+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 25 z 28

Temat: Wybór karty graficznej

Nol
    Gość

Domyślnie Wybór karty graficznej

Stoję przed decyzją zakupu nowej karty graficznej, bo mój obecny GeForce FX5200 przechodzi do zasłużonego miejsca pracy - kalkulatora.

Pozostaje pytanie: jaką kupić? Po kilku rozmowach m.in. z Laserem pozostały dwie możliwości: GeForce 6600GT oraz GeForce 6800LE.

Muszę przyznać, że ciężko mi się zdecydować, a wydatek jak dla mnie jest spory. Dlatego proszę o pomoc i porady wszystkich, którzy posiadają jakąś wiedzę nt. kart graficznych.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Też stałem w tym samym punkcie. Wybrałem 6600GT, dlatego że w przypadku 6800LE istniało duże rpawdopodobieństwo niepowodzenia w podkręceniu.
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Ładny avatar SoBal.
    Ja też zamierzam sobie coś zakupić do swojego kompa, prawdopodobnie na gwiazdkę. Myslę nad ATI, a model to najmocnieszy na port AGP 8x. Czyli będzie coś z X850XT-PE.
    Czemu NOL nie chcesz ATI, tylko nVidie?
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Młodszy chorąży sztabowy Druss zero jak zero Avatar Druss

Domyślnie

Ile masz do wydania kasy, to jest najistotniejsze. Na jaki port. Za 500zl mozesz dostac jeszcze nowke 9800pro fajna karta za taka cene.
    Czasami jest tak, a nie inaczej.
    Pioneer DVR-115D
    Liteon IHaS-124

Nol
    Gość

Domyślnie

Kasy mam do wydania w granicach 800 zł. Port AGP. Zaproponowano mi w dobrej cenie GeForce'a 6800 (zadne LE, tylko full) firmy Galaxy - co o tym sądzicie?

Dlaczego nie ATI? Większość ludzi, z którymi rozmawiałem nt kart nie polecała mi takiego rozwiązania.

//edit

Tutaj znajduje się recenzja tej karty.
    Ostatnio edytowane przez Nol ; 17.Aug.2005 o 17:29

Domyślnie

Zastanawia mnie z jakiego powodu odradzają Ci kupna ATI?
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Domyślnie

To fakt ze od czasu klapy nvidii z kartami FX wydajnosc ich polepszyla sie w wymagajacych komercyjnych aplikacjach 3D i seria 6600 i w gore jest naprawde udana. W takim razie bierz Leadtek 6800 A400TDH, ladnie sie kreci wiekszosci osob i kosztuje 779zl. Naprawde oplaca sie zainwestowac w ta karte, z ati nie dostaniesz nic lepszego niestety w tym przedziale cenowym na agp.
    Pioneer DVR-115D
    Liteon IHaS-124

Kustosz TDI Club czechoj ma szanse

Domyślnie

Sebaw ja też "lubię" ATI, Radek

Rezerwista *Vojtas* zero jak zero Avatar *Vojtas*

Domyślnie

Nol i pamiętaj o moich przejściach z GF 6600 GT, karta jest świetna, ale te dodatkowe koszty na wydajniejsze chłodzenie trochę mnie zdenerwowały. A jeżeli myślisz o podkręcaniu to raczej tego nie unikniesz.
    "Nie ważne jest, gdzie patrzysz, ale co widzisz." - Hanry David Thoreau

Domyślnie

Ten leadtek ma wystarczajace chlodzenie do tego podkrecenia co sie da. Dalej trzeba by juz blok z woda zakladac, a po co, koszta sa niewspolmierne wtedy do uzyskanej wydajnosci. No chyba ze ktos juz ma pompke i te inne rzeczy.
    Załączone obrazki Załączone obrazki Wybór karty graficznej-s01.ph2.jpg   Wybór karty graficznej-s01.ph3.jpg  
    Pioneer DVR-115D
    Liteon IHaS-124

Nol
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał SEBAW
    Zastanawia mnie z jakiego powodu odradzają Ci kupna ATI?
    Powody były różne. Pierwszy to taki, ze w interesującym mnie przedziale cenowym nie dostanę nic o zbliżonej wydajności do 6800/6600GT. Kolejny problem polega na tym, że chcę na tej karcie grać w battlefielda 2, a jego ciężko uruchomić na kartach ATI. Nic dziwnego, skoro nVidia płaci (podobno) producentom gier za wspieranie ich kart graficznych.

