+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Pierwsze spojrzenie na K'Probe2 - światowy Exclusive :)

Podporucznik SidTheRat zero jak zero Avatar SidTheRat

Domyślnie

Mamy przyjemność zaprezentować pierwsze spojrzenie na długo oczekiwaną, nową wersję programu Karr'a Wanga: K'Probe - K'Probe 2.

Program K'Probe stał się niemalże standardem oceny jakości nagranych płyt. Zna go chyba każdy użytkownik nagrywarek firmy LiteON. Bardzo często to właśnie ten program i jego opcje decydowały o zakupie nagrywarki z nim współpracującej a nie jakiejś innej.

Pierwotnie program K'Probe był narzędziem dla profesjonalistów, a jedyną powszechnie używaną opcją był pomiar błędów C1/C2 [PI/PO w przypadku płyt DVD]. Był to zaledwie ułamek możliwości. Program potrafił bowiem, wciąż w środowisku Windows, komunikować się z napędem na najniższym możliwym, niemalże sprzętowym poziomie.

Nowy K'Probe przynosi szereg zmian. Pierwszą jest zmiana wyglądu. Niby nic ważnego, a jednak komfort pracy znacząco wzrasta - możliwość zmiany rozmiaru okna programu cieszy prawie jak nowa nagrywarka. Zmieniła się też kolorystyka, biały i granatowy zastąpiono kremowym i błękitnym.

Drugą i chyba najważniejszą zmianą jest olbrzymie uproszczenie programu. Zniknęły zakładki do zaawansowanych funkcji diagnostycznych. Pozostały testy: BLER, ATER oraz testy prędkości odczytu/zapisu. Niby niedużo w porównaniu z poprzednią wersją jednak to jest i tak więcej niż wykorzystuje 95% użytkowników.

W samych testach nie dokonały się rewolucyjne zmiany. Poprawiła się wygoda. Najcześciej używane opcje ustawiono domyślnie, możemy wybrać osobno poziom ECC dla PO i PI. Zniknął przycisk prowadzący do ekranu konfiguracyjnego - zamiast tego wszystkie opcje obsługujemy z poziomu menu kontekstowego. Wreszcie obrazki wygenerowane przez program zapisywane są domyślnie jako PNG. W samych obrazkach znów zmienił się nagłówek. Powróciła informacja o prędkości odczytu. Poprawiono także opis typu płyty - w jednej linijce skondensowano wszystkie istotne informacje. Jedyną wadą [podobno celową, mam nadzieje, że to się zmieni] jest brak możliwości wykonania testów BLER na płycie tłoczonej.

Dodatkowo w programie znajdziemy dwie, zupełnie niezwiązane z testem jakości, opcje. Pierwszą jest BitSetting, pozwalający na zmianę identyfikatora płyty DVD+R/RW na DVD-ROM [ew. na DVD+RW jeśli z jakiegoś powodu jest to nam potrzebne] Operacja taka poprawia kompatybilność nośników ze starszymi modelami czytników stacjonarnych. Niestety brak płyt '+' uniemożliwił mi sprawdzenie efektywności tego ustawienia.

Drugim dodatkiem jest zmiana kodu RPC naszego urządzenia. Z krótkiego eksperymentu, jaki przeprowadziłem wynika, że narzędzie to umożliwia resetowanie wewnętrznych zapisów nagrywarki - czyli de facto nieograniczoną ilość zmian regionu. To się chyba komuś nie spodoba.

Program ma już jawnie zaimplementowaną współpracę ze sterownikami SPTI firmy Microsoft. Niestety na moim sprzęcie uruchomienie dowolnego testu w tym trybie kończyło się zawieszeniem programu. Problem musi być poważny, bowiem zawieszonej sesji programu nie dało się zabić w żaden sposób. Rzecz do poprawienia w wersji finalnej.

Generalnie program w pełni zasługuje na zmiane numeru wersji. Zupełnie zmieniła się koncepcja. Program stał się narzędziem dla mas, nie tracąc przy tym wiele ze swojej profesjonalności. Dodatkowo, jeśli moje obserwacje dotyczące zmian regionów są trafne [nie daje głowy!] to posiadacze LiteOn'ów nie będą musieli już szukac firmware bez blokady regionu. Cieszy też wbudowane narzędzie do zmiany BookType'u, oraz szereg drobnych, wręcz niezauważalnych poprawek, które naprawde ucieszą każdego.

Data oficjalnej premiery nie jest jeszcze znana.

BLER - Block Error Rate - popularne testy C1/C2 oraz PI/PO to właśnie testy BLER. Standard mówi o max 220 błędach C1 i 0 błędów C2. Mniej oficjalny standard mówi o 220 błędach PI oraz max 32 błędach PO [przy ustawionym ECC=8].

ATER - ATIP Error Rate - ilość błędów CRC w ATIP w ciągu sekundy. Pomarańczowa Księga ustala limit na 10% błędów, czyli 7 zgłoszonych błędów.
    Hit Me, If You Can...

Przechodzień nie miał żadnego pomysłu którędy uciekać więc go przejechałem

Domyślnie

Dziś otrzymałem od Naczelnego kolejną wrsję k'Probe2 do przetestowania - nosiła numerek beta6.

Wszystko to co napisane wyżej nadal jest prawdą, pojawiło się jednak kilka miłych usprawnień. Wzrosła dokładność podawania wyników - z jednego miejsca po przecinku do dwóch. Dla mnie trzy byłyby optimum, ale nie przesadzajmy. Wreszcie poprawnie działa test prędkości zapisu czystego nośnika i co miłe, domyślnie zaznaczono opcję 'symulacja', nie ryzykujemy więc straty nośnika. Ze spraw zupełnie marginalnych - pojawiły się pierwsze dymki z opisami, jak narazie w ilości śladowej, i zawierające dość dziwne napisy - ale widać, że przystosowywanie programu do potrzeb mas idzie pełną parą. I bardzo dobrze.

Jest jeszcze jedna zmiana. Już poważniejsza. Pojawiła się opcja 'Support Media'. Pozwala ona na odczyt z FW napędu pełnej listy obsługiwanych przez ten napęd nośników [narazie tylko ATIP'ów tych nośników], wraz z przypisanymi im maksymalnymi prędkościami nagrywania.

I to chyba tyle na dziś.
    Hit Me, If You Can...

The Mad One Marius-the-Mad zero jak zero Avatar Marius-the-Mad

Domyślnie

Żeby jeszcze można było je posortować...

We are Pentium of Borg.
    Division is futile.
    Prepare to be approximated.

Domyślnie

zeby do programu dolaczyc baze z opisami atipow... i wtedy posortowac

ale plik mozna sobie w notatnik wrzucic a potem juz w cokolwiek i wyedytowac co nam potrzeba
    Hit Me, If You Can...

The Mad One Marius-the-Mad zero jak zero Avatar Marius-the-Mad

Domyślnie

Masz rację, nie zauważyłem opcji kopiowania do schowka.

We are Pentium of Borg.
    Division is futile.
    Prepare to be approximated.

Domyślnie

kprobe2 oficjalnie ujrzał już światło dzienne
    jego najnowszą wersję - 2.0.1 można pobrać z naszego serwera FTP -> http://cdrlab.pl/modules.php?op=modl...load&cid=5

program, pomimo usunięcia wielu błędów od czasu pierwszej wersji którą widziałem [beta2] nadal zachowuje się momentami nie tak jak powinien

i jeszcze mała informacja
    przy domyślnym ustawieniu dla skanowania płyt DVD [8/1] granicą dobrze nagranej płyty jest
    PI - 280
    PO - 4
    Hit Me, If You Can...

LITEON kowanski zero jak zero Avatar kowanski

Domyślnie

Cytat Napisał SidTheRat
    kprobe2 oficjalnie ujrzał już światło dzienne
    jego najnowszą wersję - 2.0.1 można pobrać z naszego serwera FTP -> http://cdrlab.pl/modules.php?op=modl...load&cid=5

program, pomimo usunięcia wielu błędów od czasu pierwszej wersji którą widziałem [beta2] nadal zachowuje się momentami nie tak jak powinien

i jeszcze mała informacja
    przy domyślnym ustawieniu dla skanowania płyt DVD [8/1] granicą dobrze nagranej płyty jest
    PI - 280
    PO - 4
    Czemu jak testuje na Kprobe 1.1.29, a potem tą samą płyte na Kprobe 2.1.0 to są różne wyniki
    PLEXTOR PREMIUM, YAMAHA F1, NEC 2510A, PIONEER 111L, BENQ 1655

POZDRAWIAM

Domyślnie

to jest powszechna obserwacja
    przy plytach dvd sprawa jest prosta - zmieniono zasade odczytywania bledow PI/PO - wyniki z kp2 sa przez samego autora nazwane lepszymi i dokladniejszymi - pozatym zmienila sie tez zasada przeliczania błędów PO - teraz domyslnie sumuje sie tylko JEDEN blok a nie 8 - stad maks PO dobrze nagranej plyty to 4

przy plytach CD tez da sie zauwazyc takie roznice - Karr stwierdzil wyraznie - ze wyniki z kp2 nalezy uwazac za bardziej wiarygodne [latwo sprawdzic majac ZLE nagrana plyte ze ksztalt wykresu oraz proporcje pozostaly bez zmian - mam taka DVD-R Platinuma z PO avg =560 - gorki i dolki na testach z obu programow wygladaja tak samo - choc kp1 pokazuje mniej AVG niz kp2
    Hit Me, If You Can...

Szeregowy rdcom zero jak zero

Domyślnie

czyli czym więcej PI i PO to gorzej czy jak to jest dokładnie

Nol
    Gość

Domyślnie

Dokładnie tak, jak piszesz - im więcej PI i PO, tym gorzej

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia