+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Dziwne uszkodzenie grafy

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie Dziwne uszkodzenie grafy

Dziś po niecałej pół godziny pracy wyłączył mi się nagle komp, poczułem niestety lekki smród czegoś i dużo ciepła z grafy... Radiator parzący (choć używany podczas WWW) - okazało się, że wentyl przestał chodzić, bo odgiął się jeden listek radiatora. Przy okazji wyczyściłem nieco zakurzony radiator i zainstalowałem z powrotem - ku zdumieniu sprzęt odpalił, z tymże bez zasilania PCI-E. Myślałem, że to zasilacz - niestety na drugim to samo :/ Spotkał się ktoś z Was z czymś takim? Grafa to Gigabyte GF 8800 GT w drugiej rewizji. Podejrzewam, że problem leży w kondesatorach - w sumie od nowości lubiały sobie lekko piszczeć w trybie 3D.

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Czyli jak rozumiem po uruchomieniu system zgłasza info o zbyt niskim poziomie zasilania dla VGA? Jeżeli to powtarzalne to na serwis?
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Redaktor Filon by A-men ma szanse Avatar Filon by A-men

Domyślnie

Też tak podejrzewam
    Współczuję.
    Pozdrawiam

Filon by A-men
    SAM440 (AmigaPPC klon) + AmigaOS 4.1 + Radeon

ORAZ PC
    CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Crosshair IV Formula | RAM: 4 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD6970 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021 | BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA

Zapraszam na zakupy WWW.ALT-COMPUTER.PL

Domyślnie

No taki komunikat się pokazuje, aczkolwiek grafa wtedy dziala - niestety po dołączeniu PCI-E system jużniestartuje - objawy walniętej płyty/proca. Na szczęście mam integre także jakoś przeżyje naprawę gwarancyjną :0

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

A nie piszczą wtedy cewki?

Poza tym piszczące cewki, to normalka. Choć raczej tylko przy nietypowych testach np. transfer do/z pamięci karty graf. W grach raczej nie powinny piszczeć.

Prywatnie uważam, że piszczące cewki to oznaka nie idealnego jakościowo zasilania.

Domyślnie

Tzn ten model nie ma na szczęście zwykłych kondestatorów, ani tradycyjnych cewek (są na rdzeniu ferrytowym, czy jak to się tam zwało ) - jest to Gigabyte w rewizji B (--GIGABYTE--VGA UD2 web) Oznaka słąbego zasilania to nie jest - moja zasiłka to BeQuiet Straight Power 550 W. Może ma to jakiś związek, że te modele są fabrycznie skręcone (GPU na 700 Mhz). W każdym razie prawdopodbnie jutro już będę miał nufke sztuke, w najgorszym wypadku pojutrze

Starszy sierżant ElfOnCd ma szanse

Domyślnie

Cewka na rdzeniu ferrytowym to akurat zwykła cewka . Zresztą chyba nie ma niezwykłych cewek. A piszczy dlatego, że producent nie przyłożył się do wyrobu. Z drugiej strony duża liczba ludzi tego nie słyszy więc po co przepłacać z dokładnością?

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Źle się wyraziłem - układy zasilania, a dokładniej stabilizacji na karcie graficznej, czy co tym piszczy, z resztą ElfOnCd już to właśnie napisał powyżej.

ElfOnCd, ale jak uważasz nie przyłożył się do projektu układu, czy jakość części, to i to?

Domyślnie

Cytat Napisał ElfOnCd Zobacz post
    Cewka na rdzeniu ferrytowym to akurat zwykła cewka
    DLa mnie zwykła cewka to "powietrzna" a na tych grafach są nawet ładnie wmontowane w obudowę... Co do piszczenia to zależy - mnie to irytuje, bo mam zdjętą blachę z budy, a najgłośniejszhym elemnetem mojego zestawu jest dysk twardy :0 Wczoraj dostałem już kartę - wygląda jakby troszkę inaczej (nieco inne gniazdo zasilania) i piszczenie też jakby mniejsze. Co do piszczenia to niestety cewki na rdzeniu fe maja większe tendence do pisków, bezrdzeniowe nie, ale za to mają gorsze parametry i są droższe w produkcji dla takich zastosowań (w zespole głośnikowym oczywiście tylko takie).

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)