Domyślnie

Nol wymagania wg. producenta:

"SYSTEM REQUIREMENTS

Windows XP (32-bit) with Admin rights
    1.7 GHz Intel Celeron D / Pentium 4 or AMD Athlon XP/ Sempron or greater
    512 MB of RAM or more
    8x or faster CD/DVD drive
    2.3 GB free hard drive space or more
    DirectX 9.0c compatible (see video)
    DirectX 9.0c compatible
    VIDEO
    Video card must have 128 MB or more memory and one of the following chipsets:
    NVIDIA GeForce FX 5700 or greater
    ATI Radeon 8500 or greater

MULTIPLAYER
    Multiplayer requires 1 set of discs per PC and a broadband (Cable, DSL, or a faster) connection.Internet or Network (2-64 players)"

Więc Ati nie powinno robić problemu skoro rusza nawet na 8500 to przecież staruszek.

Nol
    Gość

Domyślnie

Niby tak, ale przeglądałem fora dyskusyjne graczy w BF2, którzy raportowali wiele problemów. To jest w stylu EA - w specsach wszystko ładnie brzmi, a w grze wychodzi bieda.

Starszy plutonowy Nikita_Bennet zero jak zero Avatar Nikita_Bennet

Wink

Cytat Napisał Nol
    Niby tak, ale przeglądałem fora dyskusyjne graczy w BF2, którzy raportowali wiele problemów. To jest w stylu EA - w specsach wszystko ładnie brzmi, a w grze wychodzi bieda.

a jak stoi sprawa z patchami do tej gry?

bo o ile dobrze pamiętam to np mialem sporo jazd w C&C: Renegade na moim r7500. dopiero ostani patch rozwiązał problemy (bylo w jego opisie ze poprawiono błędy związne z wyswietlaniem na kartach ATI a bylo ich sporo).
    natomiast od tamtego czasu stalem się uzytkownikiem ati 9100 a teraz mam w lapku 9700 i nie narzekam i mysle ze w stacjonarnym wstawie sobie jakiegos lepszego radka od tego herca 9100.

pzdrwm Nikita_Bennet
    "Whether we are based on carbon or on silicon makes no fundamental
    difference. We should all be treated with appropriate respect."
    Sir A C. Clarke

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Thumbs up

mam Radeon 9800 SE na ATI śmiga aż miło , nawet się nie zastanawia jak miało to miejsce na G-force którego miałem poprzednio
    koszt ok 650 zeta ale kupiony był 09.2004 więc dziś może kosztować mniej
    pozdro

Domyślnie

a propo karty graficznej. Mam Radka 9500 sterami przerobilem go na 9700i chodził mi tak z 2 lata. Jakiś czas temu kompa na grach zaczął sie systematycznie wieszać (tylko gry, renderowanie filmu, kodowanie itp nie powoduje zawieszki), reinstalka systemu nie pomogła. Wróciłem do pierwotnych sterów i nic. Nadal zawiechy. Ostatnio dotknąłem przypadkowo radiator karty i kurcze można się oparzyć, nawet gdy działa tylko system. Wentylator pracuje, ale nie wiem czy to nie czasem wina właśnie temp. A i jeszcze jedno w miedzy czasie kupiłem nowy zasilacz, jakiś 400W badziew, zastanawiam sie jaki on moze mieć wpływ na stabilność pracy.

Nol
    Gość

Domyślnie

Zasilacz ma duży wpływ na działanie komponentów komputera. Najlepiej pomierzyć napięcia i zanotować odchylenia od wartości nominalnych. Jeśli nie masz miernika, to spróbuj ściągnąć program Motherboard Monitor - być może wspiera Twoją płytę główną i poda Ci napięcia zasilacza.

Jeśli chodzi o sporą temperaturę, to rozważ zainwestowanie w wentylator wciągający i wyciągający powietrze z kompa - może sprzęt jest zamknięty w biurku i nie jest w stanie odprowadzić ciepła. Ew. wymiana wentylatora karty graficznej na większy również wchodzi w rachubę.

Domyślnie

Moja płyta obsługuje ww. program, nawet przez jakiś czas był zainstalowany. Komp jest "w biurku" ale obudowa jest rozebrana a biurko "nie jest pełne", dodatkowo jest wiatrak wyciagajacy powietrze ale przy otwartej obudowie chyba nie spełnia zakładanych funkcji. Jak ściągnąć oryginalny radiator z karty graficznej?

Nol
    Gość

Domyślnie

Ciężko powiedzieć nie widząc karty graficznej. Zrób użytek z aparatu, walnij parę zdjęć i wrzuć je tutaj - może uda się zobaczyć jak jest zamocowany etc. Generalnie ludzie różne techniki stosują w zależności od sposobu zamocowania. Najpierw trzeba wykręcić/odhaczyć elementy mocujące, potem należy sprawdzić czy da się go podważyć, bo jeśli nie, to może być przyklejony do elementu chłodzonego. Wtedy trzeba podgrzewać suszarą i lekko podważać. Musiałbyś poczytać fora o podkręcaniu - tam jest więcej informacji na ten temat.

Domyślnie

moze dam radę w weekend sie pobawić i pofotografować, tymczasem dzięki

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

mam ATI Radeon 9800 za ? ,jak kupowałem rok temu to kosztowała 680 zeta , dziś może być ćut mniej ale śmiga że aż miło , nie zamienie jej na żadną inną , kolega kupił coś z Nvidi , kicha totalna , nie widzi telewizora mimo że ma wyjście Tv , i co wy na to , poza tym konfiguracja Radeona jest prosta jak układanie klocków za komuny , a kasa?
    zastanawiałem się nad nowszym modelem ale zbrakło ciut kasy , jak bym miał jeszcze z 5 stówek miałbym wypas na jakieś 3 lata z zapasem , polecam przetestowanie tej karty , jest naprawdę zajefajna , poszukajcie w necie a przekonacie się sami , 3DMark pokazuje co ona potrafi
    pozdro

Domyślnie

No i NOL zakupiłeś sobie tą kartę graficzną? Napisz jak się sprawuje, bo niedługo zamierzam sobie coś sprawić na gwiazdkę. Tylko zastanawiam się co wybrać: ATI czy NVidia?
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Nol kupił? Co ?
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Nol
    Gość

Domyślnie

Galaxy GeForce 6800 - resztę napisze w nocy, jak skończę robotę na uczelnię.

mama@leone
    Gość

Domyślnie

Witam Serdecznie. Mój komp ma takie 'bebechy':

- procesor AMD Sempron 2400+ (1,67 GHz)
    - pamiec DDRam 256 MB
    - dysk twrady 80 GB
    - to wszystko na płycie głownej KT4AV Series, MS-6712 (v1.X) ATX Mainboard
    - system Windows XP

Mam stara kartę graficzną, chyba NVidia TNT2 sprzed sześciu lat o pamięci 8MB. I właśnie chcę zapytać Was jaką karte graficzną lub tv byście mi polecili. Nie mam wymagań co do wypasionej grafiki w równie wypasionych nowych gierach, chodzi mi głównie o wykorzystaniy karty graficznej lub telewizyjnej do zgrywania np. z tunera satelitarnego jakiegoś programu, filmu czy teledysku.

I tutaj pytanka:
    - co jest lepszym rozwiązaniem w moim przypadku kupic kartę graficzną z wejsciem TV czy wystarczy tylko nowa sama karta tv
    - czy gdybym się zdecydował sie na kupno i zainstalowanie osobno tylko karty tv to czy nie bedzie miala czasami negatywnego wpływu na nią ta przestarzała karta grafiki Nvidia TNT2
    - czy jak już nabędę i zainstaluję odpowiednią kartę grafiki lub karte tv to czy pozostałe 'osiągi' mojego kompa sa wogóle wystarczające na zgranie bieżących programow z tunera sat, tak żeby potem przy ich odtwarzaniu nie było powazniejszych problemów, np. 'przycinanie sie' filmu, jakośc obrazu i dźwięku zgranego materiału, itd..

To by było na razie wszystko. Prosze o jakies wskazówki. Chodzi mi, jak się zresztą słusznie domyślacie o rozwiązanie, które jest kompromisem pomiędzy dobrą funkcjonalnością a niską ceną... Prosze o podanie konkretnych typów kart graficznych lub tv spełniających postawione przeze mnie wymagania

Chodzi mi o odpowiedź typu: mam kartę graficzną np. Radeon 9250 vivo lub nawet Radeon 9000 vivo i jestem zadowolony z jakości zgrywanego materiału z tunera sat...

Pozdrawiam Serdecznie wszystkich Forumowiczów

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)