+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: ilość/miejsce występowania PIFów a bezpieczeństwo danych...

Plutonowy Atlantis ma szanse

Domyślnie ilość/miejsce występowania PIFów a bezpieczeństwo danych...

Witam!

A więc tak: maksymalna wartość dla PIE to 280, dla PIF w ECC 8/8 to 32.
    Nero CD-DVD Speed zmniejsza ocenę disc Quality, gdy kolejny "słupek" na wykresie osiągnie wyższą wartość niż największy z poprzednich.

A jak się ma (i czy ma się w ogóle) dfo tego ilość i umiejscowienie błędów PIF?

Wieźmy na przykład tak wypaloną płytę (Verbatim ECC004, palony 4x na LiteOnie 812S)

Jak widać maksymalna wartość PIF może nie jest rekordowo niska, ale utrzymuje się na jak najbardziej akceptowalnym poziomie (o ile mnie pamięć nie myli w teście w ECC 8/1 na CDSpeed było 2), ilość 378 błędów też nie przeraża, zwłaszcza że często trafiają się i takie, które mają po tysiąc i więcej. Jedyne co mnie zastanawia to skupisko na samym początku, tzn. większość jest suklipona na samym początku, przy "słupku" o wartości 9. Potem już idealnie. Czy to ma zanczenie?

tomek.xp
    Gość

Domyślnie

No to bardzo ciekawe ale napewno i trudne pytanie.
    Napisze jak ja to widze a mianowicie do oceny przez siebie nagranych płyt podchodzie dwojako, tzn. w zależności do czego mają być użyte. Te do odczytu przez napędy w komputerze oceniam mniej rygorystycznie gdyż wiem że napędy co je będą odczytywać mają lepszą korekcje błędów mocniejszą optyke i dlatego wierze że sobie poradzą .
    Inaczej jest z odtwarzaczami tzw. stacjonarnymi czy konsolami do gier tutaj podchodze bardzo rygorystycznie myśle że ma znaczenie maksymalna wielkość jak i ogulna ilość czy rozmieszczenie, warto dążyć do ideału wystrzegać się nawet sporadycznych "szpil" na wykresach błędów bo przecież wszystko zależy jakie konkretne dane są nagrane w tym miejscu i jak często będą odczytywane a przecież tego nigdy nie wiemy i nie mamy na to wpływu (np. jeśli jest to program na konsole który jest co jakiś czas doczytywany z płyty). Więc najlepiej aby wszystko było zgodne z polską normą (normami które podałeś) a nawet wyraźnie poniżej. Ale od jakiej wartości to chyba niema jednoznacznej odpowiedzi i niewiem czy znajdzie się Xpert który odpowie na to pytanie, moim skromnym zdaniem to zależy od napędu który ma to czytać im gorszy napęd tym lepiej musi być wypalona płyta.

Domyślnie

No ale przecież to i tak daleko do granic. Normy nic nie mówią o ilości, tylko o maksymalnych wartościach. A czytają się nawet płyty gdzie normy zostały przekroczony i to nawet znacznie.

Pytam z ciekawości, zwyczajnie chciałbym wiedzieć gdzie kończy się ostrożność, a zaczyna paranoja. Zauważam, że wiele płyt nagrywa się w podobny sposób, ba... Niektóre jeszcze gorszej się zfarzały (to znaczy jest nie jedno, a kilka takich zgróbień) już przez chwilę nawet myślałem, że to coś z litkiem się dzieje, ale nagrał kilka płyt wręcz z idealną jakością, więc to raczej kwestia szczęścia - na jaki nośnik się trafi.

Przecież chyba nie byłoby zbyt mądre wyrzucać tak nagraną płytę? Co myślicie? Dane względnie bezpieczne?

Podporucznik punisher ma szanse Avatar punisher

Domyślnie

Cytat Napisał Atlantis
    Nero CD-DVD Speed zmniejsza ocenę disc Quality, gdy kolejny "słupek" na wykresie osiągnie wyższą wartość niż największy z poprzednich.
    Nie rozumiem. Chyba tak jest gdy testujesz na litku. U mnie o jakości dysku decyduje największa wartość liczbowa PIF. W zależności od tej wartości nerocdspeed wystawia ocenę jakości nagranej płyty.
    Nec Hercules contra plures
    Moje palniki: BENQ DW1650 & ASUS 1608P3S
    Nec 3540A
    Bye plextor, Pioneer 112 rules

Domyślnie

Największa wartość liczbowa, czyli wysokośc słupka? Bo jakoś nie postkałem się jeszcze z czymś takim, żeby CDspeedy zmniejszał ocenę wraz z przybywaniem kolejnych błędów, niezależnie od ich wartości.

Podporucznik punisher ma szanse Avatar punisher

Domyślnie

Cytat Napisał Atlantis
    Największa wartość liczbowa, czyli wysokośc słupka? Bo jakoś nie postkałem się jeszcze z czymś takim, żeby CDspeedy zmniejszał ocenę wraz z przybywaniem kolejnych błędów, niezależnie od ich wartości.
    Nie wiem czy dobrze się rozumiemy. Jak testuję cdspeedem to jakość nagranej płyty zależy od najwyżej wartości błędu PIF. Przykładowo (nie pamiętam teraz jak to dokładnie jest) może pojawić się jeden słupek PIF o wartości 8 i ocena chyba wynosi 95. Według mnie nie jewst to sprawiedliwa ocena, ale tak sobie przyjęli autorzy tego programu.
    Nec Hercules contra plures
    Moje palniki: BENQ DW1650 & ASUS 1608P3S
    Nec 3540A
    Bye plextor, Pioneer 112 rules

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia