sluchajcie proponuje ustalic z jakich ustawien wykresow w
kProbe korzystamy i stosowac sie do tego. Jak kazdy stosuje
inne ustawienia to nie mozna szybko porownac wykresow.
Proponuje, aby po ustaleniu zamiescic screena z ustawieniami
Pozdrawiam
sluchajcie proponuje ustalic z jakich ustawien wykresow w
kProbe korzystamy i stosowac sie do tego. Jak kazdy stosuje
inne ustawienia to nie mozna szybko porownac wykresow.
Proponuje, aby po ustaleniu zamiescic screena z ustawieniami
Pozdrawiam
Gdzieś tu chyba był taki post - chyba nwet jest przyklejony
//edit - uzupełnijcie go o Wasze opinie a ustalimy wspólną specyfikację
eh.. wykresy z proba - po przeleceniu tej samej plyty na 3 roznych napedach - zaczynam uznawac za narzedzie bardzo ogolnikowe
na 48246s srednio plyta ma od 40 do 120% wiecej błędów niz na ldw 851... [wykres MMORE] w poscie gdzies ponizej - zamiescilem tam skany TEJ samej plyty odczytane dwoma roznymi napedami
plyty cd skanuje sie na maks, dvd - 4x/ecc8
a jesli chodzi ci o wykresy - to ja zawsze uzywam skali logarytmicznej, nielimitowanej - to, w polaczeniu z danymi: max i avg daje pelen obraz danej plyty
Hit Me, If You Can...
Przechodzień nie miał żadnego pomysłu którędy uciekać więc go przejechałem
ja jednak bylbym za unifikacja ustawien wykresow
to naprawde dobrze zrobi.
zaproponuj jakies
mozna zrobic np 3 klasy ustawien - dla plyt dobrych, srednich i beznadziejnych - wydaje mi sie ze mozna robic tak - skanowac, zmieniac zakres i zapisywac obrazek - kiedys chyba po zmianie trzebabylo skanowac jeszcze raz - zreszta zaraz sprawdze
ale jakie przyjac granice to sie nie podejmuje - najpierw uzywalem skali takiej jaka mial wses domyslnie - czyli 100/220 - ale potem przeszedlem na logarytmiczna i jakos mi podpasowala
z radoscia wyslucham propozycji - problem w tym ze taki standard nie powstal nigdzie do tej pory - choc nikt chyba do tej pory nie wpadl ze mozna zrobic 3 klasy plyt i 3 osobne zestawy ustawien
Hit Me, If You Can...
no wiec tak - da rade juz po tescie zmieniac ustawienia
wiec moja pierwsza propozycja:
a) bledy c2 zamieszczamy tylko wtedy kiedy wystepuja
po przeskanowaniu plyty patrzymy na wykres i jesli uwazamy ze
plyta wypadla dobrze [niskie avg, max<20/30] to ustawiamy skale liniowa, maks 30
plyta wypadla srednio [np. ma pod koniec znaczy wzrost] - ustawiamy skale logarytmiczna, maks na 100
jesli wypadla kijowo dajemy liniowa i automat
to tylko pierwsza propozycja - sprawdzilem, da rade skanujac plyte tylko raz zrobic rozne wykresy
verb crystal, stary, porysowany, ale to byla plyta ktora mialem najblizej
Hit Me, If You Can...
Dla mnie skala log jest wyjatkowo nieczytelna.
Ale ograniczenie jej do jednego przypadku jest ok. Przy gwaltownym wzoscie pod koniec (rowniez poczatek) ta skala powinna zdawac egazmin.
pozdroovy
NO OFFENSE
Matplaneta zróżniczkuje, przecałkuje, pierwiastkuje...
dokladnie skala logarytmiczna dla zwyklych ludzi jest maloczytelna.
Lepiej stosowac liniowa
oczywiscie logarytmiczna jest wygodna bardzo.
Ale sklaniam sie ku liniowej z dopasowaniem skali
powiedzmy aby maksymalna skala byla rowna maks poziomowi bledow
lub niewiele wieksza
moje mistrzowskie sony palone 12x (przed chwila)
czekam nadal na propozycje - kazda jest dobra bo sklania do krytyki i tym samym doprowadza nas blizej
wydaje mi sie ze ustawienie dla dobrych plyt jest dobre - to z tym max 30
ale pomimo ze sam zaproponowalem jakos ten drugi przedzial mi nie lezy - moze faktycznie zrezygnowac ze skali logarytmicznej? ale wtedy, gdy mamy srednio bledy o wysokosci 2-3 a koncowka siega nam 140 to nie zobaczymy tego jak prezentowala sie plyta na znacznej czesci dlugosci - bo po prostu nam to zniknie w tle
Hit Me, If You Can...
No dobra, to teraz cos kontruktywnego ode mnie:
1.) wykresy umieszczamy TYLKO w formacie *.PNG
2a.) jezeli total C2=0 lub 1 to umieszczamy tylko 'Upper Chart' (w kotrym tez jest zapisana informacja o nosniku i konfiguracj napedu).
2b.) jezeli bledow C2 jest wiecej niz 1 to zamieszczamy wykres 'Both' na ogolnych zasadach.
3.) ogolne zasady
3.1.) ogole zasady stosujemy zarowno do C1 jak i C2 (PI i PO).
3.2.) podstawowa skala jest skala liniowa. W 95% ta skala bedzie wysatrczajaca do przedstawienia wykresu jakosci nosnika ale gdy testujcy uzna ze wykres bardzo oscyluje pomiedzy wartosciami wyraznie roznego rzedu (np. jednocyfrowe i trzycyfrowe kilka razy sie przeplatajace, lub skaczace gwaltownie na poczatku lub koncu wykresu), to zamieszcza wykres w skali logarytmicznej DODATKOWO do wykresu liniowego.
3.3.) robimy pierwszy skan przy zaznaczeniu 'Auto Y-Axis Max' zarowno w C1 jak i C2 (PI i PO). Po zakonczeniu skanowania zaleca sie zczytanie wartosci maxymalnej i przelaczenia skali z Auto na ok 105% Maxymalnej wartosci (dotyczy zarowno podstawowego wykresu liniowego jak i dodatkowego logarytmicznego).
3.4.) Dla plyt CD proponuje ustalic predkosc odczytu na 40x, dla DVD ogolno przyjety standard speed 4x ECC 8 .
To jest moj szkic unifikacji.
pozdroovy
NO OFFENSE
z tym ograniczeniem jest problem
moj dvdr po zaznaczeniu 20x jedzie na idealnie 12x... nie wiem skad to sie bierze - bo on bez problemu potrafi 20x wyciagnac - ba - dochodzi do 33... wiec jedno 20x drugiemu 20x nie rowne - tak samo moze byc z innymi predkosciami - ja zawsze lubielm max![]()
Hit Me, If You Can...
no ale max jest trudny do uniwersalizacji![]()
pozdroovy
NO OFFENSE
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)