+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: nVidia GeForce2 MX 100/200 a Windows XP

Szeregowy yogiii ma szanse

Domyślnie nVidia GeForce2 MX 100/200 a Windows XP

problem ze sterownikami do karty graficznej

Czesc, mam pewien problem i zgłaszam się do was - byc może ktoś już przez to przechodził... No więc, u sąsiada od paru lat gnieździl się Windows 2000 - przyszedł czas aby powolny sprzęt formatnąc i zainstalowac nowego - Windowsa XP. Po instalacji, przy uruchamianiu się już nowego Windowsa monitor gaśnie i znowu się załącza próbując załapac odpowiednią rozdzielczośc. Najwyraźniej nie może sobie poradzic z kartą graficzną tj.:

nVidia GeForce2 MX 100/200

Na awaryjnym instalacja sterowników ze strony nvidia nie daje nic. Musiałem odinstalowac wszelkie sterowniki do tej karty i ustawic rozdzielczośc 600 x... by wogóle komputer uruchomił się poza systemem awaryjnym. Na Windowsie 2000 takiego problemu w ogóle nie było. Nie wiem już co mam zrobic, jeśli ktoś mógłby pomóc byłbym wdzięczny - proszę mi dac znac na e-mail yogiii@interia.pl

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Trochę dziwne to jest - raczej wskazuje na jakiś problem z monitorem (może są błędne informacje kanału DCC). Inna sprawa, że W2k nie zawiera wbudowanych sterowników do tej karty, zaś WinXP z SP2 zawiera - może tu jest przyczyna - spróbuj odinstalować je w awaryjnym, a potem zainstaluj jakieś stare detonatory (np. v 2.

Szeregowy yogiii ma szanse

Domyślnie

Hm... chyba jednak problem nie jest ze sterownikami.

Ok, I've got this problem. Po szperaniach w necie doszedłem do infa że byc może chodzi o starą wersję BIOSA (typu zanik ikon/problemy graficzne). Problem jest w tym że nie bardzo potrafię zupdatowac BIOSA i jest to też ryzykowne. Posiadam już wersję rom-a z 2005 roku do płyty głównej (E030811S.rom) ale że jestem laikiem w sprawach komputera to nie mam bladego pojęcia jak to uruchomic. Na necie doczytałem się o flash818.exe którego nalezy odpalic z botowanej dyskietki. Niestety stacja dyskietek u sąsiada wysiadła ze dwa lata temu. Możliwy jest boot z cd? Przy uruchamianiu normalnie w Windowsie z pulpitu flash818.exe wyświetla "the chipset isn't supported. Add-in a proper module or assign one." oraz "The flash part isn't supported". Prawdopodobnie tylko dlatego że nie zrobiłem tego z botu. Update Biosu to ryzykowne działanie, żebym się jeszcze nie zdziwił suprajsem że komp po włączeniu niczego nie pokazuje.
    Jakieś refleksje? Ktoś zna się na flash818.exe?
    Pozdrawiam

info:
    Typ procesora - AMD Duron, 1000 MHz (10 x 100)
    Plyta glowna - ECS K7S5A (5 PCI, 1 AGP, 1 AMR, 2 SDR DIMM, 2 DDR DIMM, Audio)
    mikrouklad plyty glownej - SiS 735
    Typ BIOSu - AMI (10/16/01)

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)