Witam. To dość długa historia, dość kosztowna i jak na razie sprawa nierozwiązana.
Problem jest taki. W 2005 roku złożyłem komuś komputer:
mobo: GA-K8NXP-9 S939, AMD 64/3000, 512MB czegoś tam, no i ATI X600XT (RV380 cpu:400/mem:300).
Zasilacz 450W Antec.
W zasadzie od samego początku sprzęt ogólnie był stabilny ale sprawiał problemy w grach 3D. Pojawiał się monit VPU recovery error i konieczny był restart kompa. Raz zdarzało się to po 10 minutach zabawy, a raz po kilku godzinach.
Po jakimś czasie VPU rec zaczęło wyskakiwać także przy pracy na desktopie (aplikacje 2D) ale bardzo rzadko.
Stery zawsze starałem się instalować najnowsze, bios do płyty najnowszy F9. Obecnie stery Omegi najnowsze.
W tej chwili komp wywala VPU recovery także na filmikach flash, z tymże, może odtwarzać je po pare godzin, a może wyłożyć się po kilku minutach.
Sprzęt powinien być reklamowany, ale tak się nie stało z różnych przyczyn.
Próbowałem za pomocą ATI tool obniżyć taktowanie rdzenia i pamięci na 100/100 - dalej pojawia się VPU recovery.
Ogólnie przed pojawieniem się tego błędu nie pojawiają się żadne artefakty na ekranie świadczące o przegrzaniu karty. Komp pracuje przy otwartej obudowie, jest oczyszczony z kurzu i wentylki pracują poprawnie. Nigdy nie był kręcony. Może to zabrzmi śmiesznie, ale poza tą ułomnością na 3D i flashach pracuje naprawdę stabilnie.
Podejrzewam albo walniętą od początku płytę główną, albo walniętą grafikę (słyszałem, że sprzedawane były takie egzemplarze). Wraz ze sterownikami omegi doinstalowałem Ati tray tools - jest tam bardzo wiele opcji bez dobrego helpu interesowałoby mnie w jaki sposób wyłączyć przyspieszanie dla flashy (jeśli to możliwe).
Jakie testy polecacie?

LinkBack URL
About LinkBacks
Odpowiedź z Cytatem