+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 20

Temat: Ati X600xt

Starszy sierżant ElfOnCd ma szanse

Domyślnie Ati X600xt

Witam. To dość długa historia, dość kosztowna i jak na razie sprawa nierozwiązana.
    Problem jest taki. W 2005 roku złożyłem komuś komputer:
    mobo: GA-K8NXP-9 S939, AMD 64/3000, 512MB czegoś tam , no i ATI X600XT (RV380 cpu:400/mem:300).
    Zasilacz 450W Antec.

W zasadzie od samego początku sprzęt ogólnie był stabilny ale sprawiał problemy w grach 3D. Pojawiał się monit VPU recovery error i konieczny był restart kompa. Raz zdarzało się to po 10 minutach zabawy, a raz po kilku godzinach.
    Po jakimś czasie VPU rec zaczęło wyskakiwać także przy pracy na desktopie (aplikacje 2D) ale bardzo rzadko.
    Stery zawsze starałem się instalować najnowsze, bios do płyty najnowszy F9. Obecnie stery Omegi najnowsze.
    W tej chwili komp wywala VPU recovery także na filmikach flash, z tymże, może odtwarzać je po pare godzin, a może wyłożyć się po kilku minutach.

Sprzęt powinien być reklamowany, ale tak się nie stało z różnych przyczyn.
    Próbowałem za pomocą ATI tool obniżyć taktowanie rdzenia i pamięci na 100/100 - dalej pojawia się VPU recovery.
    Ogólnie przed pojawieniem się tego błędu nie pojawiają się żadne artefakty na ekranie świadczące o przegrzaniu karty. Komp pracuje przy otwartej obudowie, jest oczyszczony z kurzu i wentylki pracują poprawnie. Nigdy nie był kręcony. Może to zabrzmi śmiesznie, ale poza tą ułomnością na 3D i flashach pracuje naprawdę stabilnie.

Podejrzewam albo walniętą od początku płytę główną, albo walniętą grafikę (słyszałem, że sprzedawane były takie egzemplarze). Wraz ze sterownikami omegi doinstalowałem Ati tray tools - jest tam bardzo wiele opcji bez dobrego helpu interesowałoby mnie w jaki sposób wyłączyć przyspieszanie dla flashy (jeśli to możliwe).
    Jakie testy polecacie?

Porucznik misiek1928 ma szanse Avatar misiek1928

Domyślnie

Nie pomogę Ci na tyle na ile byś chciał, ale obstawiam walniętą mobo. Najprościej wstawić grafikę do innego PC, nawet na chwilę...

V.I.P. Martix ma szanse Avatar Martix

Domyślnie

A czy to przypadkiem nie wina sterów. Nie znam się ale wpisz sobie w google VPU recovery error i poczytaj co piszą na forach

Domyślnie

No ja np. zawsze wyłączam ten badziew Kiedyś na jakichś sterownikach też mnie to wywalało z gier. Wyłączam od tamtej pory ale na jakichś późniejszych sterach, już nie było tego problemu, ale nadal wyłączam

Jednak tutaj może być inna przyczyna... ale to tylko przeczucie

Domyślnie

Cytat Napisał misiek1928
    No ja np. zawsze wyłączam ten badziew Kiedyś na jakichś sterownikach też mnie to wywalało z gier. Wyłączam od tamtej pory ale na jakichś późniejszych sterach, już nie było tego problemu, ale nadal wyłączam

Jednak tutaj może być inna przyczyna... ale to tylko przeczucie
    Wyłączenie VPU nic mi nie daje. Więcej, ten ficzer umożliwia mi odzysk kontroli nad systemem w sytuaCJI gdy po prostu akcelerator się zawiesi. Gdy VPU wyłączę to po wystąpieniu stanu nieprawidłowego muszę resetować kompa.

Tak szczerze mówiąc to akurat podejrzewałem kartę jako walniętą. Za to zauważyłem inną szczególną cechę. Raz na jakiś czas na kompie pojawia mi się na momencik informacja, że link sieciowy odłączony i od razu napis, że link podłączony. W tym momencie na chwilę zamiera połączenie sieciowe co przy np: emulku powoduje rozłączenie od pobierania pliku i przesunięcie w kolejce. Przy innych, typowch usługach sieciowych nie ma to najmniejszego znaczenia.
    Mam dwie karty sieciowe, obydwie na mobo.

Natomiast jak podłączę swojego lapka, to już nie ma przerw w necie.
    Kurcze, na zakup nowej karty byłem przygotowany, ale na zakup innego mobo niespecjalnie. Nie ma jakiegoś narzędzia softwareowego, który pozwoliłby przetestować mobo?

