+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Gainward Gf 6600 GT - chłodzenie

Rezerwista *Vojtas* zero jak zero Avatar *Vojtas*

Exclamation Gainward Gf 6600 GT - chłodzenie

Od kilku dni jestem posiadaczem tej karty: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=15311
    Moja staruszka gf 2 Ti. niestety zaczęła powoli odmawiać posłuszeństwa i stąd konieczność nowego zakupu. W sumie nie miałem jeszcze okazji bardzo mocno jej wysilić (kilka godzin grania w Painkillera) w dodatku karta na moim kompie działa w trybie AGP 4x (ograniczenia płyty głównej) i o ile chodzi o jej wydajność to nie ma się, do czego przyczepić (po prostu błyski i cienie) to układ chłodzenia, który jest na niej zamontowany wydaje mi się lekkim nieporozumieniem. Taki (obrazek) mam odczyt temp. po około 15 minutach grania, w dodatku po przekroczeniu ok. 60ºC wentylator na karcie wyraźnie przyspiesza i robi się dosyć głośno o ile w czasie gry to nie przeszkadza (wiadomo huk wystrzałów i krzyki mordowanych wszystko zagłuszają) o tyle po zakończeniu zabawy trochę drażni.
    I teraz pytanie rozglądać się powoli za jakimś nowym chłodzeniem czy raczej wszystko w normie i tylko ja jestem trochę przewrażliwiony?

pozdr.
    Załączone obrazki Załączone obrazki Gainward Gf 6600 GT - chłodzenie-gf.gif  
    "Nie ważne jest, gdzie patrzysz, ale co widzisz." - Hanry David Thoreau

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Trochę temperaturka zbyt wysoka jak na taką kartę. Może radiatory nie stykają się dobrze z procesorem, albo zbyt mała/ lub źle nałożona pasta.
    Niekiedy zdaża się, że pomiar temperatury jest błędny i wtedy można wykonać aktualizację biosu w grafie i sprawdzić czy coś się poprawiło.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Domyślnie

Witam!
    Na aktualizację biosu chyba jeszcze trochę za wcześnie (karta niedawno weszła na rynek). O błędnym pomiarze temperatury w sumie też pomyślałem niestety na razie nie mam tego jak zweryfikować (w pracy mam dostęp do pirometra - no, ale trzeba by było dostarczyć budę na miejsce a na to mi raczej nie pozwolą). Kontakt radiatora z procesorem sprawdzę jutro. Gdyby się okazał, że nie ma pasty lub jest jej za mało to, jaką byście mi polecili?

pozdr.

Laser
    Gość

Domyślnie

Co do pasty to mysle ze jednak jej tam jest wystarczajaca ilosc - gainward zawsze bdb smarowal wszystko pasta ( moze zdarzył sie wyjatek ? ) ale jak juz to inwestuj w to http://www.cooling.pl/product_info.p...roducts_id=152

Domyślnie

Rozkręciłem budę wyjąłem kartę ze złącza, ale niestety nie udało mi się zdjąć radiatora (obawiam się, że bez uszkodzenia zaczepów może być z tym kłopot) zresztą nawet bez tego mogłem stwierdzić, że procesor ma kontakt z radiatorem, choć wydaje mi się, że na małej powierzchni natomiast pamięci nie są w żaden sposób chłodzone (między pamięciami a radiatorem jest 3 – 4 mm szczelina) stwierdzam, że w tym przypadku gainward zbytnio się nie popisał . Odwiedziłem jeszcze stronę producenta żeby poszukać informacji no i potwierdziło się to, co zaobserwowałem, natomiast ta sama karta przeznaczona do montażu w slocie PCI-Express 16x ma aktywne chłodzenie procesora i pasywne pamięci (cena obu kart taka sama – delikatnie mówiąc przygrali w gumy). Jeżeli potwierdzi się, że odczyt temperatury jest prawidłowy to trzeba będzie rozglądnąć się za jakimś alternatywnym chłodzeniem.
    W każdym razie dzięki za wskazówki i link do pasty

pozdr.

Domyślnie

Witam.
    Odgrzewam temat, bo mam do was kolejne pytanie związane z tematem.
    Czy te „krzaki”, które widać na załączonym obrazku (nie regulujcie odbiorników) mogą być objawem przegrzewania się procesora graficznego na karcie? Takie badziewie pojawia mi się po kilkunastu minutach grania.
    Half-life2 prawie wszystko na full rozdzielczość 1280x1024 odczyt temp. po wyjściu z gry przeszło 80ºC

pozdr.
    Ostatnio edytowane przez *Vojtas* ; 06.Mar.2005 o 20:19

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Zdecydowanie niepokojące objawy, jeżeli przy normalnej pracy w środowisku 2D owe artefakty nie występują, a pojawiają się po jakimś czasie w większej liczbie gier 3D, to odpowiedź jest jedna - TAK.

Niestety, nie ma innego wyjścia jak albo zmiana chłodnicy albo karty...
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Domyślnie

SoBal dzięki za odpowiedź
    W 2D wszystko w porządku, ale w 3D niestety zdarza się to dość często. Ale jestem wqr..ony karta za przeszło kafla a odstawili taką manianę. Zdecydowałem się na tego Zalmana zestaw dotrze do mnie gdzieś w połowie tygodnia a przekładkę planuje zrobić pod koniec tygodnia. Mam nadzieję, że będzie ok.
    Za parę dni powiadomię Was, co z tego wyszło.

pozdr.

Domyślnie

Witam
    Wczoraj dotarł do mnie zamówiony Zalman i postanowiłem już nie czekać z montażem tego sprzętu do końca tygodnia tylko zrobić to dzisiaj. W zestawie wentylator, osiem radiatorów z przeznaczeniem do pasywnego chłodzenia pamiątek, pasta termoprzewodząca, i cała reszta elementów potrzebnych do tego żeby to wszystko poskładać do kupy.
    Montaż tego sprzętu jest banalnie prosty, choć żeby nie było takiego 100% zadowolenia to jeden drobniutki zgrzyt się pojawił chodzi mianowicie o pasywne chłodzenie pamiątek. Niestety przy tej konfiguracji kości na karcie możliwe było założenie radiatora tylko na jedną kość pamięci (w sumie są cztery) reszta niestety znajduje się zbyt blisko procesora graficznego i dochodzi do kolizji, ale z drugiej strony strumień powietrz z wentylatora skierowany jest w taki sposób, że i tak są one bardzo mocno odmuchiwane, więc w zasadzie nie ma żadnego problemu.
    Najwięcej czasu zajęło mi zdjęcie tego fabrycznego wynalazku w taki sposób żeby go zbytnio nie uszkodzić, bo jeszcze może się przydać.
    Wentylator podłączyłem od razu w Normalnym trybie pracy (2.650 rpm) oprócz niego jest jeszcze Silent Mode (1.350 rpm).
    Wydajność:
    Fabryczny badziew max. temp, jaką zaobserwowałem po około godzinie gry w half life2 to 82ºC odczyt po zainstalowaniu tego zalmana po około godzinie gry 56ºC oczywiście zero artefaktów i błoga cisza.
    Podsumowując gdyby ktoś miał podobny problem to polecam ten sprzęt (drogi, ale imo warto) oczywiście najlepiej by było gdyby wcale nie trzeba było tej kasy wydawać no, ale co zrobić.
    Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi.
    pozdr.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia