+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 25 z 27

Temat: Różna jakość płyt – wiarygodność testów.

Arekino
    Gość

Domyślnie Różna jakość płyt – wiarygodność testów.

Nagrałem płytki Verbatim DVD+R z nowego cake 50 i zauważyłem że odbiegają nieco jakością od poprzedniego cake. Poniżej załączam testy. Gorszy wynik to nowy cake. Potwierdzają to zarówno nagrania na Benq 1640 jak i na LG 4163B. Jak widać powtarzalność produkcji nawet najlepszych marek jest różna. Niesie to za sobą pewne implikacje:
    Po pierwsze nasuwa się pytanie na ile wiarygodne są testy nagrywarek gdy przeprowadza się je na płytach z innych opakowań. Moim zdaniem wiarygodne nie są. Chyba że testujący ma cake100 i na nim robi wszystkie testy.
    Po drugie zauważyłem że nawet w obrębie tego samego opakowania wyniki mogą się znacząco różnić więc trzeba by uśrednić test wykonując chociaż trzy nagrania z tego samego opakowania.
    Załączone obrazki Załączone obrazki Różna jakość płyt – wiarygodność testów.-ben-2.jpg   Różna jakość płyt – wiarygodność testów.-ben-1640-dvd-r-4.jpg  

Podporucznik punisher ma szanse Avatar punisher

Domyślnie

Płyty z jednego pudełka mogą różnić się jakością, ale nie są to duże różnice. Jednak płyty tej samej wydawałoby się marki, ale z różnych pudełek to już czasami diametralna różnica. Ostatnio kupiłem verbatimy + x16. Ich jakość jest średnia, a powinna być dobra.

Starszy szeregowy noodles ma szanse

Domyślnie

Ja ostatnio kupiłem dwie Esperanzy +R z jednej szpindli 100 szt. Dwie płyty po kolei ściągnięte ze szpindli. Okazało się że jedna to MCC 003 a druga MBIPG101 R04. Chyba że sprzedawca zrobił jakis mix.

Domyślnie

No to niezły mix niedługo kupując 100 płyt dostaniemy od razu wszystkie dostępne nośniki dostępne na rynku Ma to jednak dobre strony: będzie można za jednym rozmachem przetestować różne nośniki

tomek.xp
    Gość

Domyślnie

Nie no nie popadajmy w paranoje mi się wydaje że na takich markach jak Verbatim można polegać i tak płyty z różnych pudełek o tych samych identyfikatorach mogą się w jakiś niewielki sposób różnić ale o diametralnych różnicach niemoże być mowy. Warto się zastanowić także nad tym czy my zapewniamy "powtarzalne" warunki do wypalania tzn. stan naszego os'a a czasem nagrywarki (po intensywnym wypalaniu) z biegiem czasu się zmienia, takie są odwieczne prawa natury a to wszystko ma mniejszy czy większy wpływ na jakość wypalania.
    Ostatnio edytowane przez tomek.xp ; 03.Jun.2006 o 13:57

Domyślnie

A inna paranoja to to że ludzie nagrywają płyty z jakością powyżej 90% i kręcą nosem że kiepsko.

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Cytat Napisał Arekino
    Nagrałem płytki Verbatim DVD+R z nowego cake 50 i zauważyłem że odbiegają nieco jakością od poprzedniego cake. Poniżej załączam testy. Gorszy wynik to nowy cake. Potwierdzają to zarówno nagrania na Benq 1640 jak i na LG 4163B. Jak widać powtarzalność produkcji nawet najlepszych marek jest różna. Niesie to za sobą pewne implikacje:
    Po pierwsze nasuwa się pytanie na ile wiarygodne są testy nagrywarek gdy przeprowadza się je na płytach z innych opakowań. Moim zdaniem wiarygodne nie są. Chyba że testujący ma cake100 i na nim robi wszystkie testy.
    Po drugie zauważyłem że nawet w obrębie tego samego opakowania wyniki mogą się znacząco różnić więc trzeba by uśrednić test wykonując chociaż trzy nagrania z tego samego opakowania.
    Widzę, że masz BenQ. Czytałeś może o funkcji Solid Burn?
    Jak nie to zapraszam na tą stronę:
    http://www.cdrlab.pl/article_strona_2381_14.html
    lub tu:
    http://www.cdrlab.pl/article_strona_...SolidBurn.html
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Domyślnie