Domyślnie

Lepiej przetestować kartę na innym kompie, to pozwoli ją odrzucić jako winowajcę A tak na marginesie to zakup nowej mobo to taki sam koszt jak grafiki

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Tak tylko, że nowa grafika jest szybsza.

A zasilacz mimo, że Antec daje radę, może jest uszkodzony lub podróba? Że walnięta karta, też miałem pierwsze skojarzenia, ale że się z czymś takim nie spotkałem, poczytałem na necie i pisali, że niby nie. Sprawdź tak jak pisze Misiek, a potem zasilacz może.

Domyślnie

Cytat Napisał misiek1928
    Lepiej przetestować kartę na innym kompie, to pozwoli ją odrzucić jako winowajcę A tak na marginesie to zakup nowej mobo to taki sam koszt jak grafiki
    No właśnie sprawdziłem. Problem jest tylko taki, że niewiele nówek dla 939 zostało w sklepach. Może macie jakiś model godny polecenia? To co mam teraz jest na NF4.

Czy czas automatycznego wylogowywania na tym forum nie jest aby za krótki? Już się spotkałem z sytuacji gdy po napisaniu posta, nie mogłem go wysłać bo mnie wylogowało .

Domyślnie

Cytat Napisał ElfOnCd
    ... Czy czas automatycznego wylogowywania na tym forum nie jest aby za krótki? Już się spotkałem z sytuacji gdy po napisaniu posta, nie mogłem go wysłać bo mnie wylogowało .
    No właśnie, ja też mam problem z krótkim czasem autologoff.

A fastwrite próbowałeś wyłączyć?

Kapral grzegorz_1982 ma szanse

Domyślnie

Powiem tak tez mialem taka karte tylko ze PRO od Gigabyte i tez w aplikacjach 3D wyskakiwal ten komunikat itp. Ale odkrylem jedna rzec, wymienialem wentyl na tej karcie po chodzil jak szuszarka i polozylem nowa paste i wszystko ustalo. Nie wiem czy to moglo byc przyczyna ze karat sie przegrzewala czy co bo dlugo jej nie mialem od zmiany wentyla bo odsprzedałem ale chodzi u tej osoby bez problemow bo ta osoba tylko uzywa aplikacji 2D albo gier z windowsa
    Sprobuj wymienic paste pod wentylem i zoabzc czy cos sie zmieni.

Domyślnie

Cytat Napisał grzegorz_1982
    Powiem tak tez mialem taka karte tylko ze PRO od Gigabyte i tez w aplikacjach 3D wyskakiwal ten komunikat itp. Ale odkrylem jedna rzec, wymienialem wentyl na tej karcie po chodzil jak szuszarka i polozylem nowa paste i wszystko ustalo. Nie wiem czy to moglo byc przyczyna ze karat sie przegrzewala czy co bo dlugo jej nie mialem od zmiany wentyla bo odsprzedałem ale chodzi u tej osoby bez problemow bo ta osoba tylko uzywa aplikacji 2D albo gier z windowsa
    Sprobuj wymienic paste pod wentylem i zoabzc czy cos sie zmieni.
    Nie sądzę, aby przy ustawieniach 100MHz/100Mhz gdzie bazowo jest 400/300 nawet słaby lub źle założony wentylek nie dawał rady. Antec raczej jest oryginalny bo to cały zestaw był kupiony (obudowa i zasiłka tej firmy jako komplet) i kupiona w sklepie, który, jeśli nawet sprzedali mi podróbę to sami o tym nie wiedzą.
    Drugim problemem jest to, że gość nie gra obecnie w gry 3D, zaś pracuje w aplikacjach 2D (grafika) i tam mu się nie wiesza. Ale jak czasem przegląda internet i stronki i są tam flashe, albo ogląda jakiś filmik na DVD to potrafi się karta, albo płyta zwiesić. A gość potrzebuje kompa co dzień .

Tak, FastWrite jest obecnie wyłączone.

Jak znajdę jakąś lukę czasową to sprawdzę napięcia na tym zasilaczu.

I tak na marginesie - nie polecam rozwiązania DualBiosu GB. Nie jest wcale na 100% pewne, że przy zwaleniu się jednego z biosów uda się uruchomić drugi, a przyczyna leży w sposobie w jaki GB to opracował. To już lepiej nabyć mobo gdzie kostkę można mechanicznie wyciągnąć i dać na programator.

Domyślnie

Cytat Napisał ElfOnCd
    ... To już lepiej nabyć mobo gdzie kostkę można mechanicznie wyciągnąć i dać na programator.
    Zgadzam się. Niektórzy producenci, żeby zaoszczędzić $0.05 wlutowują kostki do płyty. Wcale nie trzeba mieć programatora. Starczy odpalić płytę nawet na kostce z innej płyty. Zamienić "hot-swap" (dobrze mieć gumowe rękawiczki). Potem z'flash'ować uwaloną kostkę z full opcją (czyli najlepiej wszystkie bloki). Żeby kość dała się w miarę łatwo wyciągnąć, nie może być do końca (głęboko) wsadzona w podstawkę, tylko ledwo z wierzchu, ale żeby wszystkie styki były.

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

witam czy ktoś się orientuje gdzie jest dostęp do VPU recovery na GeForce , mam lapka z GF Go 6100 , tak na wszelki wypadek
    Ostatnio edytowane przez asterix ; 20.Nov.2007 o 00:09
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Domyślnie

Cytat Napisał asterix
    witam czy ktoś się oriętuje gdzie jest dostęp do VPU recovery na GeForce , mam lapka z GF Go 6100 , tak na wszelki wypadek
    Nie ma? To chyba wymysł tylko ati

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

hhmmmm , czyżby ATI było bardziej zabezpieczone na wszelki wypadek od Nvidii ? ATI górą
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Domyślnie

Nie, raczej chodzi o to, że to "wymysł". I na dodatek przynosi same problemy.

Domyślnie

Cytat Napisał QuatPro
    Nie, raczej chodzi o to, że to "wymysł". I na dodatek przynosi same problemy.
    Widac mieli tyle problemow z wieszajacymi komputer kartami graficznymi ze dali taki ficzer, ktory pozwala odzyskac kontrole nad sprzetem i zrestartowac go. Inaczej jest zwis i pozostaje tylko przycisk reset na obudowie kompa, a wiec i dokumenty nie zapisane ida do kosza.
    W niektorych to przypadkach rzeczywiscie wylaczenie VPU pomaga, gdyz ten ficzer czasem mylnie interpretuje faktyczny stan karty.
    Ale w moim przypadku niestety nie . Tak wiec jak dla mnie ATI dolem - drugi raz nie zaryzykuje. Jesli nawet winne jest mobo to juz zdazylem poznac opinie innych userow kart ATI u ktorych mobo bylo sprawne, a karty nowki.
    I nie chce przez to powiedziec ze cale ATI jest be, ale ja się sparzyłem.

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

A przypadkiem nie miałeś kiedyś jakowegoś trojana? Kolesiowi kiedyś ktoś zdalnei zmienił taktowanie i się pojawiały różne ciekawe artefakty... Na szczęście grafa nie została uszkodzona.

Domyślnie

Cytat Napisał anabolo
    A przypadkiem nie miałeś kiedyś jakowegoś trojana? Kolesiowi kiedyś ktoś zdalnei zmienił taktowanie i się pojawiały różne ciekawe artefakty... Na szczęście grafa nie została uszkodzona.
    U mnie się artefakty nie pojawiają, wogóle nie ma wcześniejszego sygnału, że coś zaraz poleci. Zresztą ręcznie ustawiłem taktowanie 100/100 przy bazowym 400/300 (co było widać bo 3d działało sporo wolniej) i też są zwiechy.

EDIT: więc tak. Karta poszła do szuflady, zaryzykowałem i wymieniłem kartę na 8600GE Galaxy. Z mobo było gorzej bo okazało się, że socket 939 jest tak samo przyszłościowy jak slot 1 intela i w sklepach mogłem nabyć jedynie jakiegoś MicroStara.
    Jakość obrazu (ostrość) w 1152x768x85 minimalnie gorsza od X600XT, ale do zaakceptowania. Zwiechy akceleratora się skończyły, sprzęt wytrzymuje bezproblemowo kilkugodzinne sesje w FEAR i nie widzę jakiś problemów. Jedynie konieczna okazała się ponowna aktywacja XP (temu M$ powinni do dupy nakopać - rozumiem wymianę płyty głównej jako powód ponownej reaktywacji, ale wymianę grafy? To się w pale nie mieści). Karta sieciowa dalej przerywa momentami, ale to jedyny objaw niepokojący jaki pozostał. Dalej podejrzewam, że to mobo miało problem z kartą ATI.
    Także topic do zamknięcia.
    Ostatnio edytowane przez ElfOnCd ; 11.Mar.2008 o 13:15

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia