+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 15 z 15

Temat: Zmieniłem karte graficzną i komuter sie zawiesza...

Szeregowy bronson79 ma szanse

Domyślnie Zmieniłem karte graficzną i komuter sie zawiesza...

Witam, bardzo prosze o porade co jest nie tak z moim sprzetem. Kilka dni temu zakupiłem uzywana karte graficzną od kumpla FX 5500 128mb/128bit, gdy odpalam kompa to po ok. 5 sek. resetuje sie komp, i tak w kółko. Karta jest na AGP x8, gdy miałem stara karte pod PCI to nic sie nie działo.
    Może coś trzeba zmienić w Biosie, ale jak sie orientuje to komputer powinien chyba automatycznie wykryć karte, czyżby karta była strzelona?
    Prosze o porade bo nie mam pojęcia co sie dzieje.
    Oto moja konfiguracja kompa:
    Płyta GA-K8NS s 754, Sempron 2600, pamięć 512 ddr, zasilacz 300 atx 300w, cd-rom, dvd-rom, 2 dyski twarde (160 i 40) stacja dyskietek

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Ja stawiam na zasilacz. Masz sporo sprzętu podpiętego pod zasilacz, no i ta nowa karta graficzna, która lubi "połykać" prąd. Najlepiej będzie, jak pożyczysz od kogoś zasilacz i sprawdzisz, jak będzie.
    Również możesz odpiąć wszystkie napędy optyczne + jeden dysk twardy i może wtedy komp się nie zresetuje.
    Czasami przy starcie komputera nie ma sygnału dźwiękowego? Jak tak, to podaj jak to wygląda.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Domyślnie

Kurcze, odłączyłem mu cd-rom i jeden dysk i dalej to samo. Coś mi sie zdaje że karta padła, a co do dzwięku to nie ma żadnego. Dzięki Sebaw za opinie, najlepiej będzie jak sprawdze karte u kogoś innego. Narka

Domyślnie

To daj znać jak będzie się karta zachowywała w innym komputerze.

A jak z tymi sygnałami przy starcie komputera?
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Jesteś pewien, że złącze AGP nie jest uszkodzone? Ja stawiam na takie uszkodzenie. Lub układy stabilizujące na płycie głównej (w tym wyeksploatowane kondensatory).

Domyślnie

Witam, doszłem z kumplem w końcu co jest nie tak z kartą graficzną, w Biosie jak
    zaznaczyliśmy zamiast "Auto" na "x8" to karta startowała (karta jest w 100% sprawna), tylko jest znowu kolejny problem Jak mam założoną nowszą karte to komputer mi automatycznie zmienia na "Auto" i kapa, ciągle mi resetuje kompa. Dziwna sprawa, przyznam sie że dostałem kolejnego klina pomocy bracia !

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Cytat Napisał bronson79
    Witam, doszłem z kumplem w końcu co jest nie tak z kartą graficzną, w Biosie jak
    zaznaczyliśmy zamiast "Auto" na "x8" to karta startowała (karta jest w 100% sprawna), tylko jest znowu kolejny problem Jak mam założoną nowszą karte to komputer mi automatycznie zmienia na "Auto" i kapa, ciągle mi resetuje kompa. Dziwna sprawa, przyznam sie że dostałem kolejnego klina pomocy bracia !
    Upewnij się, że dobrze włożyłeś kartę graficzną - w dzisiejszych tandentych obudowach mobo czasami się potrafi się nieco wygiąć - port AGP jest dość czuły na jakiekolwiek niedokładne połączenie - weź go na wszelki wypdaek odkurz a styki karty graficznej przemyj. Jeśli masz opcję podwyższenia napięcia magistrali AGP to zrób to, tylko w rozsądnych granicach. Przyjrzyj się też samej elektronice czy coś nie jest urwane (zwłaszcza kondesatory) i czy sam rdzeń karty jest w porządku (o ile można ściągnąć radiator).

Domyślnie

A ja się zapytam jeszcze raz. Czy przy starcie komputera wydobywają się jakieś dźwięki? Przykład: krótki-krótki-długi.

Już zadaje te pytanie 3 raz. Wrrrr....
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

Cytat Napisał SEBAW
    A ja się zapytam jeszcze raz. Czy przy starcie komputera wydobywają się jakieś dźwięki? Przykład: krótki-krótki-długi.

Już zadaje te pytanie 3 raz. Wrrrr....
    jeśli wolno się wtrącić , co mają dźwięki do grafy ? zwłaszcza przy starcie kompa ?
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Domyślnie

Ano to, że BIOS informuje o błędzie podsystemu graficznego. Ale mi się wydawało, że to by było: długi krótki krótki. E, nie wiem, pewnie w każdym BIOS'ie inaczej.

Domyślnie

Witam wszystkich, zrobiłem tak jak mi doradziliście, odkurzyłem wejście AGP, przetarłem styki na karcie, w końcu założyłem karte. Dźwięk przy starcie to krótkie Beep (czyli normalnie) a komputer dalej sie resetuje
    zaznacze że w biosie mam takie ustawienia:
    Flexible AGP 8x (zmieniam na 8x a wskakuje mi Auto)
    Init Display First (AGP)

dlaczego tak sie dzieje? W sumie sprzęt ma 4 miesiące, powinien bez problemu wykrywać tą karte. Do biosu wchodze tylko poprzez starą 16mb karte, bo komputer tak szybko sie resetuje na nowszej że nie zdąży załapać DEL.
    Co wy o tym sądzicie?
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Muszisz wyeliminować, albo uszkodzona karta graficzna, albo płyta. Najnowszy BIOS też może pomóc.

Domyślnie

Witam wszystkich, sytuacja jest strasznie zakręcona, zaniosłem do kumpla cały komputer i po ustawieniach w biosie zaczął normalnie chodzić, resetowaliśmy go, ale nic sie nie działo z nim. Bez problemu chodził z fx 5500. Gdy przyniosłem go do domu to zaczął sie znowu resetować. Doszliśmy do wniosku że to może być kabel zasilający. Pożyczyłem od szwagra 2 kable i na każdym to samo. Na końcu podłączyłem kompa do osobnego gniazdka, nic do niego nie podłączając, ale i to nie pomogło. Jak to możliwe że ten sam komputer u znajomego działał, a u mnie nie chce chodzić?(tylko jak podłącze mu nowszą karte, stara chodzi normalnie). Podłączyłem go już z ominięciem listwy zasilającej, bo słyszałem że też mogą wystąpić zakłucenia. Dzwięk przy załączaniu to jeden beep Ja sie poddaje, sytuacja godna do programu "Nie do wiary"

Domyślnie

Zakłócenia elektromagnetyczne lub w sieci energetycznej (również złej jakości prąd). Bardziej to pierwsze, bo dobry zasilacz poradziłby sobie z tym drugim. Spróbuj ustawić w zupełnie innym miejscu u siebie w domu komputer / podłączyć do drugiego obwodu sieci (który "obsługuje" inny bezpiecznik).

Zawodowy Przesadzacz grzeniu zero jak zero Avatar grzeniu

Domyślnie

A najpewniej podłacz przes UPS-a, bo to zaczyna wyglądać na jakieś jaja z prądem u ciebie w gniazdku.
    Możliwe, że porządny zasilacz też powinien sobie z tym poradzić.
    Pozdrawiam/ Grzeniu

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)