Cytat Napisał tomek.xp
    Nie no nie popadajmy w paranoje mi się wydaje że na takich markach jak Verbatim można polegać i tak płyty z różnych pudełek o tych samych identyfikatorach mogą się w jakiś niewielki sposób różnić ale o diametralnych różnicach niemoże być mowy. Warto się zastanowić także nad tym czy my zapewniamy "powtarzalne" warunki do wypalania tzn. stan naszego os'a a czasem nagrywarki (po intensywnym wypalaniu) z biegiem czasu się zmienia, takie są odwieczne prawa natury a to wszystko ma mniejszy czy większy wpływ na jakość wypalania.
    Ja tam na marce verbatim raczej bym nie polegał. Na czym można najlepiej zarobić podrabiając płyty? Na podróbkach Hawk-ów U mnie powtarzalność testów jest raczej możliwa. Nie wierzę, że po wypaleniu około 200 płyt wyniki będą znacznie różnić się od siebie. Tym bardziej, że płyty spawdzam na kilku nagrywarkach.
    Nec Hercules contra plures
    Moje palniki: BENQ DW1650 & ASUS 1608P3S
    Nec 3540A
    Bye plextor, Pioneer 112 rules

tomek.xp
    Gość

Domyślnie

@punisher
    nie kce się madrzyć bo ja nie jestem takim "testerem" ja poprostu kupuje płyty aby ich używać a nie testować i ze swoich doświadczeń mówie że verbatim zawsze był dobry albo bardzo dobry jako przykład podaje verbatim DVD+R x16 które po wypaleniu x16 czyta bez problemów moje PStwo które ma delikatnie mówiąc słaby laser. A co do "podróbek" to opowieści o podrobionych płytach kiedy sztuka kosztuje 1,20zł wkładam między bajki.

Domyślnie

@tomek.xp
    Te ż nie chcę się mądrzyć, ale ja zauważylem spadek jakości verbów. Dyskusja z Tobą nie ma sensu mamy odmienne zdania i każdy obstaje przy swoim. Należę tylko do grupy osób, którzy uznają, że verby się zepsuły i koniec. Oto test wspaniałego według Ciebie verba. Verbatim DVD+R x16 palony x8. Ja tam twoje wypowiedzi po takich testach też wkładam miedzy bajki.
    Załączone obrazki Załączone obrazki Różna jakość płyt – wiarygodność testów.-dw1650_bchc_mcc_004.png  
    Nec 3540A

Domyślnie

Cytat Napisał punisher
    Oto test wspaniałego według Ciebie verba. Verbatim DVD+R x16 palony x8.
    I co jest nie tak z tym Verbatimem ?

Domyślnie

Ilość błędów PIF. Kiedyś verby nagrywałem z ilością błędów PIF poniżej 1000. Teraz wszystkie verby mają mniej więcej taką ilośc błędów PIF. Jutro wypalę płytę ze starych zapasów i będzie porównanie.
    Nec 3540A

kapitan Kloss :] marcus777 ma szanse Avatar marcus777

Domyślnie

Verbatim 8x DVD+R burn 8x
    Załączone obrazki Załączone obrazki Różna jakość płyt – wiarygodność testów.-verbatim-8x-dvd-r-palony-8x.jpg  

Domyślnie

O takie chciałbym, żeby były testy verbów MCC 004. Jak dla mnie bomba.
    Nec 3540A

Domyślnie

Tylko że używając tych płyt na codzień nigdy nie zorientowałbyś się że jest między nimi jakaś różnica. Z żadną z nich nie będzie problemów. Nie uważasz że zachwycanie się płytą nagraną z jakością 97 % a narzekanie na płytę zapisaną z jakością 95 % to przesada ? Mam płyty zapisane z jakością 0 %, z kosmiczną iliścią błędów PIF i wszystko się z nich odczytuje od kilku miesięcy bez problemów. Ja rozumiem naukowo-badawcze podejście do nagrywania płyt ale wymagania takich użytkowników jak my co do jakości zapisu nie są aż tak restrykcyjne.

kapitan Kloss :] marcus777 ma szanse Avatar marcus777

Domyślnie

Cytat Napisał noodles
    Tylko że używając tych płyt na codzień nigdy nie zorientowałbyś się że jest między nimi jakaś różnica. Z żadną z nich nie będzie problemów. Nie uważasz że zachwycanie się płytą nagraną z jakością 97 % a narzekanie na płytę zapisaną z jakością 95 % to przesada ? Mam płyty zapisane z jakością 0 %, z kosmiczną iliścią błędów PIF i wszystko się z nich odczytuje od kilku miesięcy bez problemów. Ja rozumiem naukowo-badawcze podejście do nagrywania płyt ale wymagania takich użytkowników jak my co do jakości zapisu nie są aż tak restrykcyjne.

