+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: ZyXEL NSA210

V.I.P. Martix ma szanse Avatar Martix

Domyślnie ZyXEL NSA210

W obudowie jest dysk 1TB

1. Czy sensowny byłby podział tego dysku na partycje wg zastosowania np partycja www, partycja ftp, partycja zdjecia itd.
    Jak utworzyć sformatować te partycje? Gparted? Pod Windows? Czy może oprogramowaniem przez przeglądarkę? Obecnie jest system XFS zostawić go? Chcę by był dostęp do plików na dysku z Windowsa (zapis i odczyt równiez duże pliki)

2. Jak zmapowac ten dysk by był widoczny pod Windows. Gdzieś było w opcjach ZyXela mapowanie ale po błędnym wprowadzeniu hasła gdzieś mi ta opcja znikneła.

3. Jak prosto i skutecznie zabezpieczyć całą zawartość dysku? Tam jest np SSL ale nie za bardzo wiem jak się za to zabrać.

Niestety instrukcja jest tylko odnośnie instalacji dysku i nic poza tym.

Dzięki z góry za pomoc.
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 02.Apr.2010 o 01:09

Domyślnie

Dodam tylko że dysk jest podłączony pod router 3com.

Szczególnie mi zależy na zabezpieczeniu danych.

Już wczoraj stało się coś dziwnego w oknie logowania username przy wpisywaniu pojawiła mi się jakaś "aneta" a nigdy takiego username nie wpisywałem Na dysku jeszcze jest pusto ale nie chciałbym żeby mi po nim ktoś grasował ja np zrzucę na niego RAW-y.

PS można przenieść do działu NSA. Nie zauważyłem że taki jest. Dzięki.

Domyślnie

Z mapowianiem już sobie poradziłem.

Teraz tylko proszę o pomoc w doradzeniu jak podzielić ten dysk na partycje (jaki system plików do czego będzie najlepszy, czy jednakowy na wszystkich partycjach czy rózny) oraz jakieś wskazówki jak to wszystko zabezpieczyć.

Tak sobie obmyśliłem że 500GB partycja pójdzie na RAWy, resztę podzielę na partycję (archiwum) dla plików multimedialnych oraz ftp, www

Jak zacznę robić to g-parted to zapewne będze musial instalować oprogramowanie obudowy raz jeszcze czy moze mozna podzielić partycje z poziomu oprogramowania NSA210?

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia