedziłem stronę WD i odnalazłem program do diagnostyki dysku (działający w DOS, link) lecz on w ogóle nie działa, wyskakuje komunikat:

Cannot load the file A:\COMMAND.COM

Insert correct disk and strike any key
    Stwierdziłem, że zrobię test dysku program HD Tune, lecz nie znam się w ogóle na tym programie więc liczę na waszą pomoc. Niżej screen z zakładki Health.

Co mogę zrobić aby dysk zaznał drugiej młodości? Czy da się jakoś odpalić ten diagnostyczny program od WD? i jak bardzo mój dysk jest zniszczony i czy warto cokolwiek robić widząc screen z HD Tune?

Serdeczne dzięki z góry.

Starszy chorąży BOOTanick ma szanse Avatar BOOTanick

Domyślnie

w tej sytuacji druga młodość raczej nie nadejdzie :] wychodzi z tej informacji że od dłuższego czasu dysk zbierał uszkodzone sektory i wykorzystywał te z dodatkowej puli...ale ta się już skończyła i zasadniczo żywotność dysku właśnie się szybko kończy ... niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę ... i jeśli zależy Tobie na danych z dysku lepiej szybko je skopiuj :]
    Dziewczyny są gorące jak pachy stoczniowca

posiadam: SAMSUNG Super Writemaster SH-S202N LS, DVD-ROM No Name x16, MATSHITA DB-RE UJ-220

Moderator lee99 ma szanse Avatar lee99

Domyślnie

Można by spróbować ten dysk sformatować przy pomocy HDD Regeneratora i zobaczyć co będzie dalej z nim

Ale sporo tych przeniesionych sektorów... pytanie czy nadal "przenoszą" się kolejne przy pracy dysku

Pozdro

EDIT: teraz patrzę dokładniej i chyba nic z tego dysku nie będzie ale zawsze warto spróbować to nic nie kosztuje
    Ostatnio edytowane przez lee99 ; 18.Dec.2011 o 20:05 Powód: dodano EDIT
    NEC ND 4571A@1.02BT+RPC1(Nówka z serwisu od 2008/02/25 ) oraz GH20LS10@FL01(+riplock patch)

http://www.freetibet.org/

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)