ja się dołącze, nagrałem kiedyś film na śmiecia Omege DVD+R, jakość - 0 % (wykres= Himalaje) , chciałem oglądnąć sobie na odtwarzaczu stacjonarnym "Manta" i odtwarzał film bez zacięcia. Plytka ma ok 8 miesięcy ,

Domyślnie

Cytat Napisał noodles
    To są moje wymagania i nikomu nie zamierzam ich narzucać. Nie sugeruję się też oceną jakości jaką wystawia nero. Najważniejsze, żeby błędy były w normie. Potem dopiero patrzę ile jest poszczególnych błędów. Daje to mi obraz jakości płyty. Dlatego też uważam ten nośnik za lepszy, który po nagraniu ma mniej błędów (PIE, PIF, beta, jitter). Nie uważam za mirodajne testów praktycznych, czyli polegających na sprawdzaniu płyty czy odtwarza ją bez problemu odtwarzacz stacjonarny, ponieważ mój odtwarzacz odtwarza wszystkie płyty bez problemu, choćby były najgorszej jakości.
    Nec 3540A

Domyślnie

Spoko. Nigdy nie uważałem że usiłujesz coś komuś narzucić. Zapytałem ot, tak bo takie podejście jest dla mnie dziwne. Ale oczywiście każdy ma prawo traktować to tak jak mu sie podoba.

Domyślnie

To nie chodzi o narzucanie. Każdy ma swoje kryteria oceny. Jeden kupuje nagrywarkę pioneer'a, drugi benq. Każdy inaczej ocenia jakość. Ja nie piszę, że masz "dziwne" podejście do tematu choć tak uważam. Po prostu szanuję poglądy innych. Poniżej test verbatima, które oceniam jako "lepszy" od tego, którego test zamieściłem wyżej. W okolicy 0,5 GB zabrudzenie które spowodowało dużą ilośc błędów PIE i PIF.
    Ostatnio edytowane przez punisher ; 06.Jun.2006 o 03:22
    Nec 3540A

Kapral kross ma szanse

Domyślnie

che też tak uwarzam z darzało sie umnie ze nietylko neorn pokazał jakośc 0 ,ale i plytka nieprzeszła pomyslnie weryfikacji nagrania a czyta wszystko poprawnie
    dlamnie tylko wazne jest by mozna było wszystko odczytac z niej pod łuzszym czasie bo nagrywam tylko dla siebie niestartuje w zadnych wyścigach

Szeregowy robson ma szanse

Domyślnie

Witam. Czytałem już na tym forum wiele opini o benq 1655 (zarówno pozytywnych jak i negatywnych) oraz o płytach verbatim. Po zakupie nagrywarki i płyt mogę stwierdzić, że jak dla mnie jakość i benqa i verbatima jest bardzo dobra. Dla niezdecydowanych załącznik z testu
    Załączone obrazki Załączone obrazki Różna jakość płyt – wiarygodność testów.-test.png  

tomek.xp
    Gość

Domyślnie

@robson
    no ja mam tego Ben'ka i jak patrze na wykres to widze że dla takiej jakości nieźle musiałeś zmniejszyć prędkość zapisu nieto żebym się czepiał bo 1655 to bardzo dobry napęd ale z verbami zdecydowanie lepiej radzi sobie moje LG przynajmniej przy prędkości x16 ale nawet ono tak nie wypli szesnastką jak na obrazku załączonym powyżej
    Ostatnio edytowane przez tomek.xp ; 08.Jun.2006 o 22:10

Szeregowy robson ma szanse

Domyślnie

Prędkość nagrywania x8.

tomek.xp
    Gość

Domyślnie

@robson
    no napewno wyprubuje na swoim bo jak patrze na wykres to widze że warto zwolnić

stary wyga NevtoNx ma szanse Avatar NevtoNx

Domyślnie

he a co poviecie ze cały czas pale tylko 4x albo 8 x mi sie niespieszy bo i po co ? zycie jest za krutkie na pośpiech ;-]
    CPUAthlon 6000+X2AM2 FOXCONN C51XEM2AA 4X1GB 800Mhz Patriot 2 HDD razem 1TB GPU PowerColor HD4850 coś tam...na LCD HYUNDAI 22" X220WD palnik BenQ 1640 Zasiłka HIPRO HP-W700WC3 LF rev3 COOLER AC PRO64+ i 7 wentyli Nutka z kompa leci na Yamaha A-960 I M60 I małe klumieńki 2x300W 8ohm a reszte to olewam ;-]

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)