+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Problem po defragmentacji dysku

Starszy sierżant ElfOnCd ma szanse

Domyślnie Problem po defragmentacji dysku

Witam. Dysk prawdopodobnie (160GB) nadaje się już do formatowania, ale może będzie ktoś władny wytłumaczyć mi co poszło nie tak.
    Postawiłem sobie czyściutki system (XP) na nowym dysku, zrobiłem wszelkie aktualizacje i takie tam pierdoły. Potem postanowiłem zrobić sobie obraz systemu więc zamontowałem dysk do innego kompa poprzez USB-Bridge. Zdecydowałem się na zrobienie w pierwszym kroku defragmentacji (narzędzie systemowe XP). Defrag przebiegł bezproblemowo (a przynajmniej tak wyglądało), ale po wszystkim otrzymałem komunikat aby odpalić chkdsk /f dla tego dysku. Okazało się, że dysk jest kompletnie nieczytelny (poza istnieniem literki w systemie). Odpalenie check diska zaowocowało masą komunikatów w stylu "znaleziono przesunięty rekord (jakiś numer), naprawiono ...", a potem masa w stylu "usuwanie błędu w indeksie $I40 ...". Przy tym mnóstwo komunikatów w stylu "nie można naprawić z powodu ble ble ble". Dysk znowu daje się odczytać, chociaż podejrzewam, że tylko listuje strukturę, a pliki to jeden wielki śmietnik po defragmentacji. I tak się do jasnej ...... zastanawiam co się stało. Defragmentację robię nie po raz pierwszy i w życiu czegoś takiego nie miałem.

Pozdro.

EDIT: właśnie po przyjrzeniu się temu co zostało po defragmentacji stwierdziłem, że folder WINDOWS jest kompletnie pusty.
    Ostatnio edytowane przez ElfOnCd ; 19.Dec.2011 o 23:41

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

pewnie chkdsk wyczyścił zamiast sprawdził, ja do defraga używam oddzielnego softu, z systemowym już od dawna nie mam nic wspólnego, lata temu miałem podobną sytuację ale niem wgłębiałem się w strukturę tego błędu i postawiłem sys na nowo , od tamtej pory używam Perfect Disc
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Młodszy chorąży Czarcik ma szanse Avatar Czarcik

Domyślnie

Witam
    Stawiam na problemy z dostępem do plików - dysk podmontowałeś do innego kompa i tam robiłeś defrag - czyli brak dostępu do plików systemowych itp.
    Dodam że windows nie rozpoznaje użytkowników po nazwie tylko po unikalnym numerze który im nadaje przy tworzeniu (SUID) i dla tego mimo że możemy mieć na dwóch kompach takich samych użytkowników (nazwy) to nie będziemy mieli dostępu do danych bo użytkownicy będą mieli różne numery SUID - do tego dochodzi jeszcze unikalny numer dla systemu - przy każdej instalacji nawet na tym samym kompie jest inny.
    Pozdrawiam
    Certum est, quia impossible est

Starszy sierżant ElfOnCd ma szanse

Domyślnie

Dysk poszedł na format. Po formacie i postawieniu sysa, sprawdzałem check diskiem i brak jakichkolwiek problemów. Jeśli chodzi o defraga to robiłem go kilka razy i zawsze z dyskiem podmontowanym pod inny system. Ale tym razem dysk miał system w wersji angielskiej a był defragmentowany na polskim windowsie. Różnica w nazwach jest diametralna (Administrators w grupie, w polskim Administratorzy i tak dalej). Być może to faktycznie spowodowało zamieszanie.
    Pozdro.

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

dobrze że nie instalowałeś wersji chińskiej , w ogóle nie znalazłbyś partycji hehe , żart oczywiście
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)