+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: spalona mala czesc na GF5700

Szeregowy euzebio22 ma szanse

Domyślnie spalona mala czesc na GF5700

Witam,
    Spalilo mi sie cos na karcie graficznej, (tylko to znalazlem , reszta wyglada wporzadku), wszystko widoczne na zdjeciu. Oznaczenia elementu to: 1 wiersz:338h, 2 wiersz:1Q7N, 3 wiersz:F7821, tak to widze, mam nadzieje ze sie nie pomylilem w odczytach bo nie za dobrze widac.... I moje pytanie brzmi: co to jest i czy mozna to naprawic (wymienic ten element), oraz czy ktos potrafi to zrobic i ile by to kosztowalo? (zdjecie sprzed awarii), z gory dziekuje za odpowiedz, pozdrawiam

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Może w elektronicznych sklepach lub w serwisach RTV coś tam znajdziesz.
    Nawet po wymianie tej części dalej może karta nie chodzić, bo okaże się, że również jest coś innego uszkodzonego.

Na aukcjach możesz spotkać uszkodzone karty graficzne, więc kupienie takiej samej i podmienienie części może uratować twój sprzęcik. Tylko będzie musiał zrobić to fachowiec (ale nie z programu Usterka), żeby nie urwać/przepalić nóżek.

PS. Co to jest za karta?
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Szeregowy euzebio22 ma szanse

Domyślnie

to jest Prolink PixelView GF5700 golden limited

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Trudno będzie znaleźć jakiś uszkodzony egzemplarz. Również warto zobaczyć uszkodzone karty słabszych/mocniejszych modeli oraz innych firm, bo często są te same części.
    Moim zdaniem lepiej kupić nową kartę graficzną niż bawić się w naprawę, bo może okazać się, że oprócz tej części jeszcze coś innego jest uszkodzonego. No i jeszcze będziesz musiał zapłacić fachowcowi za wlutowanie, a to kosztuje. No chyba że nie boisz się i sam to zrobisz.
    Sam zobacz ile będziesz musiał kasy wyłożyć, a nawet nie wiesz czy to wyjdzie. Więc najlepszym rozwiązaniem będzie kupienie nowej/używanej karty graficznej.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie ??

Cytat Napisał euzebio22
    Witam,
    Spalilo mi sie cos na karcie graficznej, (tylko to znalazlem , reszta wyglada wporzadku), wszystko widoczne na zdjeciu. Oznaczenia elementu to: 1 wiersz:338h, 2 wiersz:1Q7N, 3 wiersz:F7821, tak to widze, mam nadzieje ze sie nie pomylilem w odczytach bo nie za dobrze widac.... I moje pytanie brzmi: co to jest i czy mozna to naprawic (wymienic ten element), oraz czy ktos potrafi to zrobic i ile by to kosztowalo? (zdjecie sprzed awarii), z gory dziekuje za odpowiedz, pozdrawiam
    Trochę zbyt małe zdjęcie by można coś było o tym powiedzieć co to jest - bo to, że jest w obudowie scalaka wcale być nim nie musi Ale z takimi sprawami to radzę, Ci zajrzeć na forum elektroa.pl - tam są ludzie, którzy na codzień zajmują się takim czymś... A z kwestią naprawy nie byłbym taki optymistyczny, że tylko to poszło - poza tym nie obejdzie się bez dobrej umiejętności lutowania stacją... W sklepach raczej nic nie znajdziesz (no może poza kondesatorami - nie raz już szukałem elementy na mobo :/ Ciężko jest dostać nawet głupie parametry, gdyż użyte elementy made in Taiwan/Korea/China są rzadko katalogowane. Prawdopodobnie będziesz musiał znaleźć drugą podobną kartę i liczyć na to, że tam nie jest to coś spalone. Powodzenia!
    PS. Często producenci stosują te same elementy, tylko różnie oznaczone - tzn. część znaków się zgadza i tak na prawdę są to te same elementy...
    Ostatnio edytowane przez SEBAW ; 28.Dec.2006 o 12:07

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia