+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: zdrapany barwnik

envious
    Gość

Unhappy zdrapany barwnik

wypalona kilka dni temu płytka z Bardzo Cenną Zawartością nie chciała mi chodzić. winda zawieszała się, jak ją tylko poczuła w napędzie, nero powiedział mi, że ścieżka jest, ale przy odczytywaniu wypluł same błędy 'nie do naprawienia'. po oględzinach stwierdziłam, że od góry wygląda normalnie, ale od spodu płyta ma dziwne wzorki. delikatnie podrapałam paznokciem i barwnik zaczął się pięknie odklejać. teraz jest cześciowo zdrapany, a wzorków od nietrzymającej się warstwy sreberka jest więcej.

darujcie mi uwagi nt. jakości płyty, nagrywano mi ją w fotolabie i głupia byłam, że nie kazałam wykorzystać, powiedzmy, Memorexa. ale nic już na to nie poradzę, a dane z płyty chcę odzyskać. pytanie brzmi: czym i jak to naprawić? nie wierzę w odzyskiwanie softwarowe, skłaniała bym się raczej ku pomalowaniu nieszczęsnego nośnika srebrną farbą (desperacja), ale może macie jakieś doświadczenie w tym zakresie?

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Czesc,
    Niestety - z mojego doświadczenia jasno wynika że niestety nie ma możliwości odzyskania danych z tej płyt. Dasz radę odczytać tylko fragmenty, ale to i tak tylko w wypadku gdy najbardziej wewnętrzna część nośnika nie ma uszkodzeń. Jeżeli ma uszkodzenia - wtedy większość napędów nie ruszy tej płyty.

Moja propozycja - jak rozumiem zgrywałaś z karty pamięci ? Jeżeli tak to właśnie z niej można odzyskać owe zdjęcia... Byle by nie robić nowych do czasu odzyskania...
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

envious
    Gość

Domyślnie

proszę nie robić ze mnie kretynki, no halo :-)

zdjęcia z karty zostały zgrane, tzn. miały zostać zgrane na płytkę właśnie dlatego, żeby było miejsce na nowe. więc ta opcja - najbardziej przecież oczywista - została od razu wykluczona.

mimo wszystko - dzięki.

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Przepraszam, nie zrozum mnie źle. Nie miałem na celu obrazić Cię. Jeżeli karta nie została cała zapełniona to nadal jest nadzieja..

A jak z tą płytą, w którym miejscu znajdują się uszkodzenia ?
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

envious
    Gość

Domyślnie

nie pytaj, co z płytą. chcąc sytuację jakoś polepszyć, zrujnowałam barwnik do końca, co mnie zirytowało jeszcze bardziej, więc płytka wylądowała w koszu. trudno. za rok tam wrócę i pstryknę sobie nowe zdjęcia.

a kartę pamięci, zdaje się, sformatowałam. ale przypuśćmy, że ją tylko wyczyściłam, jak można byłoby wtedy próbować odzyskać fotki?

Laser
    Gość

Domyślnie

Witam

Sa do tego celu aplikacje - np Ontrac Easy Recovery PRO, sam nim kiedys odzyskalem pliki skasowane przez wirusa, byly nienaruszone, aplikacja czasami dziala cuda

http://www.ontrack.com/easyrecoveryprofessional/

Niestety wersja trial pozwala tylko zobaczyc czy dane pliki sa do odzyskania, do pelnego odzysku potrzebna jest wersja pelna ...

Wg mnie warto sprobowac

http://download.ontrack.com/freedown...ERPROT_610.exe

Instalujesz program i kazesz przeszukac wybrany nosnik danych ... program intuicyjny poradzisz sobie

Daj znac czy cos znalazl to bedziemy radzic dalej

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia