+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 25 z 48

Temat: Nie ufajcie TDK

Arekino
    Gość

Domyślnie Nie ufajcie TDK

Wczoraj chciałem obejrzeć film nagrany na TDK. Okazało się że przycina na odtwarzaczu. Wrzuciłem do komputera i ledwo dało sie odczytać. Sprawdziłem pozostałe płyty i okazało się że po pół roku wiekszość z nich ma jakieś przebarwienia i plamki. Odczyt jest słaby. Tak więc przechodzę już zupełnie na Verbatimy na których nagrywam od jakiegoś czasu. Może one nie zawiodą.
    Nie nagrywajcie na TDK wartościowych danych i filmów do których chcecie za rok lub dwa powócić.

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

A jaki rodzaj nośników tych TDK jest?
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

To, że płytki TDK 8x (zarówno + jak -) to badziewie, to nic innego - u mnie plamy pojawiły się nawet podczas wypalenia

Domyślnie

Ja nagrywałem tyle razy na płytach DVD+/-R firmy TDK i jeszcze nie widziałem żadnych plamek. Ciekawe skąd ta partia "uszkodzonych" nośników jest?
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Domyślnie

Jest to widocznie partia najgorsza - od ponad pół roku niewidziałem zdatnych płytek. Niedługo spróbuje znów tą markę, ale tym razem niby już dobre 16x.

Domyślnie

Ja wypalałem dużo na TDK, ale one miały indeks 8x i były z tamtego roku. Więc prawdopodobnie była to inna partia, niż o tej, co terasz piszecie.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:

Kapral kross ma szanse

Domyślnie

ja tez mam x8 i wszystko gra fakt ze zakazdym razem jak kupowałem to wychodziło ze inny producent jest .ale zeby z tego powodu przechodzic tylko na verbatiny?Chyba troche zamocno przereklamowane sa.

Podporucznik punisher ma szanse Avatar punisher

Domyślnie

Cytat Napisał kross
    ja tez mam x8 i wszystko gra fakt ze zakazdym razem jak kupowałem to wychodziło ze inny producent jest .ale zeby z tego powodu przechodzic tylko na verbatiny?Chyba troche zamocno przereklamowane sa.
    Jeżeli verby są w tej samej cenie co TDk, to czemu nie nagrywać na nich? TDK były dobre, teraz większość TDK to średnia jakość.
    Nec Hercules contra plures
    Moje palniki: BENQ DW1650 & ASUS 1608P3S
    Nec 3540A
    Bye plextor, Pioneer 112 rules

tomek.xp
    Gość

Domyślnie

zgadzam się z przedmówcą, moim zdaniem TDK'owi biorąc pod uwage jakość nagrania na tych płytach to bliżej do Platinum'a niż do Verbatim'a a jakie są ich ceny to już każdy widzi...

Kapral kross ma szanse

Domyślnie

a po jakiej cenie i jakie verby kupujecie?

tomek.xp
    Gość

Domyślnie

Ja ostatno kupowałem szpindel 25 sztuk za 33zł to wychodzi 1,32zł za płyte a sklep w którym kupuje to ARCOMP z mista Łodzi Jak ktoś osobiście nie odbiera to już tak tanio nie wychodzi (dochodzi przesyłka) ale sklep polecam bo wiem że mają certyfikat od Verbatim'a i nigdy się tam nie "naciołem"

Domyślnie

Mógłbyś wrzucić parę skanów nagranych verbów. Będzie widać jakiej są jakości. Szukam dobrych verbów i na razie nie mogę znaleźć
    Nec 3540A

Domyślnie kolejna piękna TDKa ;)

Cytat Napisał punisher
    Mógłbyś wrzucić parę skanów nagranych verbów. Będzie widać jakiej są jakości. Szukam dobrych verbów i na razie nie mogę znaleźć
    Verby to tylko MMC 004 z Mitsubishi Chemicals - reszta to jakieś podróby..

A o to kolejna cudowna płytka ze stajni TDK DVD+R 16x - ID TDK 003 (niewiem czemu, ale kojarzy mi się z verbami Wykres mówi sam za siebie - do verb nadal brakuje - kupiłem cake tego badziewia i nagram tylko mało ważne rzeczy! Choć trzeba przyznać, że jest znacznie lepiej niż z TDKami 8x. Niepodoba mi się wierzchnia warstwa - polatuje tandetą i pewnie się łatwo uszkodzi z czasem. Na drugiej płycie od góry na wierzchnie jakieś 2 proste rysy (wada fabryczna). Skan właśnie tej płytki - jednak niewpłynęły one na zapis, bo są zlokalizowane blisko środka płyty, a wykres jest raczej nieciekawy - jak za tą cenę oczywiście
    Załączone obrazki Załączone obrazki Nie ufajcie TDK-benq____dvd_dd_dw1640_bsqb_14-june-2006_09_45.png  

tomek.xp
    Gość

Domyślnie

Dobra ja prezentuje swoje verby o których pisałem wcześniej, oczywiście w paczce zdażają się gorsze ale nie można mówić o jakiejś diametralnej różnicy.

Palona x16 na LG GSA-4163B
    Nie ufajcie TDK-x16-16-gsa-4163b.png

Palona x8 na BenQ 1655
    Nie ufajcie TDK-x16-8-benq-1655.jpg

Chciałem jeszcze dodać że zawsze kupuje te oryginalnie pakowane bo przy przepakowywanych mogą się trafić zabrudzone czy jakoś uszkodzone, także wydaje mi się że warto zwrócić uwage żeby były oryginalnie zapakowane.
    Ostatnio edytowane przez tomek.xp ; 14.Jun.2006 o 12:25

Domyślnie

Kiedyś udało mi się na jednej płycie TDK x16 "plus" o oznaczeniu TDK 003 wypalić z niezła jakością, porównywalną do verbów. Niestety tylko na jednej reszta była taka sobie.
    Nec 3540A

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Podzielam zdanie o znacznym spadku jakości nośników TDK x16, zarówno + jak i -. Do wprowadzenia x16 na rynku TDK miała bardzo dobre płyty x8, jednak gdy tylko zastąpiono x8 x16 - tragedia.
    Większość nowych nagrywarek nie chce nagrywać na tych płytach z pełną prędkością, ograniczając zapis do x8 lub x12... To widać też po skanach jakości.
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Szeregowy Errol ma szanse Avatar Errol

Domyślnie

Hej, jestem nowym urzytkownikiem
    Możecie polecić jekieś lepsze nośniki w przstępnej cenie. Obeznie urzywam TDK 16x "minus".
    Poleccie mi płytki DVD do nagrywania na PS2(gierki) i na kompie(dane).
    Wg mnie to najlepsze TDK, ale innych nośników nieprobowałem.

Domyślnie

Najlepszym wyborem - stosunek jakości do ceny - są SONY. Nadają się dla PS2 jak i dla 'zwykłych' danych. Jak już skusisz się na Soniacze, to zakup kilka sztuk i spr. czy dobrze się odczytują po nagraniu.
    Czasami nie kupuj nośników z dolnej półki, bo PS2 ma niekiedy z nimi problemy.
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:

Domyślnie

Cytat Napisał SEBAW
    Najlepszym wyborem - stosunek jakości do ceny - są SONY. Nadają się dla PS2 jak i dla 'zwykłych' danych. Jak już skusisz się na Soniacze, to zakup kilka sztuk i spr. czy dobrze się odczytują po nagraniu.
    Czasami nie kupuj nośników z dolnej półki, bo PS2 ma niekiedy z nimi problemy.

Sony, niesłyszałem jeszcze żeby ktoś polecał płytki firmy Sony .
    Nie jestem aż tak obeznany, ale jak dotąd (słyszałem), że najlepsze TDK i Verbatim

Jeśli to coś pomorze, to mam nagrywarke NEC ND-3540a

Domyślnie

Niezłe były sony D11 a dokładniej sony dvd+r x8. Nie wiem jak nagrywają się x16. Jednak ceny verbów poszły znacznie w dół, więc nie wiem czy nie lepiej kupować właśnie verby.
    Nec 3540A

Domyślnie

Po wypaleniu DVD-R TDK 16x w NEC ND-3540a(firmwere 1.04) przy prędkości 2,4 w DVD Deecrypter otzrymałem [IMG][/IMG]

Może ktoś to skomenować, mam złą nagrywarke czy co u licha

Jeszcze kilka foto:

Ostatnio edytowane przez Errol ; 17.Jun.2006 o 07:35 Powód: Używaj funkcji EDYUJ

Domyślnie

To nietyle co nagrywarka (no chyba, że masz nie uaktualniony firmware), a sam nośnik - sam widzisz co TDKa oferuje ludziom - w przypadku płyt TDK + 16x mamy ID TDK 003, w przypadku - 16x już niewiadomo co.. Zwróć uwagę na to, że szczególnie cienko wypadła końcówka płyty - być może nagrywałeś ją zbyt dużą szybkością (nagrywanie + to 8x, w przypadku - pewnie lepiej też nie). A drugą przyczyną może być lekko porysowany czysty nośnik (zwłaszcza jeśli kupujesz płytki luzem lub w cake'u - do uszkodzeń dochodzi często na obrzeżach płyty). Spróbuj też użyć tej marki +.

Domyślnie

Jak wspomniał mój przedmówca płyty TDK są obecnie średniej jakości. Według mnie winę ponosi zbyt niska prędkość nagrywania. Obecnie w przypadku płyt dvd twierdzenie, że "im mniejsza prędkość zapisu, tym lepiej nagrany nośnik", nie ma potwierdzenia. Płyty najlepiej wypalać x4-x12.
    @Anabolo:
    W przypadku TDK DVD+R x16 spotkałem się z oznaczeniami TY, TDK 003, CMC. Najlepiej paliły się płyty z oznaczeniem TY.
    Nec 3540A

tomek.xp
    Gość

Domyślnie

@Errol
    słuchaj panisher'a ma racje dobrałeś za małą prędkość ja sprawdzałem to na TDK DVD+R x8 które palą się lepiej przy x4 ale przy x2.4 jest znaczne pogorszenie jakości nagrania. Też nieraz wypalam kopie bezpieczeństwa do swojej PStwo i polecam Verbatim'a im nawet małę prędkości nie są w stanie zaszkodzić ale to jest tak że dla swojej nagrywarki i dla konkretnej płyty sam musisz dobrać najlepsiejszą prędkość. I nie słuchaj "speców" którzy piszą im wolniej tym lepiej bo testy jakie zamieściłeś są najlepszym przykładem żę tak nie jest, piszesz że wypalane były x2.4 a przecież jakość jest fatalna niewiem czy ta płyta by nawet się odpaliła na PlayStation, nawet jakby to napewno wpłynie negatywnie na żywotność lasera konsoli który i tak jest nie najlepszej jakości.

Domyślnie

Gra chodzi na moim PS2, i to bez problemu śmiga aż miło.
    Co do oznaczeń co podawaliście
    W przypadku TDK DVD+R x16 spotkałem się z oznaczeniami TY, TDK 003, CMC. Najlepiej paliły się płyty z oznaczeniem TY
    Skąd je bierzecie, na płycie niema tego napisanego. Ściągnołem sobie programik DVD Idetifier, czy to w nim mam odczytywać te oznaczenia nośników. Wogule jakie ine funkcje ma ten prog.

Chyba sie przeżuce na verbatimy...wole zainwestować w verby.A jak już verby to jakie Może zdjęcie, albo jakiś link

Edit:
    Firmwere wspomniałem, że mam zubgrejdowany do ver. 1.04(narazie niechcem instalować nieoficjalnego bo gwarancja mi pada w tym momęcie)
    Ostatnio edytowane przez Errol ; 15.Jun.2006 o 13:10

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia