+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 11 z 11

Temat: Którego Wybrać Laptopa??

Szeregowy nowy1234 ma szanse

Domyślnie Którego Wybrać Laptopa??

w poniedzialek zamierzam kupic laptopa i ciagle waham sie pomiedzy dwoma
    nx6325 (EY352EA) a Asus A6RP-AP069

co myslicie? wyjzdzam za granice na stypendium i dlatego kupuje laptopa
    zajmuje sie czasem grafika, od czasu do czasu lubie w cos zagrac (ostatnio nba, fifa i godfather).. czy te gry beda mi dzialaly rowniez na tych sprzetach

ktorego byscie mi polecili? dodam ze sam jestem laikiem w tych sprawach

dzieki

ponizej linki do tych kompow

HP - http://www.mobilworld.pl/produkt/nx6325_ey352ea.php?2
    Asus - http://www.mobilworld.pl/produkt/a6rpap069.php?2

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Trudno powiedzieć, co wybrać. Zauważ, że Asus ma więcej Ramu i hdd, ale natomiast nie ma obsługi kart pamięci. HP posiada więcej gniazd komunikacyjnych.
    Zauważ również, że HP posiada system operacyjny, a Asus nie ma. Będziesz musiał sobie zainstalować, ale to chyba nie będzie dla ciebie większy problem.

A do ilu kasy chcesz wydać?
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

magister jego mać! Hosaka ma szanse Avatar Hosaka

Domyślnie

Rzeczywiście trudno wybrać, każdy z nich ma coś czego nie ma drugi a dobrze było by to mieć Osobiście, dla siebie wybrałbym tego Asusa. Po przeanalizowaniu ich parametrów po prostu bardziej odpowiada mi Asus, ale Tobie przecież nie musi. Wg mnie oprogramowanie jakie oferuje HP zawsze było banalne w użyciu ale za to nie dość profesjonalne. Za to Asusa trzeba pochwalić za ASUS Live Update V2 dzięki któremu update BIOSu nie może być łatwiejszy, niektórym się to przyda. Ale za to HP ma Bluetooth a Asus podczerwień, mi bardziej przydałby się bluetooth... Celerony zawsze były typowymi biurowymi procesorami ale w połączeniu z 1GB RAMu to jest super maszynka do każdej aplikacji. O te gierki to bym się nie martwił na obu powinny szybko chodzić, z tym że matryca Asusa ma większą rozdzielczość i to tylko umila gry i filmy. Czytnik linii papilarnych to raczej fajny gadżet ale zbędny jeśli ma to być osobisty laptop, przecież zawsze można założyć hasło w BIOSIE. Asus ma w zestawie torbę a to już oszczędność ok 200 zł. Czytniki kart pamięci są w obu tylko że w Asusie nie są wbudowane ale to nie jest wada. Dzięki temu zaoszczędzono miejsce i ma aż 4 porty USB, brakuje tylko wyjścia S-Video żeby podłączać sobie laptopa do TV do oglądania filmów. A najważniejsze na koniec Wyjeżdżasz na stypendium? Asus ma kamerkę 1.3Mpix! Świetny gadżet który się przyda do komunikacji ze znajomymi przez Skypea! Szkoda tylko że nie ma bluetooth bo może tam gdzie jedziesz są strefy bezprzewodowego netu bluetooth...
    Życzę dobrego wyboru! pozdro

Szeregowy pablospanishguy ma szanse

Domyślnie

co do tego grania, to mialbym lekkie obawy... te karty graficzne to cienizna nawet dla mnie, dla ktorego wystarcza radek 9600pro... dla nowych tytulow moga byc po prostu za slabe.

Porucznik misiek1928 ma szanse Avatar misiek1928

Domyślnie

Witaj. Osobiście odradzam procesor AMD w laptopie, tym bardziej semprona z uwagi na prądożerność i niską wydajność. Celeron M440 to jeden rdzeń wyciągniętyz Core Duo, technologia 65nm i jądro Yonah, więc duzo wydajniejsza maszyna. Przy pracy na baterii laptopy z AMD po prostu wysiadają.
    Co do gier, to na X200 nei pograsz w prawie nic, poza starszymi grami i to sporo starszymi - IGM950 jest wydajniejsza od X200. Co do X1150, to trudno mi powiedzieć, nie miałem okazji się z nią zetknąć ale jest to po prostu nowa nomenklatura nazewnictwa w ATI/AMD i jest to chyba X550 Mobile (?), więc można sobie już chyba pograć.
    Jeśli nie bierzesz powaznie pod uwagępracy na baterii a tylko łatwość przenoszenia laptopa to chyba powinieneś brać tego HP, mimo procka AMD - bo daje Ci możliwośc grania ale ma 512MB RAM.

Asus ma 100GB dyskowej przestrzeni i 1GB RAM'u - ja bym wybrał właśnie jego... no ale jak chcesz pograć w nowszą grę...

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie ?

Cytat Napisał misiek1928
    Witaj. Osobiście odradzam procesor AMD w laptopie, tym bardziej semprona z uwagi na prądożerność i niską wydajność. Celeron M440 to jeden rdzeń wyciągniętyz Core Duo, technologia 65nm i jądro Yonah, więc duzo wydajniejsza maszyna.
    Niezgodzę się co do wydajności - koleś zakupił ostatnio Turiona ML 2 Ghz (bodajże jest to ML37 - czyli jednordzeniowy), wcześniej miał Celeron 1,86 (identyczny lapek co w temacie) i ten drugi delikatnie mówiąc zdecydowanie odstawał przy tej samej cenie. Ale to fakt, że amd jest cieniutki jeśli chodzi o pracę na bateriach - dlatego mogą go wybrać jedynie osoby, którym nie zależy na długości pracy, a jedynie możliwości przeniesienia kompa ze sobą.... Choć i tak turion pracuje o niebo lepiej od sempa

Oobiście niewziąłbym tego modelu asusa bo denerwuje mnie jedno - lustrzana matryca, która strasznie odbija wszystko co dookoła (ale w tej cenie to prawie wszystkie taką mają) a dwa to panoramiczny format (tu o lepiej wypada HP). Jeśli chcesz grać to zapomnij o nim, bo rozciągnięty obraz wkurza jak nic (w większości gier nieustawisz natywnej res). Koleś wymienił tego poprzedniego asusa na drugiego właśnie z turionem, ale za to z tylko z 512 MB RAM i mniejszym twardzielem, bo 80 GB, ale za to z integrą GeForceGo 7300 - 3d mark2001 - 12tys, '03 - 3,5tys, a więc odbiedy można już grać), bo ten z celinką był walnięty - pierwszego dnia po paru użyciach klawiatury blokował się klawisz K... Dzięki temu można już grać - a igm950 i x200 to praktycznie jedna stawka, choć trochę szybszy jest intel, ale grać się na tym po prostu nie da nawet w najniższej rozdzielczości z min detal (mówię o nowych grach).
    Ogólnie w tej cenie asus jest no1 - niektórzy próbują brać acera (mówię o najtańszych modelach!), który jest 200 zeta tańszy przy tej samej konfiguracji, ale szybko się kopie... Zresztą jakby co to można dorzucić 512 MB RAMu.

PS. Ten asus ma też bluetooth'a - tyle, że opisy na netach bywają różne - ale na bank ma bo osobiście sprawdzałem Tak samo ma czytnik kart pamięci - a w przypadku asusa jest jeszcze to fajne, że w zestawie masz torbę i myszkę. W wymienionym wcześniej asusie brak też fire-wire (co można jeszcze znieść), ale niedopomyślenia jest brak wyjścia TV dla mnie - model z turionem, już to wszystko ma Wszystko to daje radę pracować przez 2 godziny, a celinka 3h na bateriach w tych asusach... A i jego zaletą jest dobra kamera 1,3 mpx.

Szeregowy pablospanishguy ma szanse

Domyślnie

kolega ma lapa z karta x1100 (nie wiem czym sie rozni od 1150, ale pewnie prawie niczym) - mowi ze zadna nowa gra na tym NIE chodzi (jako przyklad: NFS MW czy Carbon).

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie ?

Cytat Napisał pablospanishguy
    kolega ma lapa z karta x1100 (nie wiem czym sie rozni od 1150, ale pewnie prawie niczym) - mowi ze zadna nowa gra na tym NIE chodzi (jako przyklad: NFS MW czy Carbon).
    Z integry ati to warte są tylko uwagi co najmniej X700 (zazwyczaj tylko w dorgich lapkach) oraz X1400 wzwyż - co prawda ten drugi ma sprzętową obsłguę sharer'ów v3, ale za to ma mniej potoków. Poza tym jest dość trudno dostępny... Wydajnością odpowiada w zasadzie GF 7400 Go (tylko większy zegar w porównaniu do gf7300go). Wydajność zintegrowanej grafiki jest często hamowana przez niedostateczną ilość RAM - 512 MB to za mało dla nowych gier, gdzie grafa musi sobie zarezerwować przynajmniej dodatkowe 128 MB przez Turbo Cache - dlatego wybierając takie rozwiązanie, warto kupić lapka z grafą , która ma przynajmniej 64 MB własnej pamięci.

Porucznik misiek1928 ma szanse Avatar misiek1928

Domyślnie

Cytat Napisał anabolo
    Niezgodzę się co do wydajności - koleś zakupił ostatnio Turiona ML 2 Ghz (bodajże jest to ML37 - czyli jednordzeniowy), wcześniej miał Celeron 1,86 (identyczny lapek co w temacie) i ten drugi delikatnie mówiąc zdecydowanie odstawał przy tej samej cenie. Ale to fakt, że amd jest cieniutki jeśli chodzi o pracę na bateriach - dlatego mogą go wybrać jedynie osoby, którym nie zależy na długości pracy, a jedynie możliwości przeniesienia kompa ze sobą.... Choć i tak turion pracuje o niebo lepiej od sempa
    Trzeba rozróżnić CeleronyM. Wszystkie z serii 3xx to ubogie wersje PentiumM, seria 4xx zaś, to jeden rdzeń z CoreDuo. Porównując Celerona do Turiona, Semprona i PentiumM trzeba wziąć pod uwagę jakiego Celerona mamy na myśli. Dwurdzeniowy Turion niewątpliwie będzie wydajniejszy od Celerona 4xx, jednak co do wyższej wydajności Turiona jednordzeniowego w porównaniu do CeleronaM 4xx (o porównywalnych klasowo taktowaniach rdzenia) nie był bym taki pewien, no ale mogę sie mylić

Starszy plutonowy Nikita_Bennet zero jak zero Avatar Nikita_Bennet

Question rozne są aspekty wyboru

Cytat Napisał nowy1234
    w poniedzialek zamierzam kupic laptopa i ciagle waham sie pomiedzy dwoma
    nx6325 (EY352EA) a Asus A6RP-AP069

co myslicie? wyjzdzam za granice...........
    .........
    HP.....
    Asus.....
    zagranica?
    czy oba lapy mają gwarancje tam gdzie jedziesz. ja wyjezdzalem dwa latka temu i wzialem asusa ze względu na gwarancje swiatową.
    nie musialem z niej korzystac ale wolabym nie musiec korzystac.

o jakosci asusa mogę ci trokszę powiedziec bo za 2 miesiące konczy mi się 2letnia gwara - tylko czy to Cię interesuje?

ogolnie podepnę sie pod radę zebys odpuscil szklaną matryce - kumpel z pokoju obok mial packard bell'a ze szklanką a ja mam matową - sorki ale nie lubię widziec wyrazu swojej mordy na ekranie jak gram w FEAR

co do panoramy - na filmy tak - na gry nie
    ogolnie ja od prawie 2 latek smigam na 1400x1050 i jest gites a do tej panoramy przywyknąć nie moglem jak znajomy przyniosl mi swego asusa ;(

co do torby i myszki - jesli bierzesz asusa to pilnuj zebys je dostal - kumpela nie dostala - sprzedawca zarobil torbe za free.

takie cos jak Liveupdate to pierd***a - odkąd kupilem mego lapka wyszedl jeden bios

co do procka - w przypadku lapa - intel only - mozecie powiedziec ze się nie znam ale lapik z zalozenia ma byc przenosny - jesli ma byc komp przewozny to juz nie ma znaczenia czy amd czy intel i tak wozisz bude autem
    "Whether we are based on carbon or on silicon makes no fundamental
    difference. We should all be treated with appropriate respect."
    Sir A C. Clarke

magister jego mać! Hosaka ma szanse Avatar Hosaka

Domyślnie

nowy1234 pewnie już dawno kupił lapa a tu dyskusja wre przynajmniej inni skorzystają

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)